Ο μισάνθρωπος δεν μπορεί να είναι ρατσιστής

Συχνά χρησιμοποιείται για κάποιον η φράση πως “είναι μισάνθρωπος και ρατσιστής”. Αυτό είναι λάθος. Ο μισάνθρωπος δεν είναι ρατσιστής.

Μισάνθρωπος, σύμφωνα με το λεξικό, είναι το πρόσωπο που αισθάνεται μίσος για όλους τους ανθρώπους, με συνέπεια να αποφεύγει τις κοινωνικές σχέσεις.

Ο μισάνθρωπος μισεί όλους τους ανθρώπους, ο ρατσιστής είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από προκατάληψη εναντίον των ανθρώπων που δεν ανήκουν στην δική του, την υποτιθέμενη “ανώτερη” φυλή και, γενικότερα, αυτός που χαρακτηρίζεται από προκατάληψη εναντίον των ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Ο μισάνθρωπος δεν είναι ρατσιστής, ο μισάνθρωπος μισεί όλους τους ανθρώπους το ίδιο, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα κλπ.

Ο μισάνθρωπος είναι ανώτερος και πιο δημοκρατικός άνθρωπος από τον ρατσιστή.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πολύ λογικό κάποιος να είναι μισάνθρωπος στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι διακατέχονται από άκρατη ιδιωτεία, απληστία, εγωπάθεια και ναρκισσισμό, με αποτέλεσμα να έχουν μεταλλαχτεί σε μετάνθρωπους.

Τι να αγαπήσεις σε ανθρώπους που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους, μη αντιλαμβανόμενοι πως η άκρατη αγάπη για το Εγώ καίει το Εγώ, καίει την ψυχή, τους καταστρέφει και οδηγεί στην κατάθλιψη και το burnout;

Το λογικό είναι τουλάχιστον να τους αποφεύγεις. Δηλαδή, να γίνεις μισάνθρωπος. Ή, μισομετάνθρωπος -που είναι δικός μου όρος και γράφεται εδώ στο μπλογκ πρώτη φορά παγκοσμίως-, αφού οι μετάνθρωποι κυριαρχούν πια.

Έγραψα αυτό το κείμενο, για να αναδείξω πόσο λάθος είναι να χαρακτηρίζεται κάποιος -ακόμα και από πολύ μορφωμένους ανθρώπους και από έγκυρα έντυπα- μισάνθρωπος και ρατσιστής.

Επίσης, δηλώνω μισάνθρωπος ή μισομετάνθρωπος.

Δεν είμαι ρατσιστής. Μισώ και αποφεύγω όλους τους ανθρώπους το ίδιο, χωρίς διακρίσεις. Είμαι δημοκράτης.

(Για να μην έχετε απορίες για το τι σκέφτομαι στις παραλίες των νησιών, καθώς ατενίζω το πέλαγο. Χάνομαι γιατί ρεμβάζω.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.