Νενικήκαμεν!

Χαίρε, αγαπητέ Πιτσιρίκο! Νενικήκαμεν μια φορά ακόμη!
59,49% η Αποχή στις χθεσινές Ευρωεκλογές, πάνω από 60% αν λάβουμε υπόψη πώς καταλήγουν σε Άκυρο και Λευκό οι Έλληνες.

Και μια πρώτη συνέπεια: οι πίπες περί δήθεν αδιαφορίας των απεχόντων, που παίζανε στέρεο μετεκλογικά, μειώθηκαν αισθητά και παίζει όλο και περισσότερο το «πολιτική στάση». Κάτι είναι κι αυτό, κι ας ακούγεται μέσα από παράσιτα στυλάκι «ευθύνη των κομμάτων», «κάτι δεν πάει καλά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πού θα πάει, κάποτε θα παραδεχτούν όλοι πως φταίει ολόκληρο το δήθεν «δημοκρατικό»/«αντιπροσωπευτικό» πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Θα κρατήσει πολύ το «λάβαμε το μήνυμα»; Εδώ, γελάμε. Επειδή είναι πραγματικά πολύ γελοίο να ακούς όσα ξεφουρνίζονται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Άσχετα λοιπόν με το τι δηλώνουν, κερδισμένοι είναι μόνο δύο: ο Βελόπουλος που μάζεψε 133.362 ψήφους παραπάνω από τις Ευρωεκλογές του ’19 και 138.349 ψήφους παραπάνω από τις περσινές εκλογές και είναι δεύτερο κόμμα σε πολλές περιφέρειες και η Λατινοπούλου που μάζεψε 98.406 ψήφους παραπάνω από τις περσινές εκλογές και -λόγω της αποχής- πάει Ευρωβουλή.

Όλοι ανεξαιρέτως οι υπόλοιποι είναι χαμένοι:

Η ΝΔ του Κούλη έχασε 747.478 ψήφους από τις Ευρωεκλογές του ’19 και 989.178 ψήφους από τις περσινές εκλογές. Θα κάνει κάνα ανασχηματισμό βάζοντας κάνα ακόμη ακροδεξιό σε κάποιο υπουργείο, κι όλα (ακόμη) καλά.

Ο του Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ έχασε 750.683 ψήφους από τις Ευρωεκλογές του ’19 και 336.835 ψήφους από τις περσινές εκλογές. Αν συνυπολογίσουμε τις 97.554 ψήφους που μάζεψε η Νέα Αριστερά, μπορεί να ισχυριστεί πως έχασε μόνο 239.281 ψήφους από τις περσινές εκλογές ή ακόμα και μέρος αυτών. Το κατά πόσο αυτό τους παρηγορεί, είναι θέμα καθαρά υποκρισίας ή IQ.

Αν είχαν πάει ευρωβουλή όσοι έσπρωξε ο Κασσελάκης στο ψηφοδέλτιο, κι όχι όσοι απέμειναν από τον παλιό ΣύΡιζΑ, θα μπορούσε να πει, δικαίως μετά το προεκλογικό one man show, πως όλες οι ψήφοι ήταν καθαρά δικές του, αλλά δεν του ‘κατσε.

Το του Ανδρουλάκη ΠαΣοΚ τάχα χαίρεται πως κέρδισε 71.660 περισσότερες ψήφους από τις Ευρωεκλογές του ’19, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως έχασε 109.175 ψήφους από τις περσινές εκλογές και πάτωσε στο λεκανοπέδιο.

Αν συνυπολογίσουμε τις 57.496 ψήφους που μάζεψε ο αλληθωρίζων φανερά δεξιόστροφα Λοβέρδος, μπορεί να ισχυριστεί πως έχασε μόνο 51.679 ψήφους από τις περσινές εκλογές. Το κατά πόσο μπορούν να πείσουν πως στην κατάσταση που βρίσκονται, αυτό είναι κάτι καλό, είναι θέμα καθαρά IQ αυτού που προσπαθούν να πείσουν. Αλλά ασφαλώς, το ΠαΣοΚ, θα έπρεπε να μην υφίσταται καν, ας όψεται ο Τσίπρας, οπότε μάλλον θα ήταν χαρούμενοι, όσες ψήφους κι αν είχαν μαζέψει. Το να βλέπει όμως η παλιά καραβάνα τα πισινά του τεκνού, θα πρέπει να …τσούζει.

Το παντελώς άχρηστο ΚΚΕ παίρνει το OscarNobel της υποκρισίας. Τάχα χαίρεται που μάζεψε 65.123 περισσότερες ψήφους από τις Ευρωεκλογές του ’19, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως έχασε 33.391 ψήφους από τις περσινές εκλογές. Το ό,τι βρέθηκε πίσω από τον Βελόπουλο έστω για 1.931 ψήφους, τα συντρόφια κάνουν πως δεν το αντιλαμβάνονται. Φυσικά, αν πίστευαν σε ό,τι λένε πως είναι κι εκπροσωπούν, θα έπρεπε να το ‘χαν κλείσει το μαγαζάκι από τότε που κατέρρευσε η χώρα λόγω χρεοκοπίας. Γιατί, αν ήταν ό,τι λένε πως είναι, θα έπρεπε, όχι μόνον το ’14, να είχαν τινάξει τη μπάνκα στον αέρα, αντί να βλέπουν τα πισινά όχι μόνο του Ποταμιού, αλλά και της Χρυσής Αυγής. Άρα, μάλλον συνήθισαν.

Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, ο Κασσελάκης κάτι είπε δημοσίως για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Πήρε τ’ αυτί σου τίποτε τέτοιο απ’ τον Κουτσούμπα και δεν το πήρα χαμπάρι; Ή του ‘δωσε κι αυτού γραμμή ο Κούλης να βγάζει τον σχετικό σκασμό;

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» έχασε 18.665 ψήφους από τις περσινές εκλογές αλλά χαίρονται που λόγω της αποχής, βγάζουν έναν ευρωβουλευτή.

Η Πλεύση Ελευθερίας τάχα χαίρεται πως κέρδισε 44.483 περισσότερες ψήφους από τις Ευρωεκλογές του ’19, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως έχασε 29.900 ψήφους από τις περσινές εκλογές.

Βέβαια, οι δήθεν χαρούμενοι εγχώριοι δεν πρωτοτυπούν. Εδώ και χρόνια, σε όλον τον πλανήτη, οι λαοί, όποτε καλούνται να ψηφίσουν, στέλνουν ηχηρότατα μηνύματα στο εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο. Έτσι προέκυψαν οι Trump, Le Pen, Salvini, Meloni, Wilders, Milei, Φειδίας, Afd, Vox, Brexit, και τόσοι άλλοι περισσότερο ή λιγότερο …δήθεν ..κάτι. Στα καθ’ ημάς, οι Χρυσή Αυγή, ΛαΟΣ, Καρατζαφέρης, Βελόπουλος, Βορίδης, Άδωνης, Νίκη, Φωνή κλπ.

Το απανταχού κατεστημένο, βέβαια, που όλους κι όλα αυτά τα θεωρεί ακόμη ή τμήμα του ή διαχειρίσιμα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει παραμένοντας πιστότατο στα αφεντικά του. Έτσι, οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται προκλητικότατα κι αδιανόητα πιο πλούσιοι, με αποτέλεσμα το κλίμα του πλανήτη να καταστρέφεται με ολοένα και πιο γρήγορους ρυθμούς, το μεταναστευτικό να διογκώνεται, η φτωχοποίηση ολόκληρων πληθυσμών να καλπάζει και ένας θερμότερος Γ’ Παγκόσμιος ήδη να διαφαίνεται στον κοντινότατο ορίζοντα.

Έχει λόγο να χαίρεται ο μη ψηφίσας του 60%; Πάντα ένα δυνατό χαστούκι εκεί που αξίζει και χρειάζεται είναι, αν μη τι άλλο, μια κάποια ανακούφιση. Μια ακόμη ένδειξη πως είσαι από τη σωστή μεριά. Από σήμερα ακούγονται πλέον ηχηρότατα κάτι: «σιγά μην πάω να ψηφίσω τον Αυτιά, τη Μελέτη, τον Παππά, κλπ. Αν μ’ έβλεπε πεσμένο κάτω θα με κλωτσούσε κιόλας» (sic). Κάτι είναι κι αυτό, αλλά νομίζω πως ο κυριότερος λόγος είναι το «συνένοχο στο έγκλημα δεν θα μ’ έχετε» γιατί «η σωτηρία της ψυχής, είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο μπάχαλο αυτό το 60%. Σε βάθος χρόνου σίγουρα ναι, αλλά, δυστυχώς, ο χρόνος τελειώνει.

Θα μπορούσε αυτό το 60% να διεκδικήσει να παραμείνουν άδειες οι 12 θέσεις που του αντιστοιχούν στο ευρωκοινοβούλιο. Κι όταν γράφω «κενές», δεν εννοώ να αφαιρεθούν, αλλά να παραμείνουν όντως κενές, ώστε να υπολογίζονται όπου απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων. Αυτό όντως θα ήταν μια αρχή. Θα ήταν στην πράξη το “not in my name”.

Θα μπορούσε αυτό το 60% να υποστηρίξει ένα αίτημα για δυνατότητα πρόκλησης δεσμευτικών ευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων που να ξεκινούν με τη συλλογή υπογραφών διευρωπαϊκά. Κάτι που θα ήταν ευθύ χτύπημα σε αποφάσεις που βρωμάνε εταιρικό lobbying. Γιατί οι λαοί ξέρουν τι είναι καλό για το κοινό …καλό. Οι αντιπρόσωποί τους αρνούνται να το υπηρετήσουν. Κι αυτό δεν θα αλλάξει εγκαίρως ούτε από μόνο του, ούτε μέσω επανάστασης.

Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, μην πιστεύεις τις πίπες των Γερμανών τουριστών περί άγνοιας του μεγέθους της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο. Μια χαρά ενημερωμένοι ήταν επί χρόνια. Ολόκληρο πρώην καγκελάριο είχαν για φερέφωνο της Gazprom.

Καλές βουτιές Πιτσιρίκο! Να ‘σαι καλά!

Α.

(Αγαπητέ φίλε, να μην ξεχνάμε πως -σύμφωνα με το μύθο- ο Φειδιππίδης είπε “Νενικήκαμεν” και μετά πέθανε. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι από το κείμενό σου -δεν ασχολείται κανείς με τις ευρωεκλογές- αλλά κάνεις λάθος για τη στάση του ΚΚΕ στο παλαιστινιακό και το αδικείς σε αυτό το σημείο, ενώ θεωρείς σωστή τη στάση του Κασσελάκη, που είναι όπου φυσάει ο άνεμος. Πάντα το ΚΚΕ ήταν υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο Google, θα το διαπιστώσεις. Και τον περασμένο μήνα, στις 13 Μαΐου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έθεσε ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε διαβεβαιώνω πως οι διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη την δεκαετία του ’90 γίνονταν, κυρίως, επειδή υπήρχε το ΚΚΕ. Είχα πάει σε πολλές διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη, και εκεί ήταν, κυρίως, το ΚΚΕ. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ψήφιζα ΚΚΕ. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.