Ο φράχτης και η ισχυρή στρατιωτική δύναμη δεν απέτρεψαν το μακελειό στα σύνορα Αιγύπτου – Ισραήλ

Αντιδράσεις υπάρχουν στο Βέλγιο, Πιτσιρίκο, για την ποινή-χάδι φοιτητών, που προκάλεσαν τον θάνατο 20χρονου μαύρου, καθώς τον υπέβαλαν σε μία σειρά από δοκιμασίες, προκειμένου να ενταχθεί στην αδελφότητα του Πανεπιστημίου, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, ο αδικοχαμένος Sanda Dia ήπιε μεγάλες ποσότητες ιχθυελαίου και αλκοόλ, κατάπιε ένα ζωντανό χρυσόψαρο και έμεινε έξω σε έναν παγωμένο λάκκο, προκειμένου να γίνει δεκτός στην αδελφότητα.

Τελικά, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε τρεις μέρες αργότερα.

Τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, 18 φοιτητές καταδικάστηκαν σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 400 ευρώ έκαστος, αλλά και αποζημίωση στην οικογένεια του Dia.

Το δικαστήριο έκρινε, όμως, ότι δεν έδωσαν κάποια βλαβερή ουσία στον 20χρονο, που να προκάλεσε τον θάνατό του, οπότε δεν τους επέβαλε μεγαλύτερη ποινή.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε διαδηλώσεις στην Αμβέρσα, τις Βρυξέλλες και τη Γάνδη και μία 22χρονη υποστήριξε ότι στο Βέλγιο πληρώνεις μεγαλύτερο πρόστιμο αν μπεις σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο από αυτό που επιβλήθηκε στα μέλη της αδελφότητας, για τις δοκιμασίες στις οποίες υπέβαλαν τον 20χρονο συμφοιτητή τους, με συνέπεια τον τραγικό θάνατό του.

Δικαιοσύνη Βρυξελλών που παραπέμπει σε υποσαχάρια Αφρική.

Συνεχίζεται εξάλλου, ο κύκλος βίας στη Σενεγάλη μετά την ποινή φυλάκισης 2 ετών στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ousmane Sonko, που κατηγορήθηκε για διαφθορά της νεολαίας, όπως γράφει η Le Monde.

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις έγιναν μέσα στο Πανεπιστήμιο, όπου βίντεο δείχνουν ανθρώπους να κραδαίνουν μεγάλα μαχαίρια (ματσέτες) και να εμποδίζουν διαδηλωτές να προχωρήσουν.

Κάηκαν επίσης και κτίρια διάφορων σχολών, όπως της δημοσιογραφίας, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο να κλείσει.

Κάτι που άφησε κυριολεκτικά στον δρόμο πολλούς φοιτητές, καθώς πρέπει να ταξιδέψουν 100 χιλιόμετρα για να γυρίσουν σπίτια τους, αλλά δεν έχουν χρήματα, ούτε τίποτα να φάνε.

Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο σε μία εκκλησία για να κοιμηθούν, ενώ δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και με τους δικούς τους, καθώς οι σενεγαλέζικες αρχές έχουν ρίξει τα δίκτυα τηλεφωνίας και ίντερνετ από την Πέμπτη 1/6, που άρχισαν οι ταραχές.

Ουσιαστικά, οι φοιτητές βασίζονται στους εθελοντές για να βρουν προσωρινό κατάλυμα, εισιτήρια για τα λεωφορεία και κάτι για να φάνε.

Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Reuters για τις διαδηλώσεις στη Σενεγάλη, οι νεκροί έφτασαν τους 15, ανάμεσα τους και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κι αυτό, καθώς νέα επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικίες της πρωτεύουσας Ντακάρ τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής 3-4/6, με υποστηρικτές του καταδικασθέντα σε δύο χρόνια φυλάκισης αρχηγού της αντιπολίτευσης να στήνουν οδοφράγματα και να βάζουν φωτιές σε κάδους.

Λεηλατήθηκαν, επίσης, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ, ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε κι ένα εργοστάσιο νερού.

Για “ξεκάθαρη πρόθεση να διαταραχθεί η ομαλότητα της οικονομικής δραστηριότητας”, έκανε λόγω ο υπουργός Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας Felix Abdoulaye Diome.

Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ η κυβέρνηση της Σενεγάλης δεν έχει αποφασίσει αν θα στείλει άμεσα στη φυλακή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ousmane Sonko, o οποίος αθωώθηκε για βιασμό, αλλά κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης.

Αν ο Sonko εκτίσει την ποινή του, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2024 και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η καταδίκη του ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Η κυβέρνηση έβγαλε στους δρόμους του Ντακάρ και τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία, κι ενώ καταστηματάρχες ανησυχούν για κλοπές και φθορές στα μαγαζιά τους από τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν κλονίσει τις τελευταίες μέρες τη Σενεγάλη, μία από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της δυτικής Αφρικής.

