O tempora o mores!

Γεια σου πιτσιρίκο, με αφορμή το post σου με τίτλο “Alberto Casillas, ο λαϊκός ήρωας”:

* όταν λαϊκοί ήρωες δεν θα είναι οι ταβερνιάρηδες αλλά ο Τσε,

* όταν η δικαιοσύνη θα απονέμεται από τους δικαστές και δεν θα “υπαγορεύεται” από MEGA-λο-δημοσιογράφους,

* όταν το ιερατείο δεν θα τολμά να “καθορίζει” τη σεξουαλική “ηθική”

τότε, η κρίση θα έχει τελειώσει…

Μέχρι τότε, σε χαιρετώ από τη Γενεύη, αναμένοντας το νέο Jean-Jacques Rousseau!

f.

Υ.Γ. Επισυνάπτω την ιστορική ομιλία του Che, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 1964.
Οι Έλληνες δεν θα την καταλάβουν, αφού είναι στα Ισπανικά. Οι Ισπανοί δεν θα την κατανοήσουν, αφού μιλά για “πράγματα” ξένα γι’ αυτούς: “Patria o Muerte”! Και οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι στις “αμαρτίες” τους.

Αγαπητέ Federico, συγγνώμη αλλά σε βρίσκω μικρόψυχο απέναντι στον Ισπανό εστιάτορα. Είναι αυτή η μικροψυχία των σύγχρονων αριστερών που δεν καταδέχονται τους “ταβερνιάρηδες” και δεν μπορούν να παραδεχτούν πως μπορεί ένας άνθρωπος -αριστερός, δεξιός ή ανένταχτος- να κάνει μια γενναία κίνηση. Δεν μπορούν να του το αναγνωρίσουν. Το παίρνουν προσωπικά, λες κι ευθύνεται αυτός για τη δική τους ατολμία και υποταγή. Είναι αυτή η μικροψυχία των σύγχρονων αριστερών που -για να έρθω σε αυτό που γράφεις περί καθορισμού της σεξουαλικής ηθικής από τους ιερείς- θέλουν να αποκαθηλώσουν τον Τσε Γκεβάρα επειδή η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας έκανε διωγμούς σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Κατ’ αυτούς, ο Τσε είναι ένα τίποτα, αφού δεν θα πήγαινε στο Gay Pride. Καμία συναίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας της δεκαετίας του ’60 αλλά και του machismo που διακατείχε τις κοινωνίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής (και όχι μόνο). Με την ίδια “λογική”, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σεξιστές και μισογύνηδες -ναι, και ο Αριστοτέλης- και οι μόνοι αυθεντικοί γνώστες, δημοκράτες και επαναστάτες είμαστε εμείς που πίνουμε το μοχίτο μας στην πλατεία Εξαρχείων. Άσ’ τα να πάνε, η βλακεία και η αφέλεια κυριαρχούν και περνάνε και για προοδευτική άποψη. Πάντως, ο Ισπανός εστιάτορας Alberto Casillas έχει σχέση με τον Τσε Γκεβάρα. Μην ξεχνάς πως ο Τσε προδόθηκε -μεταξύ άλλων- και από τους Βολιβιανούς χωρικούς για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των οποίων πολεμούσε. Πολύ συχνό φαινόμενο στην Ιστορία. Άρα, η συνείδηση των “εστιατόρων” καθορίζει τη μοίρα του επαναστάτη – τον προστατεύει. Περίμενε, βέβαια, τώρα να δεις τι θάψιμο έχει να φάει από τους “συντρόφους” ο Ισπανός εστιάτορας που μπήκε μπροστά στους Ισπανούς αστυνομικούς. Γιατί νομίζεις στα δυόμισι χρόνια διαδηλώσεων στην Ελλάδα ο μόνος “ήρωας” που μας προέκυψε ήταν ο Λουκάνικος; Νομίζεις πως ήταν τυχαίο; Δεν ήταν τυχαίο, είναι επειδή ο μόνος ήρωας που μπορούν να ανεχτούν οι Έλληνες είναι κάποιος που δεν είναι άνθρωπος. Αν κάποιος Έλληνας τολμούσε να ξεχωρίσει με μια ηρωική και αξιοπρεπή πράξη, οι υπόλοιποι θα έπεφταν πάνω του να τον φάνε. Και πολλοί “επαναστάτες” είναι έξαλλοι τώρα που ο Λουκάνικος υιοθετήθηκε – τον προτιμούσαν στον δρόμο για να κάνουν χαβαλέ και όχι με την αγάπη αυτών που τον πήραν στο σπίτι τους. Αγαπητέ Federico, δεν μπορούμε να παραδεχτούμε πως κάποιος άλλος μπορεί να είναι καλύτερος από εμάς. Δεν αγαπάμε, αυτό είναι το πρόβλημα. Ο Τσε το είχε νιώσει: “Διακινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω πως ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από ένα μεγαλειώδες αίσθημα αγάπης”. Κι εμείς αγαπάμε. Τους εαυτούς μας. Patria o Muerte.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.