“Η ανοησία της θεωρίας της πυρηνικής αποτροπής”

Λήγει σήμερα Κυριακή 6/8, Πιτσιρίκο, το τελεσίγραφο που έδωσαν οι χώρες της δυτικής Αφρικής στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, προκειμένου να επαναφέρουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Mohamed Bazoum στην εξουσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει χρήση βίας, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον Νίγηρα και έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότησή του από τη Νιγηρία και οι εισαγωγές αγαθών στο περίκλειστο αφρικανικό κράτος, που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, άρα και σε λιμάνια.

Πάντως, ακόμα κι αν το τελεσίγραφο λήξει, οι χώρες της δυτικής Αφρικής μπορεί να παρατείνουν για λίγο τη διάρκειά του, προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση.

Το πρόβλημα είναι ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς και μία διπλωματική αποστολή που μετέβη στον Νίγηρα την Πέμπτη 3/8, γύρισε πίσω μετά από λίγες ώρες, χωρίς να έχει πετύχει κάτι ουσιαστικό.

Την ίδια στιγμή, η χούντα σκληραίνει τη ρητορική της απέναντι στη Δύση και αφρικανικά κράτη, διακόπτοντας τους διπλωματικούς δεσμούς της με τη Νιγηρία, το Τόγκο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και ακυρώνοντας και τις στρατιωτικές συμφωνίες με την τελευταία, προκειμένου να μην μπορεί να έχει πια 1.500 μέλη των ενόπλων της δυνάμεων στον Νίγηρα.

Ο πρόεδρος Bazoum, που κρατείται από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες, περιέγραψε σε άρθρο του στην Washington Post τον εαυτό του ως “όμηρο”, και ζήτησε από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τη βοήθεια προς την κυβέρνηση του Νίγηρα, αλλά θα συνεχίσουν τη διανομή τροφίμων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Για την αποκλιμάκωση της έντασης, θα πρέπει να απελευθερωθεί ο πρόεδρος Bazoum και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, έτσι ώστε να “αγοραστεί” χρόνος για να γίνουν περισσότερες συζητήσεις ανάμεσα στη χούντα και τα κράτη της δυτικής Αφρικής.

Το δυτικοαφρικανικό μπλοκ έχει ήδη εγκρίνει τη δημοκρατική μετάβαση σε γειτονικές χώρες του Νίγηρα, όπως το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου έγιναν επίσης πραξικοπήματα.

Αλλά αυτή η δημοκρατική μετάβαση έχει παγώσει, διότι οι εκλογές όλο και μετατίθενται, ενώ δεν υπάρχει και καμία εγγύηση για τη μετάβαση της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Το Σουδάν με μία μικτή στρατιωτική – πολιτική κυβέρνηση από το 2019 θα μπορούσε να είναι ένα υπόδειγμα για τις παραπάνω χώρες, αλλά τελικά οδηγήθηκε σε εμφύλιο.

Οι δυτικοαφρικανικοί ηγέτες δεν απείλησαν με χρήση βίας σε περίπτωση μη απελευθέρωσης του προέδρου Bazoum, αλλά υποστήριξαν ότι είναι και αυτή μία πιθανότητα, ή η έσχατη λύση, αν οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα δεν συμμορφωθούν.

Οι χώρες της δυτικής Αφρικής είχαν καταφύγει στη χρήση βίας το 2017 στην Γκάμπια, όταν ο Yahya Jammeh δεν παρέδιδε την εξουσία, παρά την ήττα του στις εκλογές.

Αλλά αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο, τόσο επειδή ο Νίγηρας είναι η μεγαλύτερη χώρα στη δυτική Αφρική, σε αντίθεση με τη μικρή Γκάμπια, μία στενή λωρίδα γης, ανάμεσα στη Σενεγάλη και τον Ατλαντικό Ωκεανό, όσο και επειδή η Νιγηρία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του προέδρου Βazoum στην εξουσία, έχει θέματα ασφαλείας στο εσωτερικό της, οπότε θα ήταν ρίσκο να στείλει στρατό στον Νίγηρα.

Και πέρα από αυτά, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν ξεκαθαρίσει ότι μία στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου και σε μία τέτοια περίπτωση θα υπερασπιστούν τους πραξικοπηματίες.

Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος χιονοστιβάδας, δηλαδή, ένας μεγάλης κλίμακας περιφερειακός πόλεμος, ειδικά αν οι κάτοικοι του Νίγηρα αντισταθούν με τη σειρά τους σε μία ξένη επέμβαση.

Από την άλλη, η Νιγηρία και ο Νίγηρας μοιράζονται ιστορικούς και φυλετικούς δεσμούς, καθώς οι κάτοικοι των δύο χωρών μιλούν την ίδια γλώσσα, κάτι που σημαίνει ότι Νιγηριανοί στρατιώτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν ενάντια στον Νίγηρα.

Χώρες όπως η Αλγερία, με την οποία συνορεύει στα βόρεια ο Νίγηρας, αλλά και η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, αλλά και διάλογο για να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, σε μία τριήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι χώρες της δυτικής Αφρικής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Η Νιγηρία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και το Μπενίν θα στείλουν στρατό, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία διαθέτει 135 χιλιάδες εν ενεργεία στρατιώτες και ο Νίγηρας μόλις 10 χιλιάδες, μία εισβολή στο έδαφός του δεν θα είναι εύκολη.