Από τη δυτική να περάσουμε, όμως, στη (βορειο)ανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς Αιγύπτιος αστυνομικός σκότωσε τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες, ανάμεσα τους και μία γυναίκα 19 ετών, σε ένα σπάνιο επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Αιγύπτιος ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και φέρεται να κυνηγούσε διακινητές ναρκωτικών και να μπήκε σε ισραηλινό έδαφος, με συνέπεια να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών και να πέσει και ο ίδιος νεκρός, ενώ τραυματίστηκε ένας ακόμα Ισραηλινός στρατιώτης.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Mohamed Zaki μίλησε αργότερα με τον Ισραηλινό ομόλογο του Yoav Gallant για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό και συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενότερα, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σκοτώθηκαν μεταξύ τους από υπερβάλλοντα ζήλο και κακή συνεννόηση.

Πλέον, αντικείμενο έρευνας αποτελεί πώς παραβιάστηκε ο φράχτης στα σύνορα, κι ενώ λίγο πριν το αιματηρό περιστατικό Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν κατασχέσει ναρκωτικά αξίας 400 χιλιάδων δολαρίων.

Γίνεται, επίσης, αντιληπτό ότι οι φράχτες δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από περισσότερα θύματα, αλλά στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ο κόσμος τρώει δυστυχώς αμάσητο το παραμύθι περί ασφάλειας.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι όσο περισσότεροι φράχτες, όσο περισσότερα όπλα, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Tουλάχιστον, ήταν αρκετά καθαρά τα νερά την Κυριακή 4/6 στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου, ακρογιαλιά.

Και η θάλασσα θα είναι πάντα μία παρηγοριά.

Μία “ανακούφιση για εκείνον που δεν περιμένει τίποτα πια”.

Clopy paste η παραπάνω φράση από το κείμενο του Νίκου Μωραϊτη.

Επισυνάπτω μερικές ακόμα.

“Το μιντιακό σύστημα του ενός κόμματος έφερε τη δημοκρατία του ενός κόμματος. Game over. Δεν έχεις να δώσεις καμία μάχη της αλήθειας απέναντι στο ψέμα. Το ψέμα είναι η νέα αλήθεια. Κι αυτή η αφόρητη μοναξιά, αυτή η αφόρητη παραδοχή μίας χαμένης κοινωνίας, εμένα με κάνει να πατάω για πρώτη φορά σε έναν καινούριο τόπο. Περπατάω στον νέο ζοφερό χάρτη με ένα αίσθημα που νιώθω για πρώτη φορά στη ζωή μου: Την ελευθερία του απελπισμένου”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Νίκος Μωραΐτης τα σκέφτηκε όλα αυτά μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και θα είχε αντίθετη άποψη αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικούσε στις εκλογές; Ναι, έτσι έγινε. Άργησε πολύ, πάντως. Γιατί ο Νίκος Καζαντζάκης τα έχει γράψει πριν καν γεννηθούμε όλοι εμείς. Επίσης, να σας θυμίσω το κείμενο του Κώστα από το Άμστερνταμ την επόμενη των εκλογών:
“Πιτσιρίκια, σήμερα είναι μια μέρα λύπης για πολλούς. Μια μέρα θυμού και εκνευρισμού. Όχι για εμένα. Μέσα σε αυτόν τον συναισθηματικό χειμώνα, ξύπνησε μέσα μου ένα φωτεινό καλοκαίρι.Γιατί είμαι πια ελεύθερος! Μετά από 13 χρόνια, οι αλυσίδες μου έσπασαν, έγιναν θρύψαλα, χίλια κομμάτια! Ελεύθερος από τις αμφιβολίες και τις ενοχές που με βασάνιζαν, και φυσικά, από τις αυταπάτες μου για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όχι πια!”
Σας θυμίζουν κάτι τα λόγια του Κώστα;
Μήπως σας θυμίζουν κάτι και τα δικά μου λόγια από τον περασμένο Δεκέμβριο:
“Με το να μην ψηφίζεις, έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου πως δεν περιμένεις τίποτα από τα πολιτικά καθάρματα. Δεν ελπίζεις τίποτα, δεν φοβάσαι τίποτα, είσαι ελεύθερος. Είναι το ίδιο με το να μην πιστεύεις στον Θεό. Επιλέγεις να παραμείνεις απαρηγόρητος και να μην έχεις ελπίδες για δεύτερη ζωή και για παράδεισο. Δεν ψηφίζεις, δεν πιστεύεις σε Θεό, επιλέγεις να πορευτείς μόνος σου, γιατί όλοι μόνοι μας είμαστε ούτως ή άλλως. Τίμια πράγματα.”
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση στη σειρά, και τα στελέχη του και οι φίλοι του συνεχίζουν να κατηγορούν το …λαό που δεν τους …κατάλαβε. Αυτοκριτική πουθενά. Και νομίζουν ότι είναι και αριστεροί. Αλλά, αν τους ψήφιζε ο λαός, θα ήταν μια χαρά ο λαός. Θα ήταν τραγικό, αν δεν ήταν τόσο αστείο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.