Να μη φοβόμαστε την αλήθεια

Το τελευταίο διάστημα, διεξάγεται πολύ έντονη συζήτηση για την Χρυσή Αυγή και την πολύ πιθανή παρουσία της στην επόμενη Βουλή. Κάποιοι τρελαίνονται στην ιδέα πως θα μπουν οι φασίστες στη Βουλή. Ξεχνούν πως οι φασίστες ήταν πάντα στη Βουλή.

Αν κάποιος πιστεύει πως πολλοί Έλληνες έγιναν ξαφνικά φασίστες το 2012, δεν ξέρει τι του γίνεται. Πάντα φασίστες ήταν.

Απλώς, όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν τώρα Χρυσή Αυγή είχαν συμφέρον τόσα χρόνια να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Κοίταξαν το συμφέρον τους. Τώρα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις πελατειακές τους ανάγκες, οπότε «ελευθερώθηκαν» οι άνθρωποι.

Το ίδιο, ακριβώς, έκαναν και πολλοί δεξιοί και αριστεροί. Ποιοι ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια; Σοσιαλιστές;

Ποιοι ψήφιζαν τη Νέα Δημοκρατία; Φωτισμένοι δεξιοί; Ναι, σιγά μην ήταν και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Είδαμε φανατικούς αριστερούς να γίνονται φανατικοί δεξιοί και φανατικούς δεξιούς να γίνονται φανατικοί αριστεροί. Το συμφέρον δεν έχει δεξιά και αριστερά. Και από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι φασίστες.

Δεν μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ άνθρωποι που μεγαλούργησαν επί δικτατορίας; Καλά, για τη Νέα Δημοκρατία δεν το συζητάμε – πάρτι έκαναν τα φασισταριά στις τάξεις της και στα ψηφοδέλτιά της.

Αυτά για τους «παραπλανημένους» που θα ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή τα βρίσκω αστεία. Αυτοί είναι παραπλανημένοι αλλά οι άλλοι που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία –με την ελπίδα να συνεχίσουν τη μάσα ή να γλιτώσουν τη φυλακή- είναι απόλυτα συνειδητοί δημοκράτες που θα ψηφίσουν για το κοινό καλό και τη σωτηρία της χώρας.

«Ναι, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής». Δηλαδή, τόσα χρόνια που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ήξεραν τις θέσεις αυτών των δυο κομμάτων; Στ’ αρχίδια τους τις είχαν γραμμένες τις θέσεις τους – τη δουλειά τους ήθελαν να κάνουν. Ήθελαν να εξυπηρετηθούν. Μη βγάλουμε και αγνούς ιδεολόγους δημοκράτες τα λαμόγια.

Από την άλλη, ακόμα κι αν ξέρεις τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, πότε εφαρμόστηκαν αυτές οι θέσεις; Άλλα λένε πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά τις εκλογές – η θέση τους ήταν τα ψέματα. Κι αυτό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους το θεωρούσε φυσικό – θεωρούσε φυσικό να λένε ψέματα για να πάρουν την εξουσία. Άλλωστε, δεν νοιάζονταν για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας – τις δουλειές τους ήθελαν να κάνουν.

Επίσης, τι σημαίνει «πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι η Χρυσή Αυγή»; Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά ζούμε στον 21ο αιώνα. Όποιος θέλει να μάθει, έχει πια τη δυνατότητα να μάθει τα πάντα μέσα σε μία ώρα. Αρκετά κράτησε το παραμυθάκι με τον «αθώο λαό που τον κρατάνε οι ισχυροί στο σκοτάδι».

Το να βρίζεις τη Χρυσή Αυγή δεν σε κάνει αριστερό, ούτε δημοκράτη. Για πολλούς, το να βρίζουν τη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες είναι επάγγελμα και μάλιστα πολύ προσοδοφόρο· και είναι πολλοί αυτοί που τσιμπάνε.

Κι αν τη Χρυσή Αυγή τη σιχαίνομαι επειδή είναι φασίστες και ναζιστές, τους επαγγελματίες αντιφασίστες τους σιχαίνομαι, επίσης, επειδή προσποιούνται πως είναι σύντροφοι. Αν και το μόνο που τους νοιάζει είναι η πάρτη τους.

Ας μη φοβόμαστε λοιπόν την αλήθεια. Η χρεοκοπία είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αρκετά κράτησε η φαντασίωση του αμόρφωτου ηλίθιου που είχε δέκα κάρτες και νόμιζε πως είναι ο Ωνάσης στο Μονακό, ενώ, παράλληλα, πίστευε πως το να είσαι Έλληνας είναι πιστοποιητικό αθωότητας και μεγαλείου.

Μεγάλε, είσαι ο Βαγγέλης, ζεις στην Καισαριανή και ντρέπεσαι να πεις πως ο πατέρας σου ήταν υδραυλικός.

Η ελληνική κοινωνία –που μόνο κοινωνία δεν είναι- κοιτιέται επιτέλους στον καθρέφτη και βλέπει τους φασίστες της, τους ρατσιστές της, την ιδιωτεία της, την αμορφωσιά της και τη μαλακία που τη δέρνει. Αυτό το θεωρώ υγιές. Το πρόβλημα φανερώνεται, οπότε μπορεί να αρχίσει η θεραπεία του.

(Θυμάσαι που αποκαλούσες αμέσως «φασίστα» όποιον είχε διαφορετική γνώμη από σένα; Φάε τώρα στη μάπα και τους κανονικούς φασίστες. Εσύ τους φέρνεις στη Βουλή. )

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.