Δεν γαμιέσαι πρωί πρωί;

Από την ημέρα που η Ελλάδα βρέθηκε υπό κατοχή, οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Βέβαια, ο Θόδωρος Πάγκαλος κάνει ό,τι μπορεί –με τις «καυστικές» δηλώσεις του- για να δικαιολογήσει την παρουσία του και το μισθό του. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Θόδωρος Πάγκαλος τραβάει επίτηδες πάνω του τα πυρά, ώστε να προφυλάξει τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ άλλοι πιστεύουν πως, απλώς, στον κ. Πάγκαλο αρέσει πολύ το παιχνίδι της πρόκλησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;


Χτες έγινε γνωστή μια παλιότερη δήλωση του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος, τον Μάιο του 2010 στην Οξφόρδη, είχε δηλώσει πως «κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν».

Αν η δήλωση του κ. Πάγκαλου δεν είχε γίνει τον περασμένο Μάιο αλλά σήμερα, υποθέτω πως θα ήταν κάπως διαφορετική: «Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν είναι τόσο ηλίθιος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Ξέρει ότι μπορεί να φάει το ξύλο της ζωής του, οπότε κάθεται στο γραφείο του και κάνει τον σταυρό του να μην μπουν μέσα και τον σαπίσουν στο ξύλο ή τον τινάξουν στον αέρα με καμιά βόμβα».

Ο κ. Πάγκαλος –όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί- ξέρει πολύ καλά πως, αν βρεθεί μόνος του στον δρόμο, θα περάσει αξέχαστες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι πολύ «γενναίες» και «ειλικρινείς» δηλώσεις του γίνονται σε τηλεοπτικά στούντιο, στο εξωτερικό ή σε άλλους «ασφαλείς» χώρους.

Είναι ολοφάνερο πως ο κ. Πάγκαλος φοβάται. Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που χαρακτήρισε τους επαναστάτες του 1821 ως «ένα μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες, οι οποίοι μετά βίας μιλούσαν ελληνικά και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο (επειδή ήταν αγράμματοι και αδαείς) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Γνωρίζει πολύ καλά πως ένας από εκείνους τους αγράμματους και αδαείς χωριάτες, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε πει «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» – ο κ. Πάγκαλος γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι σήμερα οι προσκυνημένοι και ξέρει, επίσης, πως οι ραγιάδες κάποτε ξεσηκώνονται.

Είναι αλήθεια πως οι δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου ήταν πάντα πληθωρικές και τραβούσαν την προσοχή. Βέβαια, οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είναι αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση – όταν δήλωσε πως η « Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος», αναγκάστηκε στη συνέχεια να αποσύρει τη δήλωσή του.

Ο κ. Πάγκαλος αποζητά την προσοχή, αλλά τι είναι αυτό που τον κάνει να θέλει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο; Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω όλους τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά, πίσω από την «προκλητική» συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου, δεν βρίσκεται κάποιο καλοστημένο σχέδιο. Πίσω από την συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου βρίσκεται το πάχος.

Ο κ. Πάγκαλος είναι ένας εύσωμος άντρας. Δηλαδή, κάπως χοντρός. Τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς, άνετα τον λες τόφαλο. Ένας χοντρός άντρας δεν μπορεί να τραβήξει πάνω του την προσοχή με την εμφάνισή του – αισθάνεται μειονεκτικά. Άρα, τι θα κάνει; Θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή με τα λόγια του. Αυτό κάνει και ο κ. Πάγκαλος. Γι’ αυτό μιλάει συνέχεια.

