Λίγα λεφτά και ρύζι

Αγαπητέ πιτσιρίκο, κατ’ αρχήν σε διαβάζω γιατί έχεις γκρι φόντο – ως δυσλεξική, μπορώ και μιά φορά να κοιτάω την οθόνη χωρίς να με τυφλώνει η δικτατορία του άσπρου-μαύρου. Συγχαρητήρια .

Σου γράφω από τη μέση της θάλασσας, από ερευνητικό πλοίο.

Ψάχνουμε υδρογονάνθρακες κοντά σε ‘εύφλεκτη’ περιοχή, με φρεγάτες να μας κυνηγάνε και μαχητικά να περνάνε πάνω από τα κεφάλια μας. Ήθελα να ‘ξερα, αυτά τα στρατιωτικοπρεζάκια δεν περνάν αλλιώς την ώρα τους;

Μπαίνω στο θέμα: Τι ερώτηση ήταν αυτή που έκανες για τους Νορβηγούς; Γιατί οι περισσότεροι ψηφίζουν το εθνικιστικό κόμμα;

Βλέπω ότι ζορίζεσαι να κατανοήσεις, γι’ αυτό σου εξηγώ αμέσως.

Οι Νορβηγοί – κυριλέ ρατσιστές, με καπέλο – ανακάλυψαν πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα στις αρχές του ’80.

Από τότε, σε πληροφορώ έχουν μαζέψει ένα τρις δολάρια, έχοντας αναπτύξει το μεγαλύτερο ερευνητικό στόλο παγκοσμίως και συνεχίζουν να αλωνίζουν τους ωκεανούς συσσωρεύοντας ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα καθαρά κέρδη.

Όπως τ’ ακούς. Επειδή στη Νορβηγία έχουν έλλειψη σε πολιτικές προσωπικότητες τύπου Άκη, τα κέρδη τα έχουν τοποθετήσει σε ένα δημόσιο ταμείο για τις επόμενες γενιές ξανθοκίτρινων Νορβηγών. Να’χουν να πίνουν δωρεάν αλκοόλ εις τους αιώνες…

Θα αναρωτιέσαι τώρα, τόσο χρήμα μαζεύουν ανά τον κόσμο, δε θα δίνουν και τίποτα πίσω στις χώρες που ρημάζουν και τα παίρνουν;

Αν θέλεις την απάντησ,η κάτσε και σκέψου: από τις 200 (και παραπάνω) χώρες στον κόσμο που έχουνε κοιτάσματα, πόσες είναι πλούσιες;

Για παράδειγμα, η Νιγηρία ή η Ισημερινή Γουινέα πνίγονται στο πετρέλαιο, παραλλήλως όμως πνίγονται και στη φτώχεια. Για να μη πω για τη ρύπανση και τους πολέμους (αυτό για εκείνους που νομίζουν ότι στην Ελλάδα όπου να’ ναι θα πνιγούμε κι εμείς στα πετροδολάρια και θα τα σπάμε και πάλι στα μπουζούκια).

Στο νορβηγικό πλοίο όπου εργάζομαι επί του παρόντος, το καθάρισμα και το μαγείρεμα το κάνουν οι Φιλιππινέζοι. Σε όλα τα πλοία αυτό γίνεται. Εμείς – η λευκή γαμάτη φυλή- δεν λερώνουμε τα χέρια μας.

Δουλεύουμε 35 μέρες μέσα / 35 έξω και πληρωνόμαστε όλο το χρόνο. Οι Ασιάτες και οι υπόλοιποι από κάτι ξεχασμένες χώρες με φύλαρχους δουλεύουν πέντε μήνες μέσα και έναν έξω.

Θέλεις να σου πω τι λένε οι Νορβηγοί γι’ αυτούς; ‘Δώσ’ τους λίγα λεφτά και ρύζι’. Και πολύ τους είναι…

Αλλάζω τοπίο, θα επανέλθω.

Αν και η ειδικότητά μου είναι να ασχολούμαι με τα θαλάσσια θηλαστικά, εγώ θα σου πω για τα πουλιά του δάσους.

Τα δύστυχα νομίζουν ότι πάμε κι εμείς πορεία βόρεια ή νότια, και έρχονται να ξεκουραστούν στη γέφυρα. Μόλις καταλάβουν ότι κάνουμε μονίμως κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο σαν τρελοί, την κοπανάνε τρέχοντας.

Τα μικρότερα ψοφάνε ή τα τρώνε τα γεράκια που έρχονται κάθε λίγο. Τα ακούω να κελαηδάνε όλη μέρα ξένοιαστα χωρίς να βλέπουν τη φτερούγα του θανάτου. Μου θυμίζει τους Έλληνες στη στεριά, κελαηδάμε όλοι στα χαμένα ενώ ο γκρεμός ανοίγεται μπροστά μας.

Επανήλθα. Δε σου κρύβω οτι σαν κορίτσι κι εγώ, εν μέσω κυμάτων, ονειρεύομαι αγοράκια στη στεριά.

Τώρα τελευταία σκέφτομαι συχνά τον Κασιδιάρη. Ωραίο παιδί, γκραν σουξέ με τσαμπουκά και μπράτσα.

Για φαντάσου, η καταδίκη του να ήταν μιά φυλακή μεσοπέλαγα να σφουγγαρίζει τα ντεκ και τις σκάλες.

Να τον περιλάβουν οι Φιλιππινέζοι, να του φορέσουνε τη φόρμα εργασίας τύπου Γκουαντάναμο, να του φορέσουν και τη σφουγγαρίστρα και να τον κλωτσάνε από τη μιά μεριά μέχρι την άλλη.

Και στο τέλος της μέρας; Ακόμα μιά κλωτσιά και ρύζι…

Με θαλασσινό αέρα,

Γ. Γ.

Υ.Γ. 3 + σήμερα…

(Αγαπητή φίλη, δεν ψήφισαν οι περισσότεροι Νορβηγοί το εθνικιστικό κόμμα. Ευτυχώς, όχι ακόμα. Απλά, είναι στην συγκυβέρνηση. Ωραίο παιδί ο Κασιδιάρης; Λαμαρινίαση έχετε πάθει μάλλον. Να βρείτε έναν Νορβηγό. Έναν αριστερό Νορβηγό. Κι αυτοί πλούσιοι είναι. Άντε και καλός πολίτης. 2 και σήμερα. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.