Πόσους Έλληνες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

wraiokastro1Με αφορμή τις αντιδράσεις των γονέων στα δημοτικά σχολεία του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης που δεν επιθυμούν την παρουσία των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία που πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά, θα ήθελα να γράψω μερικές σκέψεις.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού είναι γνωστό πως επιθυμούν να φύγουν, και βρίσκονται στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους.

Το κλείσιμο των συνόρων έχει χαρακτηριστεί “παράνομο” από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ· και είναι παράνομο, αφού καταπατά τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες που έχουν υπογράψει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς, η μετανάστευση είναι υπό έλεγχο. Ελεύθερη είναι η μετακίνηση κεφαλαίων και επιχειρήσεων, όχι η μετακίνηση των ανθρώπων. Τεράστια αντίφαση.

Η μετανάστευση ελέγχεται, ώστε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Είναι αλήθεια πως κάθε χώρα μπορεί να δεχτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών.

Αν μια χώρα δεχτεί έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών, μπορεί να καταρρεύσει.

Η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, τα διαφορετικά ήθη και έθιμα των μεταναστών -και πολλά ακόμα θέματα- είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις και σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν. Μπορεί να τους βάλει εμπόδια, δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αρνείται να αντιμετωπίσει.

Αν εξαιρέσει κάποιος την γενναία και καθαρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πόσους πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να αντέξουν οι κοινωνίες τους.

Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα “πόσους Έλληνες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;”.

Με τους Έλληνες να την εγκαταλείπουν μαζικά -κάτι που απαγορεύεται στους πρόσφυγες-, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο πόσους Έλληνες αντέχει.

Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει μια χώρα σε πόσους από τους κατοίκους της μπορεί να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια, και να ξέρει πόσους πρόσφυγες μπορεί να φιλοξενήσει.

Όταν η Ελλάδα θα ξέρει πόσους Έλληνες αντέχει, θα μπορεί να υπολογίσει και πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχτεί.

(Προσπαθώ να γράφω με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Φυσικά και είμαι με τους πρόσφυγες και με όλους τους ικέτες. Σε έναν κόσμο σοσιαλιστικό, χωρίς κράτη και σύνορα, χωρίς θρησκείες και ανόητους θεσμούς να χωρίζουν τους ανθρώπους, δεν θα υπήρχαν τέτοια θέματα. Αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα. Φυσικά, δεν μπορώ να ξεχάσω πως ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο. Κατάφεραν να σωθούν -κάποιοι συγγενείς τους και φίλοι τους δεν ήταν τόσο τυχεροί και έπεσαν στο μαχαίρι των Νεότουρκων του Κεμάλ- και έφτασαν στην Ελλάδα. Αν ο παππούς μου και η γιαγιά μου δεν είχαν σωθεί, εγώ δεν θα είχα γεννηθεί ποτέ. Και βέβαια, δεν ξεχνάω πως τους έδιωξαν από την Καλαμαριά. Οι Έλληνες. Από την άλλη, διαφωνώ με το να βαφτίζονται “ρατσιστές” και “φασίστες” όποιοι έχουν διαφορετική άποψη από εμάς. Ούτε είναι δυνατόν όλοι οι κάτοικοι μιας περιοχής να θεωρούνται ρατσιστές και φασίστες. Αυτό είναι φασισμός. Βαφτίστηκαν ρατσιστές και φασίστες οι κάτοικοι της Μανωλάδας -για την υπόθεση των ξένων εργατών στις φράουλες- και η Μανωλάδα έχει σήμερα δήμαρχο από τη Συρία. Τι έγινε, μεταλλάχτηκαν από τον έναν χρόνο στον άλλον; Η ανώμαλη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί με αφορισμούς, βρισιές και κραυγές. Διάλογος. Μόνο. Και εφαρμογή των νόμων. Αλλά όλων των νόμων. Για όλους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.