“Η Τυνησία δεν θα γίνει ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης”

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές του Καναδά έφτασαν ως τη Νορβηγία, Πιτσιρίκο, ενώ αναμένεται να ταξιδέψουν ως τη νότια Ευρώπη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με ένα κλιματικό προγνωστικό μοντέλο, που χρησιμοποιούν επιστήμονες της Νορβηγίας, οι καπνοί θα κινηθούν και νοτιότερα από τη σκανδιναβική χώρα, αλλά δεν θα αποτελούν απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Ήδη, από την 1η Ιουνίου, οι καπνοί είχαν φτάσει πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία, και παρατηρητήρια στη Νορβηγία είχαν καταγράψει αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το νέφος να είναι ορατό και η μυρωδιά του καπνού αισθητή, αλλά ο αριθμός των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Νορβηγίας δεν είναι αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Και όταν οι καπνοί φτάσουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο αριθμός των μικροσωματιδίων θα έχει μειωθεί κι άλλο.

Στον Καναδά και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι, όμως, υψηλά και ειδικά στο Κεμπέκ.

Και το πρόβλημα επεκτείνεται και στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ, με την Τετάρτη 7/6 να χαρακτηρίζεται η χειρότερη μέρα, όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση από πυρκαγιά, στην ιστορία της χώρας.

Την ίδια μέρα, επίσης, η Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ είχαν τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως.

Προειδοποιήσεις, λόγω της κακής ποιότητας αέρα, έχουν εκδοθεί για 110 εκ. Αμερικάνους, ενώ ο Καναδάς ζήτησε διεθνή βοήθεια για να διαχειριστεί τις 400 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει.

Καμία ξένη “βοήθεια” δεν δέχεται, από την άλλη η Τυνησία, που “δεν θα γίνει ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου της Kaied Saied, εν όψει της επίσκεψης στην Τυνησία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Georgia Meloni, του Ολλανδού ομολόγου της Mark Rutte και της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση της βορειοαφρικανικής χώρας.

“Η λύση δεν θα είναι σε βάρος της Τυνησίας, δεν θα γίνουμε συνοριοφύλακες για τις χώρες τους”, επιμένει, ωστόσο, ο Saied.

Oίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν, όμως, την Παρασκευή 9/6 την Τυνησία στην κατηγορία “σκουπίδια”, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα να χρεοκοπήσει, και στις ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα εκτοξευτεί ο έτσι κι αλλιώς μεγάλος αριθμός μεταναστών, που φτάνει από το βορειοαφρικανικό κράτος στην Ιταλία.

Πάντως, ένα πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από τον Saied, που είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει το Ταμείο για να δώσει το δάνειο.

Χώρες-δωρητές πιέζουν, ωστόσο, τον Τυνήσιο πρόεδρο να αλλάξει στάση και η Ιταλία ζητάει από το ΔΝΤ να οριστικοποιήσει το δάνειο.

Οι επικίνδυνες διελεύσεις από τη Μεσόγειο έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που ο Saied ανακοίνωσε καταστολή για τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, χρησιμοποιώντας μία ρητορική που η Αφρικανική Ένωση χαρακτήρισε ρατσιστική.

Περίπου 8.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν κινδυνεύουν, εξάλλου, να μείνουν άστεγοι το καλοκαίρι στη Βρετανία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Kι αυτό, διότι οι Αφγανοί που είχαν μεταναστεύσει το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό το σλόγκαν Operation Warm Welcome (Επιχείρηση Θερμό Καλωσόρισμα), αναμένεται να εκδιωχθούν από ξενοδοχεία τον Αύγουστο και δεν έχουν πού να πάνε.

Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για το μεταναστευτικό του νομοσχέδιο, που παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίζει την πλάτη του στους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, στη βρετανική κυβέρνηση αναζητούν χαμηλού κόστους επιλογές για να μεταφέρουν εκεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες από ξενοδοχεία.

Αλλά τα τοπικά συμβούλια δεν μπορούν να βοηθήσουν, εξαιτίας έλλειψης καταλυμάτων και με τις αφίξεις μεταναστών να αυξάνονται, ο Sunak προσανατολίζεται να μεταφέρει πρόσφυγες που μένουν σε ξενοδοχεία με κόστος 6 στερλίνες τη μέρα για τον καθένα, σε φορτηγίδες.

Η Βρετανία αγόρασε, μάλιστα, άλλα δύο τέτοια μεγάλα πλοία για να στεγάσει 1.000 πρόσφυγες.

Και πάλι, όμως, τίθεται θέμα κόστους για τέτοιες ενέργειες, καθώς ο Observer αποκάλυψε πρόσφατα ότι το υπουργείο Εσωτερικών πλήρωσε 1,5 εκ. στερλίνες στην εταιρία Serco για να μετατρέψει στρατιωτική βάση σε κέντρο υποδοχής αιτούντων ασύλου, το οποίο, όμως, δεν λειτούργησε ποτέ.

Η δομή θα φιλοξενούσε 1.500 πρόσφυγες, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τέσσερις μήνες μετά την αναμόρφωσή της, υπό την απειλή νομικής δράσης από το τοπικό συμβούλιο, και τώρα δήμαρχοι και βουλευτές κατηγορούν υπουργούς για σπατάλη χρημάτων των φορολογούμενων.

Και καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται για την κυβέρνηση, η έλλειψη χώρων για να μείνουν οι πρόσφυγες απειλεί τη βιωσιμότητα του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να κρατούνται και να απελαύνονται όσοι μπαίνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το επίμαχο νομοσχέδιο, τουλάχιστον 190 χιλιάδες πρόσφυγες ουσιαστικά θα φυλακιστούν και θα εξαθλιωθούν τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του.

Και πέρα από τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύσκολα θα βρεθούν και οι χώροι για να τεθούν υπό κράτηση τόσοι άνθρωποι.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, έτσι κι αλλιώς, το σύστημα ασύλου κοστίζει σήμερα 3 δισ. στερλίνες ετησίως στους φορολογούμενους και πως αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να διπλασιάσει σε 2.500 τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτό και να μειώσει τη γραφειοκρατία και τις συνεντεύξεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν έβγαλα και μία φωτογραφία της προκοπής στα κρυστάλλινα νερά, αφού λόγω της αιμοδοσίας δεν κάνει να κατεβαίνω για 2-3 μέρες στον βυθό.

Έτσι, από την επιφάνεια ήταν μακρινά τα πλάνα με μελανούρια, καλόγριες, κακαρέλο και σαργό.

Έβγαλαν, όμως, ασπροπρόσωπη τη φωτογραφική συλλογή η Λίζα και η Κανέλα, που εντυπωσίασαν και τους λιγοστούς λουόμενους στον γιαλό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμούσε Αφρικανούς μετανάστες, ας μην συνέβαλε στην ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη. Εν μεταξύ, οι μετανάστες από την Αφρική, την Ασία, την Ουκρανία και άλλες χώρες είναι παντού στη χώρα μας στις τουριστικές επιχειρήσεις. Νέοι σκλάβοι. Αλλά για αυτούς δεν παραπονιέται κανείς, γιατί είναι φτηνοί, δεν έχουν δικαιώματα και σερβίρουν τους τουρίστες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.