Ψυχραιμία, κουμάντο κάνουν τα λόμπι

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του πιο υπέροχου blog του κόσμου, καλησπέρα.
Πολεμικός ανταποκριτής δεν είμαι ούτε διεθνής αναλυτής, όμως, παρακολουθώντας όλη αυτή την υστερία με τις «πίπες» που γράφονται σε διάφορα ελληνικά σάιτ, blogs αλλά και τα social media, και μέχρι να σηκωθούν από τους καναπέδες οι «πατριώτες» με τον αρχιστράτηγο Βαγγέλη Μεϊμάρακη -που θα τους οδηγήσει στα μέτωπα του πολέμου- θα επιχειρήσω να βάλω σε μια σειρά όσα έχω διαβάσει έως τώρα στον διεθνή τύπο -με όσα αγγλικά μπορώ να κατανοήσω- προσπαθώντας να καταλάβω την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις των χωρών της περιοχής.

Το Ισραήλ, χωρίς καμία πρόκληση, στις 3 Απριλίου χτύπησε την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τρεις ανώτατοι αξιωματικοί του ιρανικού στρατού και άλλοι αξιωματούχοι.
(Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι πρεσβείες υποτίθεται πως είναι κυρίαρχο έδαφος της χώρας όπου ανήκουν).

Μέχρι την 3η Απριλίου, το Ισραήλ δεν έπραττε τίποτα χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.
Ακόμη και σήμερα οι ΗΠΑ «ανακοινώνουν» τις ισραηλινές και ιρανικές επιθέσεις, ως θεματοφύλακες της περιοχής.

Αυτό νομίζω πως είναι ξεκάθαρο.

Ο βομβαρδισμός της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό είναι προφανές πως ήταν προσωπική απόφαση του Νετανιάχου, που, όπως όλα μέχρι τώρα δείχνουν, δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τις ΗΠΑ, που τον έχουν υπό την κηδεμονία τους, «προστατεύοντάς» τον.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ (προσοχή!όχι το Ισραήλ,το Ιράν και οι ΗΠΑ) φαίνεται να θέλει πάση θυσία την γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή για προσωπικούς λόγους, καθώς αντιμετωπίζει ποινικές υποθέσεις και η μη παραμονή του στην εξουσία μπορεί να τον φέρει -πολύ σύντομα- ενώπιον της Δικαιοσύνης εξαιτίας των όσων έχουν συμβεί στη Γάζα (είναι μανούλες οι Αμερικάνοι σε αυτά όταν είναι να φύγει η ευθύνη από πάνω τους).

Ο «αιφνιδιασμός» των Αμερικανών, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε η συναίνεσή τους για το βομβαρδισμό της Ιρανικής πρεσβείας οδήγησε την κατάσταση στα άκρα επειδή το Ιράν -όπως ήταν αναμενόμενο- απείλησε με αντίποινα στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο -Ουκρανία, Κίνα και Ταϊβάν- και τον Πούτιν να τους παρακολουθεί τρώγοντας ποπ κορν.

Βέβαια, γρήγορα αντιλήφθηκαν πως το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει και για το γόητρό του αλλά και για την αξιοπιστία του σε μια περιοχή που επηρεάζει τις γειτονικές χώρες εξαιτίας της δύναμης του.

Από την άλλη, το Ιράν δεν ήθελε τα «αντίποινα» να το φέρουν σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οπότε, έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Ομάν Ιρανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Το Ιράν, ”αναγκάζοντας” ουσιαστικά τους Αμερικάνους να ανακοινώσουν την επικείμενη επίθεση κατά του Ισραήλ, απέφυγε την ευθεία σύγκρουση μαζί τους, κάτι που ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούσαν.
Έτσι, λίγο μετά την επίθεση, όπως είδαμε, οι Ιρανοί δηλώνουν πως το θέμα «θεωρείται λήξαν» .

Αν πράγματι το Ιράν ήθελε να διαχειριστεί μόνο του την κατάσταση, θα το είχε κάνει ήδη.

Η απόσταση Τεχεράνη-Τελ Αβιβ είναι 1719km.

Ενώ η απόσταση του Τελ Αβίβ από τα σύνορα του Ιράν είναι περίπου 1000km με το Ιράκ να βρίσκεται στο ενδιάμεσο.

Δηλαδή, απολύτως μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν, το οποίο κυριολεκτικά είχε την ικανότητα να χτυπήσει το Ισραήλ σε λιγότερο από 2-3 λεπτά, πιάνοντάς τους στον ύπνο και με τα σώβρακα στα χέρια.

Το Ιράν διαθέτει μεγάλη και αξιόλογη «γκάμα» βαλλιστικών πυραύλων και φυσικά αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Ενδεικτικά:
«Sejil» αυτονομία 2.500 km (1.550 μίλια) ταχύτητα 17.000 km/h (10.500 μίλια),«Kheibar» με εμβέλεια 2.000 km (1.240 μίλια), «Haj Qasem», το οποίο έχει βεληνεκές 1.400 km (870 μίλια).
[κανέναν δεν γνώριζα, τα διάβασα «πρόχειρα» στο διεθνή τύπο].