Μία ειρηνική λύση θα ήταν δίχως αμφιβολία προτιμότερη για όλες τις πλευρές, αλλά οι χώρες της δυτικής Αφρική θέλουν να δείξουν ότι είναι αποφασισμένες για όλα, επειδή ακριβώς δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τρία συνολικά πραξικοπήματα στην περιοχή σε ισάριθμα χρόνια.

Σε άλλο μέτωπο του παγκόσμιου πολέμου, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έπληξε το πανεπιστήμιο του Donetsk με πυρομαχικά διασποράς, κάτι που δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το Reuters.

Αυτό είχε ως συνέπεια να παραδοθεί στις φλόγες το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Εμπορίου.

H Oυκρανία, που έλαβε τον περασμένο μήνα βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να τις χρησιμοποιήσει μόνο ενάντια σε ρώσικα στρατεύματα.

Αλλά από τις βόμβες διασποράς να περάσουμε στην ατομική βόμβα, καθώς 78 χρόνια μετά τη ρίψη της στη Χιροσίμα, με συνέπεια 145 χιλιάδες νεκρούς (75 χιλιάδες σκοτώθηκαν και στο Ναγκασάκι), ο δήμαρχος της ιαπωνικής πόλης Kazumi Matsui μίλησε στην επετειακή εκδήλωση για την “ανοησία της θεωρίας της πυρηνικής αποτροπής”, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Aπό την άποψη ότι τα πυρηνικά είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή και σίγουρα δεν συνιστούν καμία αποτροπή.

Για αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida υποστήριξε με τη σειρά του ότι “ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, λόγω και των ρώσικων πυρηνικών απειλών”.

Στο ίδιο ύφος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, μίλησε για “πυρηνικό αφοπλισμό, για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, τώρα που τα τύμπανα ενός πυρηνικού πολέμου ηχούν ξανά”.

Σχεδόν 50 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που έγιναν την Κυριακή 6/8 στη Χιροσίμα, ανάμεσα τους και ηλικιωμένοι επιζήσαντες εκείνης της εποχής, που υπέμειναν την καλοκαιρινή ζέστη των 30 βαθμών.

Ε, όχι και ζέστη οι 30 βαθμοί, ακόμα και με την υγρασία που έχει στην Ιαπωνία.

Καλοκαίρι είναι, πόσο να πέσει πια η θερμοκρασία για να είναι ικανοποιημένοι οι υστερικοί με την κλιματική αλλαγή;

Αλλά, βέβαια, όταν είσαι όλη μέρα με το air-condition, καύσωνας θα σου φανούν και οι 30 βαθμοί.

Το πολύ να είχε κάνα 30άρι plus και το μεσημέρι που κατέβηκα στη βραχώδη ακτή.

Παρεμπιπτόντως, αναβλήθηκαν οι δοκιμαστικοί κολυμβητικοί αγώνες στον Σηκουάνα, λόγω ρύπανσης, η οποία οφείλεται στις βροχές που έπεσαν μεταξύ 20 Ιουλίου και 2 Αυγούστου στο Παρίσι και ήταν τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της 20ετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως γράφει η Le Monde.

Oι Γάλλοι θέλουν να διεξαχθεί στον Σηκουάνα ο μαραθώνιος κολύμβησης (10 χιλιόμετρα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και φέτος το καλοκαίρι θα γινόταν η πρόβα τζενεράλε.

Η ακύρωσή της είναι ένα πισωγύρισμα και για τον δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας που θέλει η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι η δυνατότητα να κολυμπούν οι Παριζιάνοι στον Σηκουάνα.

Έχουν επενδυθεί, μάλιστα, 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό των υδάτων και για να είναι εφικτή η κολύμβηση σε τρία τουλάχιστον σημεία του ποταμού.

Το επόμενο τεστ για τις γαλλικές αρχές θα είναι οι αγώνες τριάθλου (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο) και παρατριάθλου, που είναι προγραμματισμένοι για τις 17 με 20 Αυγούστου στο Παρίσι.

Στο διάστημα που μεσολαβεί θα εξετάζεται η ποιότητα των υδάτων, με την ελπίδα να βοηθήσει και ο καιρός και να γίνουν κανονικά αυτοί οι αγώνες στον Σηκουάνα.

Προς το παρόν, οι βροχές αύξησαν τα λύματα που κατέληξαν στον ποταμό, αλλά και τις συγκεντρώσεις του βακτηρίου Escherichia coli, που μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Θολά α λα Σηκουάνα ήταν, εξάλλου, την Κυριακή 6/8 τα νερά στο Φάληρο, λόγω του δυτικού ανέμου που μπορεί να έριξε τη θερμοκρασία, αλλά έδειξε ότι δεν υπάρχει το ιδανικό και αντίστροφα ούτε το απόλυτα κακό και όσον αφορά τον καιρό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα πυρηνικά είναι απειλή για όλους μας αλλά, προφανώς, είναι και αποτροπή γιατί, αν η Ρωσία δεν είχε πυρηνικά, μάλλον θα είχε δεχτεί επίθεση στο έδαφός της. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα του κόσμου που έχει χρησιμοποιήσει ατομική βόμβα σε πολεμική αντιπαράθεση -με θύματα δεκάδες χιλιάδες αμάχους-, οπότε τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από τις ευχές για πυρηνικό αφοπλισμό. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.