Η Eurovision είναι πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός από τις Ευρωεκλογές

Οι διοργανωτές της Γιουροβίζιον επιμένουν πως πρόκειται για έναν Διαγωνισμό Τραγουδιού που είναι απολίτικος, αλλά οι χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Malmo Arena που φωνάζουν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη Γενοκτονία» καθιστούν προφανές πως η Γιουροβίζιον έχει να κάνει μόνο με την πολιτική.

Η συμμετοχή του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα έχει τινάξει ουσιαστικά στον αέρα την Γιουροβίζιον.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως κανένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν θέλει να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχει το Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Και βέβαια, κανένας πραγματικός καλλιτέχνης από το Ισραήλ δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη Γιουροβίζιον, ενώ η χώρα του διαπράττει γενοκτονία, οπότε το Ισραήλ έστειλε μια άσημη και αναλώσιμη 20χρονη τραγουδίστρια, η οποία έχει καεί ήδη καλλιτεχνικά -και δεν το ξέρει-, ενώ μάλλον δεν θα έχει και πολύ καλή τύχη στη ζωή της (σ.σ.Θυμηθείτε το αυτό).

Βέβαια, ένας τρόπος υπάρχει για έναν τίμιο καλλιτέχνη για να δείξει την αντίθεσή του στο δολοφονικό Ισραήλ: Δεν συμμετέχει στην Γιουροβίζιον που συμμετέχει το Ισραήλ.

Επειδή οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή Γιουροβίζιον δεν θέλουν να στιγματιστούν -ή και να τερματιστούν- οι καριέρες τους από τη συμμετοχή τους σε έναν διαγωνισμό που συμμετέχει το Ισραήλ, μια χώρα που διαπρέπει στο απαρτχάιντ και στη γενοκτονία, προσπαθούν να βρουν τρόπο να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του Ισραήλ, ή να εκφράσουν τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους.

Ο Eric Saade, ο τραγουδιστής της Σουηδίας, που έχει Παλαιστίνιο πατέρα και Σουηδέζα μητέρα, ανέβηκε στη σκηνή με ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι, αναγκάζοντας την EBU να ζητήσει συγγνώμη -από ποιον, από το Ισραήλ; Εμείς, πάντως, δεν προσβληθήκαμε από το παλαιστινιακό μαντήλι, χώρια που όλοι έχουμε από τουλάχιστον ένα- και να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα (σ.σ. Δεν λέω, είναι πολύ λογικό να διαπράττει το Ισραήλ γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων και μέσα στο χώρο του διαγωνισμού να επιτρέπονται οι σημαίες του Ισραήλ και να απαγορεύονται οι σημαίες και τα σύμβολα της Παλαιστίνης. Καλέ, τι έγινε η συμπερίληψη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα; Μένουμε Ευρώπη. Ευρώπη, η πατρίδα μας· επίσης, η πατρίδα του ναζισμού και του φασισμού, για όσους έχουν κοντή μνήμη.)

Ο τραγουδιστής της Ολλανδίας -που το τραγούδι του είναι ύμνος για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους- επιδεικνύει εχθρική στάση κατά της συμμετοχής του Ισραήλ και -στη συνέχεια- αποκλείεται από τον τελικό, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιο ακριβώς είναι το παράπτωμά του, ενώ ο αποκλεισμός του σκορπάει ενθουσιασμό στο Ισραήλ που, εκτός από τους Παλαιστίνιους, μάλλον θέλει να εξαφανίσει και όλους τους άλλους.

Ο τραγουδιστής της Γαλλίας σταμάτησε στην πρόβα το τραγούδι του και έκανε κήρυγμα υπέρ της ειρήνης.

Στον ημιτελικό της Γιουροβίζιον, η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε την εμφάνιση του Ισραήλ για να δείξει αντιπολεμικό μήνυμα.

Αλλά όχι, η Eurovision δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Ούτε ο αποκλεισμός της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 είχε σχέση με την πολιτική, ούτε η νίκη της Ουκρανίας είχε σχέση με την πολιτική, ούτε η συμμετοχή του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία έχει σχέση με την πολιτική.

Η διπλή ηθική εκθέτει ανεπανόρθωτα και κράτη και ανθρώπους. Και η σύγκριση Ρωσίας και Ισραήλ -και του τρόπου που αντιμετωπίζονται από την EBU- είναι καραμπινάτη περίπτωση διπλής ηθικής.

Βέβαια, είναι δύσκολο να φιμώσεις και τους θεατές της Γιουροβίζιον -αν και οι διοργανωτές έβαλαν ψεύτικα χειροκροτήματα στην τηλεοπτική μετάδοση- για να καλύψουν τα γιουχαΐσματα σε βάρος του Ισραήλ- αλλά πια υπάρχουν και κινητά και social media, οπότε η γιούχα στο Ισραήλ ακούστηκε σε όλον τον πλανήτη.

Καθώς γράφω αυτό το κείμενο πριν τον τελικό του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον -θα βγω και μπορεί να προλάβω μόνο την ψηφοφορία-, δεν ξέρω τι θα συμβεί στην διάρκεια του τελικού. Μπορεί να συμβούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από καλλιτέχνες που καταλαβαίνουν πως αυτή η συμμετοχή τους -δίπλα σε μια τραγουδίστρια που εκπροσωπεί το Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία- μπορεί να κάψει οριστικά την καριέρα τους. Κανένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν θέλει να καεί τόσο άδοξα και να ταυτιστεί με αυτούς που υποστηρίζουν την γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Εκείνο που ξέρω είναι πως, πολιτικά, η Γιουροβίζιον έχει μεγαλύτερη σημασία από τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η Γιουροβίζιον ανάβει τα πολιτικά πάθη, εκτινάσσει την τηλεθέαση και αναγκάζει πολίτες και καλλιτέχνες να πάρουν θέση, ενώ οι Ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα γενικής αδιαφορίας και αποχής, καθώς οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Αυτιάδες, που θα αντικαταστήσουν επάξια κορυφαίες προσωπικότητες όπως η Εύα Καϊλή.

Χωρίς να θέλω να φανώ αγενής προς τον σιχαμερό φασίστα Μπενιαμίν Νετανιάχου -που μάλλον έχει βάλει στόχο της ζωής του να ξεπλύνει τον Χίτλερ και να αποκαταστήσει ιστορικά το όνομα του Χίτλερ- και χωρίς καμία πρόθεση να προσβάλω τα βρομερά και απάνθρωπα καθάρματα που στηρίζουν την γενοκτονία των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, θέλω να πω αυτό:

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

(Έχω περιέργεια να δω αν θα βρεθεί ένας καλλιτέχνης να φωνάξει από τη σκηνή του τελικού της Γιουροβίζιον “Free Palestine”. Αν κάποιος καλλιτέχνης το κάνει αυτό, αυτός θα είναι ο πραγματικός νικητής και θα περάσει στην Ιστορία. Γιατί θα είναι με τη …σωστή πλευρά της Ιστορίας.)

(Για τους αφελείς που αναρωτιούνται γιατί συμμετέχει το Ισραήλ σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού -και μάλιστα ενώ διαπράττει γενοκτονία- ας δουν ποιοι είναι οι χορηγοί της Eurovision -ξεκινήστε από την Moroccanoil- και θα καταλάβουν.
Οι χορηγοί κυβερνούν τον πλανήτη. Τα σλόγκαν τύπου “United by Music” είναι για τα χάπατα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.