2013: Ένας ακόμα χαμένος χρόνος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η εξέταση ή η δίωξη και κατά άλλων πολιτικών προσώπων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και σε αυτόν, απάντησε «Εγώ έφερα τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα».

Ο Καποδίστριας έφερε στην Ελλάδα την πατάτα και ο Στουρνάρας έφερε τη λίστα Λαγκάρντ.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ –και η «διαχείριση» της λίστας από τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο- αναδεικνύει για μια ακόμα φορά ένα από τα άλυτα προβλήματα της χώρας.

Είναι τέτοια η «αιμομιξία» ανάμεσα σε πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, καναλάρχες, δημοσιογράφους, κουμπάρους, κουμπάρες, νονούς, βαφτιστήρια, θείους, ξαδέρφες και λοιπούς συγγενείς, που είναι αδύνατον να αλλάξει το παραμικρό στην Ελλάδα.

Είναι τέτοιες οι σχέσεις μεταξύ τους που πρέπει να είναι εντελώς ηλίθιος αυτός που θα πιστέψει πως μπορεί να προκύψει οτιδήποτε θετικό από τους ίδιους ανθρώπους που οδήγησαν τη χώρα στην ασφυξία και παραμένουν κυρίαρχοι και ατιμώρητοι.

Ενώ θα τρέχει η διερεύνηση για την λίστα Λαγκάρντ, θα πέφτουν βροχή οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα. Για άλλα θέματα, για άλλες υποθέσεις.

Ο φόβος και ο τρόμος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου είναι να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που δεν θα είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος πως, αν ένα τρίτο κόμμα πάρει την κυβέρνηση της χώρας, θα αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα, συμφωνίες και υλικό στο οποίο –επί 39 χρόνια- είχαν πρόσβαση μόνο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Που, για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ήταν πάντα ένα κόμμα.

Και τι θα κάνει –σε αυτήν την περίπτωση- ένα τέτοιο κόμμα; Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση, τι θα κάνει; Θα κάνει την ρήξη; Αν την κάνει, θα έχει την στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών;

Ιδέα δεν έχω. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως δεν υπάρχουν «ψυχοπαίδια» του καταρρέοντος πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, δεν ξέρω ποιο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερισχύσει.

Είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Την πέρασα προ πολλού αυτή την ηλικία.

Επίσης, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες.

Η εποχή φωνάζει για αλλαγές αλλά οι Έλληνες δεν αγαπούν τις αλλαγές. Ή μάλλον, θέλουν να αλλάξουν όλα χωρίς να αλλάξει τίποτα. Αυτό δεν γίνεται. (Ακριβώς τα ίδια έγραφα και πριν από έναν χρόνο.)

Η εποχή φωνάζει (και ουρλιάζει) για Δικαιοσύνη αλλά, ακόμα και μετά από μια καραμπινάτη απάτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου –αντί να συλληφθεί αμέσως- οδηγείται σε Προανακριτική Επιτροπή.

Πολιτικοί και πολίτες –τουλάχιστον η πλειοψηφία πολιτικών και πολιτών- δεν θέλουν αλλαγές. Προτιμούν να αλλάξουν τα πράγματα όχι μέσα από τομές, ανατροπές και διαδικασίες αλλά με έναν μαγικό τρόπο. Θέλουν να τα αλλάξει ο θεός. Να βρέξει χρήματα.

Το βέβαιο είναι πως, ενώ θα βρίσκονται στην επικαιρότητα υποθέσεις σαν τη λίστα Λαγκάρντ, η ζωή όλο και περισσότερων πολιτών θα γίνεται απελπιστική.

Μεγάλες μάζες θα οδηγούνται στην εξαθλίωση, θα αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, ενώ, παράλληλα, θα πληροφορούνται πως η οικονομική ελίτ –διαβάστε το νέο τεύχος του Unfollow- διατηρεί ακέραια τα προνόμιά της και περνάει ζωή χαρισάμενη.

Με άβουλους πολίτες και πολιτικούς, η «λύση» θα έρθει –για μια ακόμα φορά- από το εξωτερικό.

Αν δεν πάρεις την ζωή σου και τη μοίρα σου στα χέρια σου, θα το κάνει κάποιος άλλος για σένα.

Ειδικά, αν έχεις την τύχη –ή την ατυχία- να ζεις σε ένα πολύ όμορφο οικόπεδο που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ξένο που το αντίκρισε.

Καλή χρονιά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.