Η ιστορία των δημοσίων υπαλλήλων Αριστείδη Κ και Μαρίας Κ

Η Μαρία Κ -από μεγάλη επαρχιακή πόλη- στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετά την αποφοίτηση της από το Πανεπιστήμιο, διορίσθηκε στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και μετά από λίγα χρόνια παντρεύτηκε τον Αριστείδη Κ.

Ο Αριστείδης Κ –παιδί και αυτός από την επαρχία– ξεκίνησε σαν τεχνικός στον Ιδιωτικό τομέα και μετά από λίγα χρόνια τα παράτησε και διορίσθηκε και αυτός σε Οργανισμό του Δημόσιου Τομέα.

Κοινωνικά ζούσαν μια ζωή μετρημένη –αφού ξεκίνησαν με πολύ λίγα οικονομικά εφόδια από τους γονείς τους -και απόκτησαν 3 παιδιά στα οποία όμως προσέφεραν όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εφόδια.

Δηλαδή καλά Ιδιωτικά σχολεία, πιάνο και μπαλέτο για τα 2 κορίτσια, αθλητισμό για το γιό τους και φυσικά ιδιαίτερα μαθήματα για να επιτύχουν σε μία ανώτερη σχολή.

Ο Αριστείδης Κ –για να καλύπτει τα αυξημένα αυτά οικογενειακά έξοδα- ως τεχνικός ανελάμβανε και μικρές ιδιωτικές δουλειές για λογαριασμό εργολάβων του Οργανισμού που επέβλεπε.

Οι εργολάβοι αυτοί δεν ανελάμβαναν τα μικρά αυτά έργα και τα έδιναν στον δημόσιο υπάλληλο Αριστείδη Κ να τα εκτελεί στον ελεύθερο χρόνο του.

Με τα χρόνια τα παιδιά μεγάλωσαν και τα δύο μεγαλύτερα πέρασαν στο Πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές δουλειές του Αριστείδη Κ αυξάνονταν και παρουσιάστηκε η ανάγκη να αποκτήσει επαγγελματικό κατάστημα, ώστε, αντί να εγκαθιστά μόνο τεχνικό εξοπλισμό σε πελάτες που του σύστηναν οι πελάτες του Οργανισμού που απασχολείτο, να μπορεί να τον εμπορεύεται κιόλας.

Ο Αριστείδης Κ επέλυσε αυτό το πρόβλημα ανοίγοντας το Κατάστημα στο όνομα του γιου του που μόλις είχε ενηλικιωθεί και σπούδαζε στην επαρχία.

Απόκτησε και δύο υπαλλήλους και, με την άνθηση της οικοδομής την προηγούμενη δεκαετία, μπορούσε από την θέση του να χειρίζεται αρκετά ιδιωτικά έργα, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται και κανένα πρόβλημα στην Υπηρεσία του.

Η Μαρία Κ -αν και όποτε την αναζητούσαν δεν ευρίσκετο στην θέση της – ως εργαζόμενη απολάμβανε τα επιδόματα του Δημοσίου και ήταν υπόδειγμα νοικοκυράς που φρόντιζε τα παιδιά και το σπίτι της.

Σαν προϊστάμενη εξυπηρετούσε τους βουλευτές της εκλογικής της περιφέρειας και όλοι είχαν ένα καλό λόγο για αυτήν.

Τα χρόνια περνούσαν και με τις οικονομίες που συγκέντρωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι Αριστείδης και Μαρία Κ αγόρασαν οικόπεδο και έκτισαν μια τριπλοκατοικία σε ιδιαίτερα ακριβή περιοχή στα Νότια Προάστια, με σκοπό κάθε παιδί να πάρει και ένα οροφοδιαμέρισμα.

Ο δημόσιος υπάλληλος Αριστείδης Κ, για να μειώσει το κόστος της κατασκευής τους, επέβλεπε τα πρωινά ο ίδιος τα συνεργεία και, σαν προϊστάμενος (που με τα χρόνια είχε γίνει), μπορούσε να απασχολεί στην οικοδομή του και ορισμένους κατώτερους τεχνικούς του Οργανισμού.

Ένα περίπου χρόνο πριν από την υπογραφή των σκληρών μέτρων του μνημονίου, κατάφεραν να πάρει ο καθένας από 2 συντάξεις, εφάπαξ, κάτι επιδόματα προικώου για την κόρη τους και διάφορες άλλες οικειοθελείς παροχές του Οργανισμού στον οποίο απασχολούντο και τέλος ένα δάνειο που χορηγούσε ο Οργανισμός στους υπαλλήλους με ευνοϊκούς όρους.

Με τα χρήματα του δάνειου και τις οικονομίες που είχαν μαζέψει οι δημόσιοι υπάλληλοι Αριστείδης και Μαρία Κ έκτισαν και ένα όμορφο εξοχικό, με πρόβλεψη να μπορεί να φιλοξενεί στο μέλλον και τις οικογένειες των παιδιών τους.

Ο Αριστείδης όλα τα πρόβλεπε και φρόντιζε να τα ισομοιράζει στα παιδιά του. Οι φίλοι τον έλεγαν “Ο δίκαιος Αριστείδης”.

Με την κρίση στον κλάδο της οικοδομής, οι εργασίες του καταστήματος του δημόσιου υπαλλήλου Αριστείδη Κ είχαν αρχίσει να μειώνονται .

Το όνειρο του να αφήσει και μια έτοιμη καλή δουλειά για τα παιδιά του δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι Αριστείδης και Μαρία Κ άρχισαν να ανησυχούν.

Στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι Αριστείδης και Μαρία Κ, φοβούμενοι την επιστροφή στην δραχμή, τοποθέτησαν τα κεφάλαια που είχαν μαζέψει καθώς και το εφάπαξ τους σε Ελβετική Τράπεζα.

Χρηματοδότησαν επίσης το μεταπτυχιακό του γιου τους σε καλό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και της μεγαλύτερης κόρης τους στην Ελλάδα, για να έχουν επαρκή εφόδια στον επαγγελματικό στίβο που σε λίγο θα έβγαιναν.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου έγινε περικοπή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων Αριστείδη και Μαρίας Κ και τα 2 μεγαλύτερα παιδιά τους που πρόλαβαν και τελείωσαν το μεταπτυχιακό τους αναζήτησαν πλέον αλλού εργασία.

Ο γιος τους βρήκε μια δουλειά σε κάποια Ασιατική χώρα, ενώ το κορίτσι είναι ακόμη σε αναμονή κάποιου διορισμού, αφού η μικρή Επιχείρηση στην οποία είχε προσληφθεί έκλεισε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις Τράπεζες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι Αριστείδης και Μαρία Κ, σε μια πρόσφατη συνάντηση με συνταξιούχους συναδέλφους τους, αφού αναπόλησαν τα νιάτα τους, το δύσκολο ξεκίνημα και τα περασμένα χρόνια της σκληρής δουλειάς, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον και τις προοπτικές των νέων παιδιών και αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους εξαπάτησε με την περικοπή των συντάξεων και επιδομάτων τους, μετά από τόσα χρόνια εργασίας και προσφοράς στο Δημόσιο.

Θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης ήταν τελικά σάπιο και πρέπει να αλλάξει.

Η ιστορία είναι πραγματική και έχουν αλλάξει τα ονόματα.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, τι ωραία που τα γράφετε. Νομίζω πως τους ξέρω αυτούς τους δυο. Η σπουδαγμένη κόρη τους μήπως έχει μια ελιά στο δεξί κωλομάγουλο;)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.