Ο Lambros κάνει γυμναστική
Και εγώ κάθομαι, πιτσιρίκο.
Είναι πολύ βολικό γιατί ο γιατρός μου είπε να κάνω καθημερινά διατατικές ασκήσεις, “έστω και πολύ λίγο, 2 λεπτά, βοηθάει πολύ”. (Όντως!)
Αλλά για να μην κουράζομαι αγόρασα ένα φανταστικό ρομπότ, τον Lambros, που κάνει τις ασκήσεις αντί για μένα.
Όσο παράλογη και αν ακούγεται μια τέτοια ανάθεση, ένα ρομπότ να κάνει γυμναστική για εμάς, κάνουμε αντίστοιχες αναθέσεις καθημερινά σε κάθε είδους ρομπότ, αλγορίθμους και νευρωνικά δίκτυα.
Δε λέω, σημαντικό είναι αυτό, ώστε τα ρομπότ να μπορέσουν επιτέλους να αναλάβουν όλες τις ανεπιθύμητες εργασίες.
Θα χρειαστούν και άλλα ρομπότ, βέβαια, ανωτέρου επιπέδου, τα οποία θα κατασκευάζουν αυτά τα ρομπότ σκλάβους, θα τα συντηρούν, θα τα αναβαθμίζουν, θα τα σκοτώνουν και θα τα θάβουν όταν γεράσουν.
Και έναν αλγόριθμο να αποφασίζει ποιές περιοχές της γης και οι κάτοικοι τους θα ξεσκιστούν στη συνέχεια, ώστε να μπορεί ένας Ελβετός συνταξιούχος να κάνει livestreaming με το καινούργιο οικολογικό κινητό του τις κατσίκες της νότιας Κρήτης.
Ο Έλον έχει καταλάβει πώς (δεν) μπορεί αυτό το επουράνιο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα, γιατί έχει διαβάσει Καρλ (google it).
Είναι σημαντικό οι σκλάβοι να έχουν μια ουτοπία μπροστά τους, για να συνεχίζουν να δουλεύουν. Και επίσης συντρόφους που να αναλαμβάνουν τον άκαρπο αγώνα, ώστε να μην προσπαθούν οι ίδιοι να φτάσουν την ουτοπία που τους έχει σερβιριστεί.
Γιατί τί φοβάται περισσότερο από όλα ένα αφεντικό; Να σταματήσουν να δουλεύουν οι σκλαβοι του. Και πώς αυτοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν;
Τα έχουμε πει. Όταν ελπίζουν σε κάτι και όταν κάποιοι εκτός από τους ίδιους αγωνίζονται για αυτό το κάτι, άντε και μερικές νίκες και θετικά παραδείγματα ομοίων τους, τους νικητές του Λοττο.
Παίξε και εσύ. Δούλεψε μέχρι τα γεράματα και μετά μπορεί να γλιτώσεις την κατάκλυση και την άνοια.
Ίσως κατασκευαστεί και ρομπότ συντροφιάς (ή συντρόφου) που θα λέγεται Alexis, βασισμένο στην Alexa, αλλά στην επαναστατική της εκδοχή. (χεχε, μου έρχονται διάφορα ωραία αλλά θα τα κρατήσω για άλλη φορά).
Ο Μαρξ, τέλος πάντων, τα κατάφερε με την ουτοπία του, και αν δεν υπήρχε ο ίδιος, ο καπιταλισμός θα έβρισκε κάποιον άλλον να κάνει τη βρώμικη δουλειά του “εμψυχωτή σκλάβων”.
Για να δούμε αν θα τα καταφέρει και ο Μασκ να κρατήσει τους σκλάβους στο πόστο τους μερικές δεκαετίες ακόμα, τις πιο δύσκολες. Άντε, λίγο ακόμα έμεινε για τη Δευτέρα Παρουσία, ή καλύτερα για τη Δευτέρα Εξουσία.
Σοβαρά τώρα, μια ανεπιθύμητη δουλειά που νομίζω δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αναθέσουμε πλήρως στα ρομπότ, είναι το ξεσκάτισμα ενηλίκων.
Από ό,τι βλέπω γύρω μου τα παιδιά δεν ανταποδίδουν αυτή τη φροντίδα στους γερασμένους γονείς τους. Και έτσι η Ελλάδα είναι γεμάτη σκλάβες μετανάστριες χωρίς χαρτιά, που ξεσκατίζουν γέρους και γριές.