Ας μη με παρεξηγήσουν οι χοντροί αναγνώστες. Άλλωστε, κι εγώ χοντρός είμαι – αυτός είναι ο λόγος που ξέρω πολύ καλά πώς νιώθει ένας χοντρός άντρας. Μια χοντρή γυναίκα δεν έχει πρόβλημα. Ίσα-ίσα, που είναι ωραίο να είναι μια γυναίκα νταρντάνα και κρεβατογεμίστρα. Είναι κρεατωμένη σε όλα τα σωστά σημεία, έχει ωραία πιασίματα, βυζάρες, μπουτάρες, κωλάρες, την βάζεις κάτω, την παλεύεις λίγο και μετά το κρεβάτι σου φτιάχνει κι ένα ταψί μουσακά και το γονατίζετε παρέα. Ο χοντρός άντρας τι να κάνει;

Φέρτε λίγο στο μυαλό σας τους χοντρούς φίλους σας. Είναι σίγουρο πως δεν βάζουν γλώσσα μέσα. Τουλάχιστον, όταν δεν τρώνε. Οι χοντροί, όταν δεν τρώνε, μιλάνε ακατάπαυστα για να τραβήξουν πάνω τους την προσοχή των άλλων. Κι όπως είναι φυσικό, όποιος μιλάει συνέχεια λέει κι ένα κάρο μαλακίες.

Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι μόνο χοντρός – είναι και άσχημος. Μην κοιτάτε που είναι ο γνωστός πολιτικός που λέγεται Πάγκαλος. Αν δεν ήταν πολιτικός αλλά λαχαναγορίτης, θα ήταν απ’ αυτούς που δείχνεις τη φωτογραφία τους στο παιδί σου για να φάει όλο του το φαγητό. «Δημητράκη, αν δεν φας όλο το φαΐ σου, θα φωνάξω τον Πάγκαλο να σε φάει!». Μιλάμε για φοβερή ασχήμια• μάλλον οι ψηφοφόροι του τον ψήφιζαν τόσα χρόνια, επειδή τους έκανε να αισθάνονται ωραίοι – ακόμα κι εγώ που είμαι κακάσχημος, όταν βλέπω τον Πάγκαλο, παίρνω θάρρος και αισθάνομαι γόης.

Σαν να μην έφτανε που ο κ. Πάγκαλος είναι χοντρός και άσχημος είναι πια και γέρος. Οπότε, τώρα πρέπει να μιλάει ακόμα πιο πολύ και να κάνει όλο και πιο προκλητικά πράγματα, για να αποσπάσει το ενδιαφέρον μας.

Και βέβαια, ένας γέρος άνθρωπος –ιδιαίτερα, όταν είναι πολιτικός- σκέφτεται και την υστεροφημία του. Αυτή είναι τώρα η αγωνία του κ. Πάγκαλου: ξέρει πως οι μέρες του είναι μετρημένες και αφενός μισεί όσους θα συνεχίσουν να ζουν, ενώ αφετέρου κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του -και το στόμα του-, για να τον θυμούνται όλοι. Εντάξει, ανθρώπινα είναι αυτά.

Κακά τα ψέματα, ένας άνθρωπος που είναι 73 ετών και ζυγίζει 200 κιλά δεν έχει πολλή ζωή μπροστά του. Σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη, θα έπρεπε να τα έχει τινάξει εδώ και καιρό. Αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος είναι ακόμα ανάμεσά μας. Ας τον απολαύσουμε λοιπόν στις τελευταίες του παραστάσεις.

Και μια ευγενική παράκληση: Αν δείτε τον κ. Πάγκαλο στον δρόμο, μην τον χτυπήσετε. Οι Έλληνες πάντα σέβονταν τους γέρους – όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Βέβαια, μπορεί να υπάρχουν εκεί γύρω τίποτα αγράμματοι και αδαείς χωριάτες και κοπρίτες–που δεν σέβονται τους ηλικιωμένους-, οπότε, αν θέλουν, ας τον κάνουν αυτοί τόπι στο ξύλο• κρίμα είναι να χτυπήσετε εσείς το γεροντάκι.

Ο τίτλος του κειμένου είναι μια παλιότερη σημαντική δήλωση του κ. Πάγκαλου – την είχε κάνει σε έναν δημοσιογράφο κατά την είσοδό του στη Βουλή.



Ακόμα μια σημαντική δήλωση του κ. Πάγκαλου – ίσως η σημαντικότερη της καριέρας του.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.