Οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες επιδείνωσαν τις ελλείψεις νερού και τη ρύπανση στο Ιράκ
Μία νέα ενότητα προγνώσεων εγκαινίασε την Παρασκευή 2 Ιουνίου το Meteo-France, Πιτσιρίκο, προσπαθώντας να αποτρέψει την εκδήλωση πυρκαγιών στη Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Monde.
“H μετεωρολογία των δασών” θα χρωματίζει, λοιπόν, τον χάρτη της Γαλλίας με κόκκινο στις περιοχές που είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με πορτοκαλί και κίτρινο εκεί που είναι λιγότερο αυξημένος και με πράσινο, όπου είναι χαμηλός.
Την πρώτη μέρα λειτουργίας της εν λόγω μετεωρολογικής πρόγνωσης πυρκαγιών, όλη η Γαλλία βάφτηκε πράσινη, με εξαίρεση ένα κομμάτι νοτιοδυτικά από το Παρίσι που ήταν κίτρινο.
Χάρτες πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς υπάρχουν ήδη στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Στην ευρύτερη περιοχή του Μπορντώ κάηκαν 72 χιλιάδες εκτάρια το καλοκαίρι του 2022, δηλαδή, μία έκταση έξι φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Αλλά και μέχρι τις 21 Μάη 2023 είχαν αποτεφρωθεί 21 χιλιάδες εκτάρια σε όλη τη Γαλλία, έναντι 15 χιλιάδων το ίδιο διάστημα το 2022.
Το 90% των πυρκαγιών μπαίνει από ανθρώπινο χέρι, συνήθως από αμέλεια (αποτσίγαρα, μπάρμπεκιου και εργαλειομηχανές).
Επίσης, με θερμοκρασία μεγαλύτερη -ίση των 30 βαθμών, σχετική υγρασία μικρότερη- ίση του 30% και ανέμους ταχύτητας 30 χλμ/ώρα και άνω, είναι πολύ εύκολη η εξάπλωση μίας φωτιάς.
Μιας και ο λόγος για το Meteo-France, σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί αγρότες στην Ελλάδα, όπως διαβάζω σε μετεωρολογικό σάιτ, καθώς με τα κρύα και τις βροχές είναι προβληματική η καρπόδεση, τα αγριόχορτα πνίγουν τα χωράφια τους, ενώ από τα νερά που τα κατακλύζουν δεν μπορούν να δουλέψουν με γεωργικά μηχανήματα και πολλές φορές ούτε να μπουν μέσα με τα πόδια.
Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια ασθένειες και μείωση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Πέρα από τις αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα, δηλαδή, στα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω πληθωρισμού, θα έχουμε και αυτές λόγω καιρού.
Τις συνέπειες από αυτόν τον άρρωστο καιρό τις βλέπουν ήδη και οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Άδεια τα μπιτσόμπαρα, αφού είναι άδειες και οι παραλίες στην Αττική, ακόμα και αυτή της Βάρκιζας, που φωτογράφισα το χταποδάκι την Παρασκευή (2/6).
To Σάββατο 3/6 κολυμπούσαν μόνο σάλπες, καλόγριες, μελανούρια, αθερίνα και σαργοί.
Οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή.
Αλλά από τη γεωργία και τη βιομηχανία του τουρισμού να περάσουμε σε αυτή του μαύρου χρυσού.
Οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες, λοιπόν, επιδείνωσαν τις ελλείψεις νερού και τη ρύπανση στο νότιο Ιράκ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Kι αυτό διότι για την εξόρυξη ενός βαρελιού πετρελαίου, χρειάζονται τρία βαρέλια νερό και όλοι οι ζωτικής σημασίας υγρότοποι για τις κοινότητες του νότιου Ιράκ έχουν μετατραπεί σε λασπωμένα κανάλια.
Κάπως έτσι, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ αυξάνονται, τα αποθέματα νερού μειώνονται.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η ιταλική Eni που δραστηριοποιείται στο Ιράκ από το 2009, έφτιαξε πέρσι ένα φράγμα, προκειμένου να κατευθύνει το νερό από το κανάλι της Βασόρας στο εργοστάσιο της.
Ένα άλλο γειτονικό εργοστάσιο που χρησιμοποιούν οι πετρελαϊκές εταιρίες BP και Exxon Mobil καταναλώνει καθημερινά περίπου το 25% του νερού που προορίζεται για 5 εκ. ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή.
Η Eni ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί πόσιμο νερό για την εξόρυξη πετρελαίου, αλλά αυτό από τα κανάλια που είναι αλμυρό και μολυσμένο, οπότε δεν στερεί κάτι από τους Ιρακινούς πολίτες.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες του Guardian έδειξαν ότι η ιταλική εταιρία χρησιμοποιεί το 35% του νερού, που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στη Βασόρα.
Ήδη από το 2012 είχε δεκαπλασιαστεί η χρήση νερού για την εξόρυξη πετρελαίου, αλλά λίγα έχουν γίνει έκτοτε για να αναστραφεί αυτή η τάση.
Η κρίση νερού του 2018 οδήγησε 118 χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία και προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις με πέντε νεκρούς, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.
Αν και συνολικά οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για τις εξορύξεις πετρελαίου δεν είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά την κρίση σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία, όπως η Βασόρα.
Έτσι, στη δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη, μετά την πρωτεύουσα Βαγδάτη, οι πετρελαϊκές εταιρίες θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να προμηθεύονται νερό.
Μπορούν για παράδειγμα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, που επίσης υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας και οι πετρελαϊκές εταιρίες αντλούν νερό από τη θάλασσα.
Και στο Ιράκ έχουν αρχίσει εδώ και μία δεκαετία οι συζητήσεις για ένα πρότζεκτ, προκειμένου να αντλείται νερό από τη θάλασσα, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα, διότι το υπουργείο Πετρελαίου δεν έχει αρκετά χρήματα και οι πετρελαϊκές εταιρίες αρνούνται να πληρώσουν.
Το Ιράκ διπλασίασε την παραγωγή πετρελαίου μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και το 2022 οι εξαγωγές του στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40%.
Ιστορικά κέρδη κατέγραψαν, από την πλευρά τους οι πετρελαϊκές εταιρίες, με την Eni να έχει καθαρά έσοδα 17,9 δισ. δολ., διπλάσια σε σχέση με το 2021.
Επίσης, για την BP, την Exxon και την TotalEnergies το 2022 ήταν το πιο κερδοφόρο έτος στη σύγχρονη ιστορία τους.
Το Ιράκ δεν είχε, όμως, ανάλογη ανάπτυξη, ενώ οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος του, δεν έκαναν τίποτα για να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Κι αυτό, διότι το να ρυπαίνουν, τους κοστίζει λιγότερο, αφού τα πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν στην Eni και την ΒΡ, δεν πληρώθηκαν ποτέ.
Η καύση φυσικού αερίου είναι επίσης μία σοβαρή ανησυχία και το 2018 στη Βασόρα ξεπέρασε σε όγκο αυτή της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας, του Καναδά και της Ινδίας αθροιστικά.
Mόνο στο Zubair, ένα κοίτασμα δυτικά της Βασόρας, κάηκαν πέρσι 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, ό,τι μειώνει τους τουρίστες στη χώρα είναι θετικό. Ο υπερτουρισμός είναι ανυπόφορος και καταστροφικός. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.