Αν νομίζετε ότι η διαμαρτυρία δεν κάνει τίποτα, ξανασκεφτείτε το

Φίλε Πιτσιρίκο,
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ένας ολιγάρχης τεχνολογίας της Λέσχης Bilderberg, έκαναν πρόσφατα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με το αναδυόμενο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα και την Δυτική Όχθη.

Ο CEO της Palantir, Alex Karp, δήλωσε κατηγορηματικά ότι, αν οι διαδηλωτές κερδίσουν τη συζήτηση για αυτό το θέμα, η Δύση θα χάσει την ικανότητά της να διεξάγει πολέμους.

“Απλώς, δεν νομίζουμε ότι αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν, ιδίως στα πανεπιστήμια, είναι κάτι σαν παρασκήνιο – όχι, αυτά είναι το σόου”, “Γιατί αν χάσουμε την συζήτηση, δεν θα μπορείτε ποτέ να αναπτύξετε κανένα στρατό στη Δύση, ποτέ.”

Θα ήταν καλό για μας να ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια αυτού του ψυχοπαθούς ρεπτίλιου. Γιατί είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που αποκαλύπτεται ολόκληρο το παιχνίδι.

Κάνει πολύ σαφές πόσο κρίσιμο είναι για την αυτοκρατορία να καταπνίξει αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας και το πνεύμα που το συνοδεύει, γιατί η ίδια η ύπαρξη της πολεμικής βιομηχανίας της αυτοκρατορίας εξαρτάται από αυτό.

Αυτό λέει.

Οι ψυχάκηδες πλούσιοι πετάνε πολλά τέτοια μαργαριτάρια κατά καιρούς. Χρήσιμες πληροφορίες για να δει κανείς πως λειτουργεί ο βάλτος.

Ακολούθησε άλλη μια υπέροχη ομιλία μεταξύ δύο εγκληματιών πολέμου, του Mit Romney και του Anthony Blinken, την οποία παραθέτω παρακάτω ολόκληρη.

Σε ένα σημείο της ομιλίας, ο Blinken λέει πως “Βρισκόμαστε σε μια συνεχή ροή πληροφοριών με νέα ερεθίσματα και ενημερώσεις κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου”, “Και φυσικά, ο τρόπος που αυτό έχει παίξει στα κοινωνικά μέσα έχει κυριαρχήσει στην αφήγηση. Και έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα κοινωνικών μέσων στο οποίο το πλαίσιο, το αφήγημα, τα γεγονότα, χάνονται, και το μήνυμα, η επίδραση των εικόνων κυριαρχεί. Και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά νομίζω ότι έχει επίσης μια πολύ, πολύ, πολύ μεγάλη επίδραση στην αφήγηση.”

Παρατηρήσατε ότι είπε την λέξη “αφήγηση” τρεις φορές; Έτσι μιλάνε οι διαχειριστές της αυτοκρατορίας μεταξύ τους, γιατί έτσι σκέφτονται. Καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι αφηγηματικά ζώα που τους αρέσει να αφηγούνται ιστορίες και ότι οι εσωτερικές τους ζωές κυριαρχούνται συνήθως από νοητικές αφηγήσεις για το τι συμβαίνει, οπότε, αν μπορείς να ελέγξεις αυτές τις αφηγήσεις, μπορείς να ελέγξεις τους ανθρώπους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαχειριστές της αυτοκρατορίας γνωρίζουν κάτι που οι κανονικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν: ότι η πραγματική εξουσία προέρχεται από την χειραγώγηση των αφηγημάτων που οι άνθρωποι λένε στον εαυτό τους για την πραγματικότητα γύρω τους.

Καταλαβαίνουν ότι η πραγματική εξουσία δεν είναι να ελέγχεις το τι κάνουν οι άνθρωποι, τις δράσεις και τις δραστηριότητές τους, αλλά το τι σκέφτονται.

Καταλαβαίνουν ότι όποιος ελέγχει το αφήγημα, ελέγχει τον κόσμο.

Αυτό γίνεται με την συστηματική προπαγάνδα των μαζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης των δισεκατομμυριούχων, την αλγοριθμική χειραγώγηση της Silicon Valley, τα εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τους πλούσιους. Είναι εκεί για να αναπαράγουν το κυρίαρχο αφήγημα για το τι θα πρέπει να σκεφτόμαστε για κάθε θέμα.

Οι κυβερνήσεις μας δεν σκέφτονται όπως οι κανονικοί άνθρωποι. Δεν σκέφτονται σε όρους σωστού και λάθους. Δεν σκέφτονται σε όρους αλήθειας και ψέματος. Σκέφτονται μόνο σε όρους αφηγήματος. Τι ιστορίες θα λένε οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον σήμερα, αύριο, μεθαύριο και τα λοιπά, και πώς αυτές οι ιστορίες μπορούν να αλλάξουν με τρόπο που να προωθεί τα συμφέροντα της μάσας που διαχειρίζονται.

