Ομερτά

Όσοι πιστεύουν πως οι κουκουλοφόροι που έκαψαν το υποκατάστημα της Marfin είχαν ως θύματα τους τρεις υπαλλήλους της τράπεζας κάνουν μεγάλο λάθος. Οι υπάλληλοι είναι αναλώσιμοι – όπως είμαστε κι εμείς. Το πραγματικό τους θύμα ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.



Το προφίλ του κ. Βγενόπουλου χτίζεται προσεκτικά τα τελευταία χρόνια. Ορδές δημοσιογράφων –κατά παραγγελία των αφεντικών τους- έχουν αναλάβει να αναδείξουν τον ευπατρίδη επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει στην καρδιά του το κέρδος, αλλά τη γαλανόλευκη. Τον επιχειρηματία, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρωθυπουργός, αλλά, αν τον παρακαλέσουμε γονατιστοί να μας κυβερνήσει, θα μας κάνει το χατίρι.

Ο «ηγέτης» ετοιμάζεται. Με συνεντεύξεις-αγιογραφίες στον Χατζηνικολάου και τον Παπαχελά• δηλαδή, σε δυο μαχητικούς δημοσιογράφους, γνωστούς για τις σκληρές κόντρες τους με τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Ξαφνικά, η μοίρα του κ. Βγενόπουλου βρίσκεται στα χέρια μερικών κουκουλοφόρων. Το υποκατάστημα της Marfin δέχεται επίθεση με μολότοφ, τρεις υπάλληλοι πεθαίνουν από ασφυξία και η ΟΤΟΕ καταγγέλλει ελλείψεις στην ασφάλεια και εκβιασμό των υπαλλήλων να παραμείνουν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της πορείας.

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παγώνουν. Και τι κάνουμε τώρα που απειλείται η φήμη του εκλεκτού μας κ. Βγενόπουλου; Πώς θα φερθούμε εμείς που προβάλλουμε τις παρατυπίες των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είναι φίλοι μας ή δεν έχουμε κοινά συμφέροντα;

Είναι σίγουρο πως σε πολλά εκδοτικά γραφεία και γραφεία καναλαρχών την περασμένη Τετάρτη το βράδυ θα ακούστηκε η φράση: «Γαμώτο, ήταν ανάγκη να κάψουν τη Marfin; Δεν μπορούσαν να κάψουν μια επιχείρηση του αλήτη του Κοντογιώργου που τον έχουμε στην μπούκα;».

Αν οι κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί σε μια επιχείρηση του μισητού Κοντογιώργου (τυχαίο όνομα), την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες και τα κανάλια θα αναδείκνυαν τις φονικές ευθύνες του Κοντογιώργου, ο οποίος κλείδωσε τους υπαλλήλους του, δεν είχε πάρει μέτρα ασφαλείας και οδήγησε τρεις ανθρώπους στον θάνατο. Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει;

Και τώρα; Τώρα, μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά η τύχη του κ. Βγενόπουλου εξαρτάται από την τύχη των κουκουλοφόρων που πέταξαν μολότοφ στην τράπεζα – ο ηγέτης και οι κουκουλοφόροι έχουν κοινή μοίρα. Αν οι κουκουλοφόροι συλληφθούν, η δίκη τους θα απασχολήσει αναγκαστικά τα ΜΜΕ και είναι σίγουρο πως οι δικηγόροι τους θα επιδιώξουν να αναδείξουν τις ευθύνες του κ. Βγενόπουλου, για να ελαφρύνουν τη θέση των πελατών τους.

Σε μια δίκη των κουκουλοφόρων της επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin, το όνομα που θα ακουστεί περισσότερο από κάθε άλλο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι αυτό του κ. Βγενόπουλου. Κι αν οι κουκουλοφόροι δεν έχουν και πολλά να χάσουν, ο κ. Βγενόπουλος έχει να χάσει πάρα πολλά.

Το καλό σενάριο για τον κ. Βγενόπουλο είναι να μην συλληφθούν οι κουκουλοφόροι. Η υπόθεση θα ξεχαστεί κάπως και τα ΜΜΕ θα φροντίσουν να μην ακούγονται οι φωνές όσων αποδίδουν ευθύνες για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και στον κ. Βγενόπουλο.

Ήδη, κανάλια και εφημερίδες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να μην ακουστούν οι φωνές αυτών που κατηγορούν τον εκλεκτό κ. Βγενόπουλο. Το βίντεο της οργής των πολιτών προς το πρόσωπο του κ. Βγενόπουλου έξω από το υποκατάστημα της Marfin δεν προβλήθηκε από τα κανάλια, ενώ φροντίζουν να μην ακούγεται καμία από τις φωνές που του αποδίδουν ευθύνες.

Για την ώρα, ο κ. Βγενόπουλος πενθεί τους τρεις υπαλλήλους της οικογένειας της Marfin. Στην ουσία δεν πενθεί κανέναν – οι τρεις υπάλληλοι του ήταν παντελώς αδιάφοροι και μπορεί να απολύονταν, λόγω περικοπών προσωπικού, χωρίς να το πάρει καν χαμπάρι. Απλώς, ο κ. Βγενόπουλος κερδίζει χρόνο. Για πόσο ακόμα;

Στην επόμενη τηλεοπτική του εμφάνιση, όταν ο κ. Βγενόπουλος θα μιλάει για σάπιο πολιτικό σύστημα και διεφθαρμένους πολιτικούς, οι συνομιλητές του δημοσιογράφοι θα τον επιβραβεύουν, αλλά πολλοί από εμάς θα βλέπουμε στην οθόνη έναν εξίσου διεφθαρμένο άνθρωπο. Κάποιοι από εμάς, μάλιστα, θα βλέπουμε στην οθόνη τον δολοφόνο.

(Δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι ήταν οι κουκουλοφόροι που έριξαν μολότοφ στην τράπεζα. Εύχομαι ολόψυχα να συλληφθούν. Έχοντας, όμως, την εμπειρία του Δεκέμβρη του 2008 –και τα πάρε δώσε των αστυνομικών έξω από το αστυνομικό τμήμα της Λεωχάρους με κουκουλοφόρους-, δεν μπορώ να αποφύγω μια σκέψη. Είναι όλοι απόλυτα σίγουροι πως την τράπεζα την έκαψαν «αναρχικοί». Έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να την έκαψαν ασφαλίτες και παρακρατικοί. Τα πράγματα είναι απλά: αν οι δράστες της επίθεσης στην τράπεζα ήταν «αναρχικοί» θα συλληφθούν οπωσδήποτε – αν ήταν ασφαλίτες ή παρακρατικοί, δεν θα συλληφθούν ποτέ.)

(Για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζω, το κείμενο «Όλα είναι δρόμος» -που αφορά τον κ. Βγενόπουλο- έχει δεκάδες χιλιάδες αναγνώσεις και εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις. Ίσως να καλύπτει κάποιο κενό στην ενημέρωση. Το κείμενο εδώ. )

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.