Άμεση και έμμεση δημοκρατία

Πιστιρίκο γεια σου. Δεν υπάρχει άμεση και έμμεση δημοκρατία, όπως δεν υπάρχει άμεσο και έμμεσο τραπέζι ή καρέκλα. Το πολίτευμα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ονομάζεται κοινοβουλευτισμός, ο οποίος βέβαια δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατία. Είναι αυστηρά ολιγαρχικό σύστημα το οποίο λειτουργείται είτε από φασιστικές ομάδες, είτε απο ολιγαρχικές ομάδες, που ονομάζουμε κόμματα.

Η δημοκρατία για να υπάρξει ως πραγματικότητα -και όχι ως επίθετο εν είδει κραγιόν πάνω στο υφιστάμενο σύστημα- θα πρέπει η κοινωνία να οργανωθεί θεσμικά με τέτοιο τρόπο που θα εξαναγάζει τους πολιτικούς να λαμβάνουν υπόψιν τους την γώμη της για “όλα” τα θέματα, συνεχώς, και όχι με σικέ δημοψηφίσματα και με εκλογές οι οποίες μας βάζουν να διαλέξουμε μεταξύ των πιο επιτυχημένων ζογκλέρ των κομματικών μηχανισμών.

Απο την στιγμή που οι αγανακτισμένοι στην Ισπανία έγιναν κόμμα, τελείωσε και οποιαδήποτε “ελπίδα” για κάποια λύση απο αυτούς.

Στην Ελλάδα, οι Αγανακτισμένοι ως κίνημα καταστράφηκαν διότι τους την έπεσαν τα κόμματα, τα οποία ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την κοινωνία ελεύθερη και δυνατή….

Το πρόβλημα που έχουν οι άνθρωποι στην εποχή μας είναι ότι περιμένουν να βγεί ένας μεσσίας ή μιά ομάδα απο μεσσίες, οι οποίοι θα τους “σώσουν”.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό ποτέ των ποτών. Το σύστημα είναι υποταγμένο σε όποιον έχει δύναμη. Τώρα είναι οι αγορές, παλιά ήταν το “κεφάλαιο” με την έννοια του Μάρξ, κ.λ.π.

Οπότε, το να περιμένεις να γίνουν κόμμα οι αγανακτισμένοι είναι ακριβώς το ίδιο με το να περιμένεις να σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ η όποιο άλλο κόμμα.

Αυτά.

Α.

(Αγαπητέ φίλε, ο Γκορ Βιντάλ έχει πει πως δημοκρατία υπήρξε μόνο στην αρχαία Αθήνα και μόνο για μερικές δεκαετίες. Και αυτό είναι αλήθεια. Ναι, η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία. Από την άλλη, δεν μπορεί κάποιος να μην αναγνωρίσει πως η Ελβετία -με τα συνεχή δημοψηφίσματα- είναι σήμερα πιο δημοκρατική από άλλες χώρες. Οπότε, μέχρι να γίνει η επανάσταση και να ζήσουμε όλοι σοσιαλιστικά, δεν θα ήταν κακό να προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο δημοκρατική -δημοκρατική όχι δημοκρατία- την χώρα μας. Γιατί, για την ώρα, στην κυβέρνηση είναι η ακροδεξιά του Σαμαρά που δεν έχει σχέση όχι μόνο με την δημοκρατία αλλά ούτε με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτά. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.