Μαζί τα φάγαμε (τα παιδιά)
Γεια σου πιτσιρίκο!
Σκεφτόμουν τη σύγκριση επιστήμης-θρησκείας και πως θέλουν προσοχή οι γενικεύσεις.
Όπως δεν είναι σωστό να εξισώνουμε τον Χριστό με τον “Ιερόδουλο”, όπως τον βάφτισε ο Άγιος Πανούσης, δεν είναι το ίδιο και ο Einstein με τον κάθε άλλον “επιστήμονα”.
Και αν θα συγκρίνουμε την επιστήμη με τη θρησκεία, δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε τον Einstein ως εκπρόσωπο της επιστήμης, με τον Χριστόδουλο, ως εκπρόσωπο της θρησκείας.
Επίσης, κάθε “σύστημα” ελέγχου της κοινωνίας έχει αποτελέσματα που εξελίσσονται στο χρόνο και επιδρούν στην ψυχή του ανθρώπου και το περιβάλλον, συνεχώς, με τρόπο που εξελίσσεται.
Και το πιο σημαντικό, μια σε βάθος αξιολόγηση διαφέρει ανάλογα από το πόσο “ψηλά”, στο χώρο και στον χρόνο, βρίσκεται ο παρατηρητής.
Ας πάρουμε για παράδειγμα, τη φράση “μαζί τα φάγαμε”, μια από τις πιο αξιοθαύμαστες ανακαλύψεις της πολιτικής “επιστήμης”.
Αυτή η φράση είναι ιδιοφυής γιατί, αν την εξετάσει κανείς σε μικρή χωροχρονική απόσταση, είναι ένα βίαιο ψέμα πολιτικών απατεώνων που τρώνε αχόρταγα χρηματοδοτήσεις, φορολογίες, ΕΣΠΑ, κλπ.
Αν όμως κάποιος αρχίζει να ανεβαίνει πιο ψηλά, λίγο πάνω από τον πλανήτη γη, και σε ένα διάστημα 100-200 χρόνων, το “εμείς” αφορά την δυτική κοινωνία, και το “τα”, τις πηγές του πλανήτη, η φράση είναι σωστή, κατά τη γνώμη μου.
Μαζί τα φάγαμε.
Είμαστε όλοι μέλη αυτής της κοινωνίας και οι περισσότεροι είμαστε αρκετά αναίσθητοι με τις αδικίες και τις απληστίες που συμβαίνουν γύρω μας, ώστε να είμαστε ακόμα εδώ.
Τρίβουμε ασταμάτητα την οθόνη του κινητού μας, και καταστρέφουμε τη φύση, εξυμνώντας την επιστήμη που μας έδωσε το θείο δώρο του μεγαλύτερου χρόνου διαβίωσης, στατιστικά πάντα, με αντάλλαγμα την ψυχή μας.
(Ο σταυρός που κάνουν οι Χριστιανοί, έχει αντικατασταθεί από τον κωδικό ή “κίνηση” εισόδου στο κινητό, την οποία κάνουμε καθημερινά εκατοντάδες φορές, μερικοί μάλιστα σχηματίζουν τον σταυρό!)
Και ποιος επιβαρύνεται από την αύξηση του χρόνου διαβίωσης που απαιτεί αυτή η νέα θρησκεία, η οποία έχει πάρει τον απόλυτο έλεγχο της κατανόησης του κόσμου και του θανάτου, με την υπόσχεση να τον παρατείνει όσο γίνεται, με οποιοδήποτε κόστος;
Τα παιδιά!
Όσο παραπάνω ζουν οι γονείς, τόσο περιμένουν τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βγουν στο προσκήνιο (ακόμα κάνει συναυλίες η Madonna!), τόσο πιο πολύ θα χρειαστεί να δουλεύουν για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό, κλπ, κλπ.
Τα έχουμε φάει λοιπόν τα παιδιά, τα έχουμε κατασπαράξει.
Τους φωνάζουμε “μη φωνάζεις!”, και τους απαγορεύουμε να παίζουν με το κινητό, ενώ εμείς έχουμε πέσει με τα μούτρα, στο δρόμο, στην τουαλέτα, στην παραλία.
Κατακεραυνώνουμε τον καπιταλισμό, ενώ παράλληλα “ζούμε σαν Αμερικάνοι” (α ρε Πανούση!) και παραδίδουμε χωρίς όρους την ψυχή τους, και τη δική μας, στη Google, στη Netflix, και στην Coca Cola.
Και ως προς αυτό, και τα πλούσια και τα φτωχά παιδιά είναι το ίδιο θύματα.
Θυμήθηκα ένα σατιρικό κείμενο του Τζοναθαν Σουιφτ με τίτλο “Η ταπεινή μου γνώμη για να πάψουν τα παιδιά των πτωχών στην Ιρλανδία να είναι βάρος στους γονιούς τους ή στην πατρίδα. Και για να γίνουν χρήσιμα στην κοινωνία.”.¨
Στο κείμενο αυτό, ο συγγραφέας του Γκιούλιβερ προτείνει, ταπεινά, τα παιδιά των φτωχών να γίνονται τροφή για τους πλουσίους με το κατάλληλο αντίτιμο. Η επιχειρηματολογία του είναι απολαυστική και η σοβαρότητα με την οποία την παρουσιάζει, θα έλεγα σοκαριστική.
Και είχε καλό προαίσθημα. Τα φάγαμε, τελικά, όλοι μαζί.
Παναγιώτης.
Υ.Γ. Βρίσκομαι σε ένα συνέδριο επιστημόνων και ακτιβιστών με βασικό θέμα τη μάστιγα του τουρισμού. Υπάρχουν σύνεδροι ακόμα και από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κούβα. Ήρθαμε όλοι από διάφορα σημεία του πλανήτη, σε μια εποχή τουριστική, σε ένα μέρος που έχει καταστραφεί από τον τουρισμό, να συζητήσουμε πιθανές λύσεις. Εμείς οι ίδιοι είμαστε αθώοι; Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην είμαστε “τουρίστες”, και κάποιοι θα επιχειρηματολογούσαν με πάθος ότι δεν είμαι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης. Αλλά είμαστε “αθώοι”; Εγώ δε νιώθω έτσι. “Και γιατί το κάνεις;” θα ρωτήσει κάποιος. Και είναι χρήσιμη αυτή η αυτοενοχοποίηση; Δεν πρέπει να ενωθούμε εναντίον αυτών που έχουν την εξουσία και έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη; Η απάντηση στο επόμενο επεισόδιο.
(Φίλε Παναγιώτη, άλλο οι εκπρόσωποι επιστήμης και θρησκείας, και άλλο η επιστήμη και η θρησκεία. Η θρησκεία είναι δόγμα, η επιστήμη όχι. Μην κουράζεις το μυαλό σου χωρίς λόγο. Ανάλυση-παράλυση. Παναγιώτη, η Σταματίνα είπε “όχι άλλες ενοχές” και εγώ θα ακολουθήσω την προτροπή της. Χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς κάποια ιδιοκτησία, χωρίς περιουσία, είμαι σίγουρα η ντροπή του καπιταλισμού, οπότε δικαιολογημένα ο αγαπημένος συγγραφέας του Κυριάκου Μητσοτάκη με χαρακτήρισε “καημένο”. Και θα έχω και ενοχές από πάνω; Όχι! Οι ενοχές είναι για εσάς τους πλούσιους. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου. Και περιμένουμε φωτογραφίες με πέδιλα με κάλτσα.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.