Νεοφιλελευθερισμός: το παράλογο σύστημα που διαπαιδαγωγεί παράλογους ανθρώπους

Φίλε μου Πιτσιρίκο,
Τώρα που, μετά από τρεις εβδομάδες, η καρδιά μου μπήκε στη θέση της, είπα να αποπροσανατολίσω για λίγο το μυαλό μου και να καταπιαστώ για ακόμα μια φορά με το αγαπημένο μου θέμα: το αόρατο σύστημα, τον νεοφιλελευθερισμό.

Διότι, αν και έχουν υπάρξει και άλλες γενοκτονίες στο παρελθόν, μόνο ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταφέρει να μετατρέψει μια γενοκτονία, την γενοκτονία των Παλαιστινίων -η οποία είναι η μόνη που διαπράττετται από την αρχή της σε κοινή θέα και σε ζωντανή σύνδεση-, σε εμπόρευμα, αλλά και σε θέαμα.

Μετά από οκτώ μήνες γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να απελευθερώσουν 4 απαχθέντες, μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή όπου κρατούνταν.

Ακόμα 120 απαχθέντες και τελειώσανε. Με αυτή την ταχύτητα, θα τους πάρει 19 χρόνια ακόμα. Υπομονή.

Αν κάποιος απήγαγε τη σύντροφό μου, τον άνθρωπο που αγαπώ όσο δεν έχω αγαπήσει κανέναν άλλον άνθρωπο στη ζωή μου, επί οκτώ μήνες, θα ήμουν συντετριμμένος. Θα ήμουν μια διαλυμένη ψυχή. Ένα ρετάλι.

Αν τώρα ερχόταν κάποιος άλλος και μου έλεγε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να απελευθερώσει τον έρωτα της ζωής μου, αλλά για να το κάνει θα χρειαστεί να διαμελίσει με ισχυρά εκρηκτικά περίπου 200 αθώους ανθρώπους, το μόνο σίγουρο θα ήταν ότι θα προσπαθούσα να απομακρυνθώ όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά του.

Ναι, είναι τόσο παράλογο.

Βασικά, είναι ακόμα πιο παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 100 Ισραηλινοί απαχθέντες απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, επτά μήνες πριν, με διπλωματικές διαδικασίες.

Αλλά αυτό είναι το σύστημα.

Ένα ψυχασθενές σύστημα που το διαχειρίζονται ψυχασθενείς ηγέτες, τους οποίους ψηφίζουν ψυχασθενείς ψηφοφόροι, οι οποίοι επηρεάζονται από ψυχασθενείς δημοσιοκάφρους, οι οποίοι πληρώνονται από ψυχασθενείς δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες, και οι οποίοι ελέγχουν τους ψυχασθενείς ηγέτες που ψηφίζουν οι ψυχασθενείς ψηφοφόροι.

Ένας τρόπος να δεις το έργο, είναι ότι όλα όσα διδάχτηκες στο σχολείο για το έθνος σου, την κυβέρνησή σου, την κοινωνία σου και τον κόσμο, είναι αληθινά, και ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα σου έλεγαν ποτέ ψέματα. Ότι ο κόσμος είναι σε μια διαρκή κατάσταση κρίσης μόνο επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψηφίζουν τους λάθος πολιτικούς ηγέτες και να κάνουν κακές προσωπικές επιλογές, μεταξύ των οποίων είναι και η αποχή από τις εκλογές.

Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα, όταν κατανοήσει κανείς ότι η αυτοκρατορία των ΗΠΑ –κομμάτι της οποίας είναι η Ευρώπη, και φυσικά, το Ελληνιστάν– δεν διοικείται από μια κυβέρνηση έθνους -κράτους που τυγχάνει να διεξάγει παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά από μια γιγαντιαία παγκόσμια στρατιωτική επιχείρηση που τυγχάνει να διοικεί μια κυβέρνηση ενός πανίσχυρου έθνους-κράτους.

Ένας άλλος τρόπος να το δεις είναι ότι ο κόσμος είναι σε μια διαρκή κατάσταση κρίσης επειδή μας κυβερνά μια υπερεθνική συμμαχία πλουτοκρατών και ολιγοπωλίων που υποκρίνονται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και η οποία χρησιμοποιεί τις κυβερνήσεις των κρατών ως εργαλεία για την προώθηση των παγκόσμιων κερδοσκοπικών τους στόχων, κρύβοντας την εξουσία τους πίσω από την μιντιακή προπαγάνδα και την ψευδαίσθηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ότι βαδίζουμε σε ατελείωτους πολέμους, εκμετάλλευση, οικοκτονία και πυρηνική αντιπαράθεση, επειδή μια ομάδα κοινωνιοπαθών απατεώνων πιστεύει ότι ο πλούτος και η εξουσία τους είναι πιο σημαντικά από την ανθρώπινη ζωή, την δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας και την συντήρηση ενός βιώσιμου φυσικού περιβάλλοντος.

