Ήχων συνέχεια


…ηκούοντο τζιτζίκια, μέσ’ στην καρδιά της Salonique, μέσ’ στην καρδιά του θέρους…

Nαι, ήτο Iούλιος…

Tο θερμόμετρον ανήρχετο συνεχώς. Δεν ήτο θάλπος, αλλά ζέστη – η ζέστη που την γεννά το κάθετο λιοπύρι. [παρα τρίχα Α. Εμπειρίκος]

– Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι

γεια σας κι η ώρα η καλή.

Η αρχόντισσα Σελήνη ζει;

Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί:

– Ζει ζει ζει ζει ζει ζει ζει ζει [ παρα τρίχα Ο. Ελύτης]

Παραφράζοντας ‘’Τα τζιτζίκια’’ του Ελύτη, αναρωτήθηκα αν θα αποκριθούν τη νύχτα. Τραγουδούν τα τζιτζίκια τη νύχτα; Ναι, όταν κάνει πολλή ζέστη και προαναγγέλλεται περισσότερη την επόμενη ημέρα.

Πράγματι, όλο το βράδυ τα τζιτζικάκια ακαταπόνητα τραγουδούσαν, τουλάχιστον ως τις 5 το πρωί που αποκοιμήθηκα.

Σκέφτομαι πως η κλιματική αλλαγή με τις υψηλότατες θερμοκρασίες ολημερίς κι ολονυχτίς εξαναγκάζει σε υπερωρίες τα πληττόμενα εντομάκια.

Παρότι ο μύθος θέλει τα τζιτζίκια χαρωπά και ανέμελα λαλούντα, φαίνεται πως η 24ωρη συναυλία μπορεί να τα οδηγήσει σε εξουθένωση. Τζιτζικοburnout.

Το συκοφαντημένο από τους ποιητικολογούντες μυρμηγκάκι παίρνει νωρίτερα την εκδίκησή του: ‘’Καλά να πάθεις, ανόητο τζιτζίκι, που δεν μπορείς να βγάλεις τον σκασμό’’.

Φιλιά

Μερόπη

(Αγαπητή Μερόπη, τα αρσενικά τζιτζίκια είναι κουφά και τα θηλυκά τζιτζίκια είναι βουβά. Μιλάμε για την ιδανική σχέση. Σωπαίνουν, πάντως, τα τζιτζίκια, όταν τα πλησιάζει ο άνθρωπος. Ξέρουν αυτά. Όσο για τον μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, αυτά είναι αμερικανιές του Αισώπου. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.