Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο ευτυχισμένη χώρα από τη Φινλανδία
Η Φινλανδία είναι για όγδοη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Η Ελλάδα είναι στην 81η Θέση.
Βέβαια, η ευτυχία είναι μια προσωπική υπόθεση -η ευτυχία δεν είναι κρατική υπόθεση- αλλά αυτή η λίστα με τις πιο “χαρούμενες” χώρες προκύπτει με βάση το πώς αξιολογούν οι πολίτες της κάθε χώρας την ποιότητα της ζωής τους, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το προσδόκιμο ζωής, το να έχεις κάποιον να βασίζεσαι, το αίσθημα ελευθερίας, η γενναιοδωρία και οι αντιλήψεις περί διαφθοράς.
Από την έρευνα -που δημοσιεύθηκε από το Wellbeing Research Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντάχθηκε σε συνεργασία με την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ- προκύπτει πως η «πίστη στην ευγένεια των άλλων είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται να πιστεύεις πως οι άλλοι είναι πρόθυμοι να σου επιστρέψουν το χαμένο σου πορτοφόλι· δηλαδή, η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικός δείκτης για την “ευτυχία” των πολιτών, και, όπως ξέρουμε, η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι πολύ ισχυρή στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι πολίτες εμπιστεύονται όχι μόνο ο ένας τον άλλον, αλλά και το κράτος.
Το περίεργο με τη Φινλανδία είναι πως είναι μια χώρα γνωστή για τον όρο “φινλανδοποίηση”, έναν όρο που θεωρείται αρνητικός γιατί περιγράφει τη συμμόρφωση της αδύναμης και μικρής Φινλανδίας απέναντι στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φινλανδία συμμορφώθηκε με την εξωτερική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης, παραμένοντας ανεξάρτητη και έχοντας το δικό της πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Η Φινλανδία ήταν μια χώρα της Δύσης αλλά σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ουδετερότητας, λόγω της γειτονίας της με τη Σοβιετική Ένωση.
Η φινλανδοποίηση δεν εμπόδισε τη Φινλανδία να ανθίσει οικονομικά και να παραμείνει μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Ουσιαστικά, η Φινλανδία -με τη φινλανδοποίηση- έκανε αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ουκρανία για να αποφύγει τη ρωσική εισβολή, την καταστροφή της και την απώλεια εδαφών της.
Βέβαια, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει -και οι Ουκρανοί θα συνειδητοποιήσουν την καταστροφή της χώρας τους, την οριστική απώλεια εδαφών και το πόσες εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια του πολέμου- μάλλον δεν θα είναι λίγοι οι πολίτες της Ουκρανίας που θα σκεφτούν πως η ουκρανοποίηση, στο πρότυπο της φινλανδοποίησης, θα ήταν προτιμότερη. Άλλωστε, η Ρωσία, στο τέλος του πολέμου, θα έχει πετύχει όλους τους όρους που ζητούσε από την Ουκρανία πριν τον πόλεμο, και η Ουκρανία δεν θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 2023 και αγόρασε μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.
Εύχομαι να βγω λάθος αλλά σκέφτομαι πως δεν θα αργήσει η μέρα που οι Φινλανδοί θα συνειδητοποίησουν πως μεγάλο μέρος της ευημερίας της χώρας τους και της ευτυχίας τους οφειλόταν στη φινλανδοποίηση, στην ουδετερότητα της χώρας τους. Η ουδετερότητα είναι ευλογία για μια χώρα.
Με την Ελλάδα να είναι στην 81η θέση της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, την Ελλάδα να είναι πρώτη χώρα σε κατάθλιψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερη χώρα σε κατάθλιψη στον κόσμο -δέκα εκατομμύρια XANAX καταναλώνουν οι Έλληνες κάθε μήνα-, και τους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα, μάλλον δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω τους Φινλανδούς, ούτε να τους δίνω συμβουλές.
Αλλά δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν ήταν μια ουδέτερη χώρα.
Έχω γράψει πολλές φορές πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει ουδέτερη χώρα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προτιμότερο η Ελλάδα να είναι ένα χρεοκοπημένο, υποθηκευμένο και ερημωμένο προτεκτοράτο με γηρασμένο πληθυσμό από το να είναι μια ουδέτερη χώρα.
Σκεφτείτε πώς θα ήταν η Ελλάδα αν σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας δεν πήγαινε στην άμυνα -μόνο το 2025 η Ελλάδα θα διαθέσει 6,13 δισ. ευρώ για την άμυνα- αλλά δινόταν για την Υγεία, την Παιδεία, την Έρευνα, την Πολιτική Προστασία, τους δρόμους, τα τρένα και τις άλλες υποδομές της χώρας.
Αν η Ελλάδα γίνει μια ουδέτερη χώρα, θα είναι μια πιο ευτυχισμένη χώρα, θα ανθίσει και θα μπορέσει να κρατήσει τους νέους της.
Είναι καλύτερα η Ελλάδα να γίνει μια ουδέτερη χώρα, παρά να είναι θλιβερό προτεκτοράτο με καταθλιπτικούς πολίτες που νομίζουν πως ζουν στην καλύτερη και σπουδαιότερη χώρα του κόσμου, αλλά τα τρένα στουκάρουν επειδή δεν δούλευε το φανάρι.
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.