Η αόρατη πορεία χιλιάδων πολιτών – Θεσσαλονίκη 24 Νοεμβρίου

Γεια σου πιτσιρίκο. Σου στέλνω φωτογραφίες από την χθεσινή πορεία που έγινε στην Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Ροδόπη. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο και κατέληξε μέσω Τσιμισκή και παραλιακής στον Λευκό Πύργο οπού έγιναν ομιλίες και ενημερώσεις.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν διαδηλωτές που κρατούσαν μερικά δένδρα από το δάσος των Σκουριών, το οποίο θα κοπεί προκειμένου να γίνει χώρος απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης.

Σκοπός της πορείας ήταν να περάσει από την Καναδική Πρεσβεία, αλλά τα ΜΑΤ έκλεισαν όλους τους πιθανούς δρόμους (Τσιμισκή, Ερμού και Λεωφ. Νίκης, σου έστειλα από μια φωτογραφία με κλούβες σε κάθε δρόμο). Οι διαδηλωτές δεν επέμειναν στο να περάσουν, ούτε που ασχολήθηκαν βασικά, και σωστά έπραξαν κατά την γνώμη μου, αφού στην πορεία βρίσκονταν εκατοντάδες παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες με μωρά, κλπ.

Η πλειοψηφία της πορείας ήταν άτομα που ήρθαν από Χαλκιδική, Κιλκίς και Ροδόπη, και ήθελαν να αφυπνίσουν τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έκαναν ανενόχλητοι τα Σαββατιάτικα ψώνια στην Τσιμισκή και έπιναν φραπέ στην παραλιακή, χαλαρά.

Ελπίζω οι Θεσσαλονικείς να ξυπνήσουμε πριν φτάσουμε να πίνουμε φραπέ με κυάνιο και αρσενικό σε μολυσμένες παραλίες της Χαλκιδικής.

Βλέποντας μερικούς Θεσσαλονικείς να κοιτάνε σαν απορημένοι την πορεία, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, πόσο παρτάκηδες είμαστε σε αυτήν την χώρα και ενδιαφερόμαστε για κάτι μόνο αν φτάσει στο σπίτι μας.

Ας μάθουν επιτέλους αυτοί οι ‘απορημένοι’ ότι το μεταλλείο της Χαλκιδικής απέχει μόλις 60 χλμ από την Θεσσαλονίκη, ενώ του Κιλκίς μόνο 40 χλμ. Είτε λοιπόν φυσήξει από τον Βορρά, είτε από την Ανατολή, τα τοξικά αέρια έξω από την πόρτα τους θα έρθουν.

Δεν θα ήθελα να δημοσιεύσεις τα παραπάνω. Θα ήθελα αν αποφασίσεις να αναφερθείς στο θέμα, να διαβάσω δικό σου κείμενο, που τα λες και ωραία! Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεγόμενα και φωτογραφίες μου σαν να είναι δικά σου.

Μπάι.

(Aγαπητέ φίλε, σας ζητώ συγγνώμη που δημοσιεύω αυτά που μου γράψατε αλλά εσείς ήσασταν στη διαδήλωση, όχι εγώ – αν και θα το ήθελα πολύ. Οι πολίτες κάθε περιοχής πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι, να δρουν και να διεκδικούν. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής,της Ροδόπης αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Τις δικές τους ζωές και τις ζωές των παιδιών τους αφορά η δημιουργία των μεταλλείων χρυσού. Ας πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, όπως έκαναν οι χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν – όπως κάνατε κι εσείς. Διαφορετικά, ούτε νόημα υπάρχει, ούτε αποτέλεσμα. Μπορεί οι περισσότεροι πολίτες αυτών των περιοχών να θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι. Δικαίωμά τους είναι.)Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.