Που είναι το ρομπότ Χ-σκατ, ε; Ίσως το φτιάξει ο ΧΧ, ο γιος του Χ, ο οποίος σε ηλικία 666 ημερών θα κατεσκευάσει μόνος του, με τη δύναμη της σκέψης του, το ρομπότ που θα ξεσκατίζει τον ίδιο.
Πραγματικά σοβαρά τώρα, το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα φέρουν τα ρομπότ είναι ο λεγόμενος “εθισμός των ανηλίκων”.
Καλά, πόσο γέλασα όταν διάβασα για εκείνη την “εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων”. Μου θύμισε αυτό το σκίτσο του Αλτάν.
Πλάκα πλάκα, νομίζω θα πρέπει να κατασκευαστεί μια ειδική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που να βοηθάει τους ενήλικους και τους ανήλικους να απεξαρτητοποιηθούν από την τεχνολογία.
Είναι καλή ιδέα να αναθέτουμε όλο και περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες στα ρομπότ και τις πλατφόρμες πολυεθνικών.
Καλό εθισμό!
ΤζιΤζι
Υ.Γ.1 Αν αυτός, ή αυτή, που έγραψε “ΛΑΜΠΡΟΣ” σε εκείνο τον τοίχο διαβάζει, τον, ή την, ευχαριστώ πολύ. Εδώ και πολλά χρόνια περνάω από αυτό το σημείο και πάντα χαμογελάω όταν βλέπω ότι είναι ακόμα εκεί, και το ξαναφωτογραφίζω κάθε φορά. Δεν θέλει και πολλά ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος.
Υ.Γ. Το μόνο καλό με την τεχνολογία είναι ότι η επανάσταση μπορεί πια να γίνει ατομικά στο σπίτι και στη γειτονιά. Αρκεί να κλείσει κανείς το κινητό. Αλλά το μυαλό είναι πιο ισχυρός δυνάστης και από τον πιο αιμοβόρο τύραννο.
Για να δούμε αν θα υπάρξουν κάποιες μοντέρνες Αμαζόνες να μιμηθούν τον August Landmesser, ή όποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο γενναίος Γερμανός. (Πλάκα θα έχει να αποδειχθεί κάποια στιγμή ότι απλώς είχε ξεχαστεί ο άνθρωπος και σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή αν έχει κλείσει το θερμοσίφωνα).
(Αγαπητέ Παναγιώτη, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επανάσταση. Βέβαια, το πώς θα χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, είναι μια άλλη ιστορία. Όσοι ζήσουν, θα το μάθουν. Παναγιώτη, ο August Landmesser, ο Γερμανός εργάτης που δεν χαιρετά ναζιστικά τον Χίτλερ το 1936 στην διάσημη φωτογραφία στα ναυπηγεία του Αμβούργου -ο Χίτλερ είναι απέναντι σε αυτούς τους εργάτες, τον Χίτλερ χαιρετούν ναζιστικά-, μάλλον δεν σκεφτόταν αν είχε κλείσει τον θερμοσίφωνα. Μάλλον σκεφτόταν τη γυναίκα του, τη μητέρα των παιδιών του. Η γυναίκα του ήταν Εβραία και θανατώθηκε το 1942 με …ευθανασία, αφού πέρασε πρώτα από τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο August Landmesser φυλακίστηκε και μετά στάλθηκε με άλλους φυλακισμένους σε πολεμικές αποστολές, όπου ήταν βέβαιο πως δεν θα επιζούσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το 1944 στην Κροατία. Οι δυο κόρες του επέζησαν, για να πουν την ιστορία και να αναγνωρίσει η μία κόρη τον πατέρα τους στη φωτογραφία. Τα δυο κορίτσια πήγαν σε ορφανοτροφείο αλλά στη συνέχεια επιτράπηκε στο ένα κορίτσι να ζήσει με τη γιαγιά της, και, μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, υιοθετήθηκε από μια άλλη οικογένεια. Αν ο Landmesser και η οικογένειά του είχαν καταφέρει να διαφύγουν στην Δανία και δεν είχαν συλληφθεί από τους Ναζί στα σύνορα, ένα χρόνο μετά την περίφημη φωτογραφία, ίσως αυτή η οικογένεια να είχε μια όμορφη ζωή. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.