Και αυτό που τους απασχολεί δεν είναι η γενοκτονία, η σφαγή, το ανθρώπινο κόστος αυτής της ανελέητης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, όχι, το θέμα τους είναι το γιατί το Ισραήλ τα πάει τόσο άσχημα στο θέμα των δημοσίων σχέσεων, και πώς ένας τόσο δυνατός παίκτης στο θέμα αυτό δεν φαίνεται να πείθει κανέναν πέρα από μερικούς καμένους φανατικούς.

Οι κανονικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την γλώσσα για να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ οι διαχειριστές της εξουσίας την χρησιμοποιούν μόνο για να αποσπάσουν πράγματα που θέλουν από τους ανθρώπους, και να ασκήσουν έλεγχο πάνω τους.

Γι’ αυτό, όταν ο Romney και ο Blinken μιλάνε μεταξύ τους για το γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο αναστατωμένοι με το Ισραήλ, δεν τους περνά καν από το μυαλό να συζητήσουν πως η δημόσια εικόνα του Ισραήλ βλάπτεται από τις δικές του ενέργειες, ή να προτείνουν στο Ισραήλ ότι θα μπορούσε να βελτιώσει αυτή την εικόνα απλώς σταματώντας να συμπεριφέρεται σαν ένα φασιστικό, αιμοσταγές και ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ.

Το μόνο που συζητούν είναι το “αφήγημα” του τι κάνει το Ισραήλ, και το πώς οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα πλέον να μοιράζονται ιδέες και πληροφορίες μεταξύ τους στο διαδίκτυο με απίστευτη ταχύτητα, πράγμα που κάνει αυτή την αφήγηση πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Είναι ψυχοπαθείς. Έτσι σκέφτονται. Και το αποτέλεσμα αυτής της κοινωνιοπαθούς σκέψης είναι αυτό που βλέπουμε με όλες τις προσπάθειές τους να καταπνίξουν την ελεύθερη έκφραση και τις διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης πυρός. Καταλαβαίνουν ότι, αν χάσουν τον έλεγχο του αφηγήματος, δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν τους πολέμους τους. Η μάσα απειλείται.

Οπότε, μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι οι προσπάθειές σας, ατομικές ή συλλογικές, να διαταράξετε τον έλεγχο του κυρίαρχου αφηγήματος δεν λειτουργούν. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι οι διαδηλώσεις δεν κάνουν καμία διαφορά, ή ότι το μποϋκοτάζ δεν δουλεύει, ή το να λες την αλήθεια δεν απειλεί τους ισχυρούς.

Αν δεν λειτουργούσε, αν δεν είχε καμία σημασία, οι διαχειριστές της εξουσίας δεν θα τα είχαν χαμένα αυτή τη στιγμή, ούτε θα ήταν τόσο βίαιοι στην καταστολή τους.

Και η βιαιότητά τους απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, μας δείχνει τι ακριβώς φοβούνται οι πλούσιοι και οι ισχυροί, και πού θα πρέπει ο κόσμος να επικεντρώσει τις δράσεις του.

Γιατί μπορεί οι φήφοι μας να μην παίζουν κανέναν ρόλο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις διαμαρτυρίες μας. Οι ψυχάκηδες της εξουσίας γνωρίζουν ότι, αν ο κόσμος σταματήσει να παίζει το παιχνίδι με τις ψήφους πίσω από το παραβάν και βγει έξω στους δρόμους κατά τις χιλιάδες, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Είναι πανικόβλητοι. Ανησυχούν. Βλέπουν ότι κάθε τους ενέργεια επιστρέφει μπούμερανγκ εναντίον τους. Φοβούνται, γιατί γνωρίζουν το τίμημα αν αποτύχουν.

Από το μακρινό Αμστελόδαμο, βλέποντας τους φοιτητές να έχουν σηκώσει έναν τεράστιο καθρέφτη μπροστά στα μούτρα μας, με αγάπη,

Κώστας

(Φίλε Κώστα, μακάρι να έχεις δίκιο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμα και οι διαμαρτυρίες μας είναι μέρος του συστήματος. Προβλεπόμενες και ελεγχόμενες. Το σύστημα καθοδηγεί και το αντισύστημα. Οι διαδηλώσεις που είχαν γίνει σε όλο τον κόσμο πριν της εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 δεν είχαν προηγούμενο. Αυτό δεν εμπόδισε την εισβολή και τον θάνατο 1 εκ. Ιρακινών πολιτών. Είμαστε μόνιμα σε θέση άμυνας, σε θέση διαμαρτυρίας. Δεν κάνουμε αντεπίθεση. Κι όσο δεν κάνουμε αντεπίθεση, μια χαρά θα συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες, ενώ οι πολίτες θα τσακώνονται για τη Γιουροβίζιον. Μόνο και μόνο που μπαίνουμε στην διαδικασία να αποκρυπτογραφούμε παρανοϊκούς σαν τον Μπλίνκεν, μόνο και μόνο που προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται, κάνει πιο πιθανό να γίνουμε κι εμείς παρανοϊκοί, παρά να αλλάξουμε κάτι. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.