Χειραγωγούμαστε ψυχολογικά σε μαζική κλίμακα από την παιδική μας ηλικία. Τα μυαλά μας διαμορφώνονται συνεχώς από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να κυριαρχούν τα κοινά μας εσωτερικά αφηγήματα σχετικά με το πώς είναι τα πράγματα, το τι συμβαίνει στον κόσμο και το τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Μας διδάσκουν για τον κόσμο μας βαθιά κατηχημένοι γονείς και δάσκαλοι που μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον παραπληροφόρησης που ενισχύει το status quo όπως εμείς, και η κατήχησή μας συνεχίζεται μέσω όλων των οθονών στη ζωή μας μέχρι την τελευταία μας πνοή.

Αυτό δημιουργεί το σύστημα μέσα μας.

Ο πολιτισμός μας είναι σχιζοφρενής επειδή το σύστημα που τον κυβερνά, ο νεοφιλελευθερισμός, είναι ένα ψυχοπαθές σύστημα, και πρέπει να μας τρελάνουν όλους, ώστε να συναινέσουμε σε αυτό δίχως κριτική σκέψη, ψηφίζοντας κάθε τέσσερα χρόνια και παίζοντας το θεατράκι της αντιπροσωπευτικής δικομματικής δημοκρατίας, η δημοκρατικότητα της οποίας ακυρώνεται από τον νεοφιλελευθερισμό τον ίδιο.

Αλλά, παρά τα ιστορικά ανήκουστα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, το θεατράκι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοκρατορία χρειάζεται την συναίνεσή μας, ώστε να συνεχίσει την αδιάκοπη βία, την εκμετάλλευση, την αδικία, την οικοκτονία και την γενοκτονία, με μόνο σκοπό την εξασφάλιση των συμφερόντων μιας νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας καπιταλιστικής τάξης.

Γι’ αυτό μας σφυροκοπά ανελέητα την προπαγάνδα της, ώστε να πιστεύουμε ότι αυτά τα παράλογα πράγματα που βιώνουμε καθημερινά είναι φυσιολογικά, και ότι αν δυσκολεύεσαι να επιβιώσεις σε ένα τέτοιο σύστημα, τότε πρέπει να υπάρχει κάτι σοβαρά λάθος με εσένα προσωπικά.

Δεν πειράζει. Το σύστημα έχει εκατοντάδες γεύσεις και προτάσεις αυτοβοήθειας για σένα, ώστε, αν δουλέψεις πολύ πολύ σκληρά και κάνεις ό,τι σου λένε, να καταφέρεις να γίνεις ο καλύτερος σου εαυτός. Ο πιο παραγωγικός και ο πιο αποτελεσματικός σου εαυτός. Με λίγα λόγια, ο πιο επιτυχημένος, ακολουθώντας τα βήματα επιτυχίας που ακολουθούν εκατομμύρια άψυχες επιχειρήσεις που πλουτίζουν εις βάρος σου, εις βάρος εκατομμυρίων συνανθρώπων σου, και εις βάρος του πλανήτη.

Χρειάζονται να είσαι τρελός, γι’ αυτό και σε τρελαίνουν. Καίγεσαι στον μύλο της καθημερινότητας που αλέθει ακόμα και το τελευταίο ψήγμα ανθρωπιάς σου. Αν δεν μπορούν να σε τρελάνουν, προσπαθούν να σε πείσουν ότι είσαι τρελός, αποτυχημένος, περίεργος, ανώμαλος και περιθωριακός. Αν δεν μπορούν να σε πείσουν ότι είσαι τρελός, αποτυχημένος και ανώμαλος, προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι είσαι.

Ότι χρειάζεται για να κρατήσουν τους σχιζοφρενείς τροχούς της μηχανής του κιμά τους, στρώνοντας τον δρόμο προς την κοινωνική δυστοπία.

Απ’ ότι φαίνεται, σε μια εγγενώς παράλογη κοινωνία, το κόστος της λογικής είναι ένα ορισμένο επίπεδο πνευματικής αποξένωσης. Μιας σχετικής απομάκρυνσης από την πολλή συνάφεια του κόσμου. Ενός κόσμου, που, όσο περνάει ο καιρός, μοιάζει περισσότερο με το προαύλιο ενός φρενοκομείου.

Από τα μακρινά όρη της Χαλκιδικής και την χαβούζα της Θεσσαλονίκης, με αγάπη,

Κώστας

(Φίλε Κώστα, όπως τα γράφεις. Δεν βλέπω άλλη λύση από την απομάκρυνση από την πολλή συνάφεια του κόσμου –είχε δίκιο ο Καβάφης-, και το γράφω χρόνια τώρα. Κάθε φορά που ξεχνιέμαι και ανοίγω κουβέντα με μετανθρώπους, μετανιώνω. Όταν ακούω τα νεοφιλελεύθερα τσιτάτα, φεύγω τρέχοντας. Και μετά αναρωτιούνται γιατί τρέχουν στον ψυχολόγο, που είναι ο μόνος φίλος τους και είναι φίλος επί πληρωμή. Και, φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τους Έλληνες. Οι Ολλανδοί, για παράδειγμα, για να αναφερθώ στη χώρα που ζεις, έχουν καεί εντελώς. Έχουν τον Βίλντερς και την ακροδεξιά στην ψυχή τους και νομίζουν πως είναι κατά του Βίλντερς και της ακροδεξιάς. Κώστα, να πάνε όλα καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.