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, το 2020, το Ιράν εκτόξευσε κάποιους Fateh-313 και Qiam- μικρότερους από αυτούς που ήδη αναφέραμε- βαλλιστικούς πυραύλους εναντίων αεροπορικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι οποίοι διείσδυσαν στις άμυνες των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων και τελικά χτύπησαν τους στόχους με ακρίβεια ακτίνας 2-3 μέτρων από τον στόχο.

Άρα, λοιπόν, το Ιράν είχε τον τρόπο να χτυπήσει το Ισραήλ χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.

Αντί αυτού, προτίμησε να έρθει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ -στη συνάντηση στο Ομάν- αφενός για να καταδείξει ότι οι ΗΠΑ κατάλαβαν την «πατάτα» που έκανε ο Νετανιάχου και αφετέρου για να υπερασπιστούν το κύρος τους στην περιοχή.

Κάπως έτσι, έστησαν την «παράσταση» και άφησαν τους Αμερικανούς που είναι ειδικοί στο μάρκετινγκ να την «ανακοινώσουν» σε όλο τον κόσμο.

Γι’αυτό ακριβώς, οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν τα αργοκίνητα Drones δίνοντας όλο το χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί για την επίθεση καθώς τα drones ήταν πολύ εύκολος στόχος για το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) που διαθέτει το Ισραήλ.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο ακροδεξιός Νετανιάχου να πάρει θάρρος βλέποντας την «υποστήριξη» των ΗΠΑ -μέσω της «ειδοποίησης» που του παρείχαν- και να απειλήσει το Ιράν με αντίποινα για κάτι που εκείνος ξεκίνησε.
Ναι έχουν πολλή πλάκα οι πατριώτες γιαλαντζί.

Βέβαια, οι ΗΠΑ φρόντισαν να του κοκκινίσουν το σβέρκο βάζοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώσει: «Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν».

Τέλος, στην Ουάσιγκτον ήδη φέρεται να έχουν ξεκινήσει συναντήσεις -παρασκηνιακά- με εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ελίτ των Ισραηλινών (λόμπι λέγονται· περίπου σαν αυτούς που θα συναντούσε ο Κασσελάκης) με τις κακές γλώσσες να αναφέρουν πως ο πιθανότερος σκοπός τους είναι -το συντομότερο δυνατό- η αντικατάσταση του Μπίμπι, ακριβώς γιατί τα ισραηλινά λόμπι εντός Αμερικής έπαψαν να τον εμπιστεύονται.

Οπότε σε απλή μετάφραση:
Ο χρόνος του Νετανιάχου στην εξουσία είναι, μάλλον, μετρημένος.

Από το μέτωπο του πολέμου για το pitsirikos.net,

Θόδωρος-Ανδρεάδης-Τιτιπάκης.

Με εκτίμηση,

Τ.Τ.Π.

Υ.Γ.1 Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μπορείς να ξαναβάλεις τις σημαίες, τα όπλα και τις μπαλάσκες ξανά στο μπαούλο.
Ευχαριστώ.

Υ.Γ.2 Κώστα, με ευχαριστείς αργότερα.
Στο τηλέφωνο.(αστειεύομαι)

(Φίλε Βαγγέλη, κανείς δεν αμφισβητεί πως το Ισραήλ προσπαθεί -εδώ και χρόνια- να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να το επιθυμούν αυτό· για την ώρα τουλάχιστον. Ο Νετανιάχου δεν έχει καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς στη Γάζα, οι όμηροι παραμένουν όμηροι, μεγάλο κομμάτι των Ισραηλινών είναι εναντίον του, οπότε μάλλον χρειάζεται ένα νέο μέτωπο και έναν νέο εχθρό, για να επιδείξει κάποια “νίκη” και να παραμείνει στην εξουσία. Το χτύπημα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν ήταν χτύπημα που έγινε για να μην έχει άλλη επιλογή το Ιράν από το να αντιδράσει. Το Ιράν μπορεί να ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επίθεση που θα έκανε στο Ισραήλ -μετά την δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό- αλλά είναι βέβαιο πως είχε ενημερώσει επίσης την Κίνα και τη Ρωσία. Κίνα, Ρωσία και Ιράν έκαναν κοινά ναυτικά γυμνάσια πριν από ένα μήνα στον Ινδικό ωκεανό. Βαγγέλη, επικρατεί ανομία στις διεθνείς σχέσεις -κάτι που ήταν πολύ έντονο και πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-, υπάρχουν πόλεμοι σε εξέλιξη, ενώ χτυπήματα σε πρεσβείες και “τρομοκρατικές επιθέσεις”, όπως αυτή στο χώρο συναυλιών στη Μόσχα πριν από μερικές εβδομάδες, με κάνουν να σκέφτομαι διάφορα. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει -το Ισραήλ, προφανώς, θα χτυπήσει το Ιράν με κάποιο τρόπο και μένει να δούμε αν θα ενημερώσει από πριν τις ΗΠΑ, όπως έκανε το Ιράν, και με ποιο τρόπο θα χτυπήσει- αλλά σκέφτομαι πως μακάρι να έχουμε ένα καλοκαίρι ακόμα. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως και η Ελλάδα εμπλέκεται σε αυτή την διαμάχη. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.