Πίτερ Μπρίγκελ, ο νεότερος – ‘’Ο άντρας με τον σάκο με τα χρήματα και τους κόλακές του’’

Γεια σου, πιτσιρίκο! Συνεχίζω με υιό Μπρίγκελ με απόλυτη φειδώ στον αριθμό των εικόνων. Μόνο μία!
Ο πίνακας αυτός, απεικονίζει μια παλιά φλαμανδική παροιμία που μας βεβαιώνει ότι οι πλούσιοι άνδρες θα έχουν πάντα κόλακες: ‘’Επειδή τόσα λεφτά γλιστρούν στον σάκο μου, όλος ο κόσμος σκαρφαλώνει στην τρύπα μου’’.

Ο Μπρίγκελ ο νεότερος, γιος του πρεσβύτερου, απεικονίζει έναν δυσανάλογα μεγαλόσωμο άνδρα, κάτω από ένα δέντρο. Κρατά έναν σάκο με νομίσματα που χύνονται δίπλα απ’ το μπράτσο του. Είναι γυμvός απ’ τη μέση και κάτω, σε στάση αφόδευσης. Στη μούρη του διακρίνουμε μια ζορισμένη γκριμάτσα.

Στο προσκήνιο, μια σειρά από μικρότερες φιγούρες σέρνονται πίσω του για να ‘’σκαρφαλώσουν στην τρύπα του’’, στο σπηλαιώδες άνοιγμα των οπίσθιών του.

Είναι αυτή, άραγε, η σκοτεινή πηγή του πλούτου; Φαίνεται πως ούτε οι πνευματικά εξυψωμένοι γλιτώνουν απ’ την ορμή των ass-kissers.

Ένας Φραγκισκανός, πιθανότατα, καλόγερος, αν κρίνουμε απ’ τον καφέ μανδύα και την κουκούλα του, σέρνεται ανυπόμονα στην τρύπα του άντρα.

Στο βάθος, πυκνή συστάδα δέντρων, δυο σπίτια, ένα δέντρο μόνο, μια γυναίκα, ένας άντρας. Ο τελευταίος τρέχει μάλλον να χωθεί κι αυτός στην τρύπα.

Είναι πολύ διασκεδαστικός πίνακας. Και προσφέρεται για διαρκή επικαιροποίηση. Οπότε γίνεται ξεκαρδιστικός…

Μερόπη

(Αγαπητή Μερόπη, οι κόλακες είναι πιο επικίνδυνοι από τους εχθρούς σου. Έχουμε και οι δυο αρκετή εμπειρία ζωής, για να το ξέρουμε αυτό. Και, ευτυχώς, δεν είμαστε πλούσιοι. Μας αγαπούν όλοι για τον πλούσιο ψυχικό μας κόσμο. Πάντως, αυτή η στάση του άνδρα -το βαθύ κάθισμα, ο τρόπος με τον οποίο αφόδευαν οι άνθρωποι, πριν αποκτήσουν τουαλέτες- είναι εξαιρετική άσκηση για όλο το σώμα. Περνάω τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημέρα σε αυτή τη στάση. Βέβαια, η πλάτη πρέπει να είναι όσο πιο ίσια γίνεται και τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.