Η Anna Nicole Smith ήξερε πως η θυματοποίηση “πουλάει”

Ήταν αδύνατον να μην παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ του Netflix “Anna Nicole Smith: You don’t know me”, γιατί μπορεί τώρα να μου φαίνεται κάπως περίεργο αλλά κάποτε αγόραζα όλα τα Playboy και όλα τα περιοδικά που είχαν “αποκαλυπτικές” φωτογραφίες της Anna Nicole Smith.

Η Anna Nicole Smith -πραγματικό όνομα Vickie Lynn Hogan- ήταν μοντέλο, ηθοποιός και τηλεοπτική προσωπικότητα, ήταν ιδανικό παράδειγμα της ενσάρκωσης του αμερικάνικου ονείρου, και άρεσε σε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Ένας από τους λόγους που η Anna Nicole Smith είχε απασχολήσει έντονα τα ΜΜΕ της εποχής ήταν ότι αγάπησε και παντρεύτηκε έναν κύριο που ήταν 63 χρόνια μεγαλύτερός της και τύχαινε να είναι δισεκατομμυριούχος. Ο γάμος τους κράτησε 14 μήνες -όχι επειδή δεν αγαπιόντουσαν αλλά επειδή ο δισεκατομμυριούχος τα τίναξε- και στη συνέχεια η Anna Nicole Smith βρέθηκε στα δικαστήρια απέναντι στην οικογένεια του συζύγου της, διεκδικώντας την περιουσία του. Αλλά αυτή είναι μια συνηθισμένη ανθρώπινη ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix είναι κάπως ρηχό και επιφανειακό, αν και δεν μου άλλαξε γνώμη για την Anna Nicole Smith -θα την αγαπάω πάντα-, αλλά αυτό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο είναι μια ιστορία που είπε η μητέρα της.

Η Anna Nicole Smith είχε πει σε συνέντευξή της πως έφυγε σε πολύ νεαρή ηλικία από το σπίτι της επειδή η μητέρα της την κακοποιούσε, ενώ αναφέρθηκε και σε σεξoυαλική κακοποίηση.

Η πρώην ερωμένη της Anna Nicole Smith, μια κυρία με την οποία γνωρίστηκαν όταν η Anna πήγε σε μικρή ηλικία να δουλέψει σε ένα κλαμπ για άνδρες ως στριπτιζέζ, αναφέρει στο ντοκιμαντέρ πως η ιστορία που είπε η Anna για την κακοποίηση από τη μητέρα της ήταν η δική της ιστορία και την είχε εκμυστηρευτεί στην Anna το διάστημα που είχαν σχέση και ζούσαν μαζί. Η ίδια κυρία λέει πως η Anna δεν της είχε πει ποτέ πως την κακοποίησε η μητέρα της, ενώ αυτό το επιβεβαιώνει και ο αδερφός της Anna Nicole Smith που λέει πως η μητέρα τους τους αγαπούσε και τους φρόντιζε.

Η μητέρα της Anna Nicole Smith λέει στο ντοκιμαντέρ πως ρώτησε την κόρη της -με την οποία είχαν καλή σχέση και επικοινωνία- γιατί έλεγε στην τηλεόραση πως την κακοποιούσε, αφού αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Η Anna Nicole Smith απάντησε κυνικά στη μητέρα της πως κάθε φορά που λέει μια θλιβερή ιστορία βγάζει 50 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι αν πει μια αληθινή ιστορία.

Δεν είναι κανένα μυστικό ότι η θυματοποίηση “πουλάει” αλλά, οπωσδήποτε, είναι κάπως ακραίο να κατηγορεί κάποιος τη μητέρα του πως τον κακοποιούσε, για να “πουλήσει”.

Δηλαδή, είναι άλλο να κατηγορήσει μια γυναίκα ή ένας άνδρας έναν ισχυρό άνδρα ή μια ισχυρή γυναίκα πως τους κακοποίησαν -ακόμα κι αν αυτό δεν συνέβη ποτέ- για να κερδίσουν φήμη, χρήματα και κάποια θέση, και άλλο να το κάνουν με την ίδια τους την μητέρα.

Υποθέτω πως η Anna Nicole Smith -που πάλευε με τους δαίμονές της και πέθανε 39 ετών, αφού πρώτα έχασε τον γιο της, αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης της- δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κατηγορήσει τον πρώην σύζυγό της πως την κακοποιούσε, για να κερδίσει χρήματα και φήμη, αλλά μάλλον το πρόβλημα ήταν πως δεν θα την πίστευε κανείς, γιατί ο σύζυγός της ήταν ανήμπορος και κατάκοιτος.

Οι άνθρωποι λένε ψέματα.

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα στους άλλους;

Επειδή οι άνθρωποι λένε πρώτα ψέματα στον εαυτό τους. Αδυνατούμε να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας. Το εμβληματικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” διαπραγματεύεται αριστοτεχνικά αυτό το θέμα της αδυναμίας μας να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Κι΄όμως, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Διαφορετικά, αρχίζουν τα ατελείωτα ψέματα και η κατάληξη είναι η θέση του θύματος.

Τα ψέματα οδηγούν στη θυματοποίηση.

Η θυματοποίηση.

Θα έχετε προσέξει πως έχει γεμίσει ο πλανήτης θύματα.

Κατά φαντασίαν θύματα.

Και συμβαίνει το εξής αξιοπερίεργο:

Τα πραγματικά θύματα, άνθρωποι σε πραγματικά δύσκολη θέση που μπορεί να έχουν χάσει πατρίδα, σπίτι, οικογένεια, τα πάντα ή έχουν κάποια ανίατη ασθένεια, να επιδεικνύουν μια αξιοπρεπή στάση, και άνθρωποι που έχουν τα πάντα να προσποιούνται τα θύματα και να ζητιανεύουν την προσοχή των άλλων στις τηλεοράσεις και στα social media.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να αντισταθούμε στα ψέματα και στην θυματοποίηση.

Η θυματοποίηση δεν έχει ποτέ καλή κατάληξη.

Η θυματοποίηση σε κάνει θύμα του εαυτού σου.

(Για μια ακόμα φορά, να προτείνω σε όλους τους καλούς φίλους, το βιβλίο του Πασκάλ Μπρικνέρ “Ο Πειρασμός της Αθωότητας” -Εκδόσεις Αστάρτη. Πολύ χρήσιμο ανάγνωσμα. Να είσαι καλά, Πασκάλ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.