Βασικό εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις (Αδέρφια, σωθήκαμε!)

Ένας φίλος στο twitter με ενημέρωσε χτες πως το αίτημα για συλλογή υπογραφών για το Ευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις έγινε προχθές αποδεκτό από την Κομισιόν. Το Βασικό Εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις –ή Βασικό Εισόδημα άνευ όρων ή Βασικό εγγυημένο εισόδημα- είναι ένα επίδομα που δίνεται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ανεξάρτητα από το αν έχουν δουλειά ή άλλα εισοδήματα, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Βέβαια, θα πρέπει αυτό το επίδομα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, θα πρέπει οι Έλληνες να οργανωθούμε, ώστε να υποστηρίξουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Με το βασικό εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις για κάθε άνθρωπο – απλά και μόνο επειδή είναι άνθρωπος-, αποσυνδέεται το εισόδημα από την εργασία. Προτεραιότητα της κοινωνίας είναι το βασικό εισόδημα και όχι η αμοιβή από την εργασία, οπότε η εργασία θα αποκτήσει έναν άλλο χαρακτήρα – κυρίως, δημιουργικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το Βασικό Εισόδημα χωρίς προϋποθέσεις πρώτη προτεραιότητά του ή θα περιμένει να το αναγγείλει πρώτη η Νέα Δημοκρατία;

(Και φυσικά, τα έχω γράψει όλα αυτά στο κείμενο “Επιδόματα για όλους”:

“Νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν. Και οι παλιές θέσεις εργασίας μειώνονται διαρκώς.

Αντί να ουρλιάζουμε όλοι για επιδόματα που δίνονται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, θα πρέπει να απαιτήσουμε μεγάλα επιδόματα για όλους τους ανθρώπους. Είτε εργάζονται, είτε όχι.

Και τα επιδόματα αυτά θα πρέπει να είναι διαρκή. Για πάντα.

Με μεγάλα ισόβια επιδόματα, ο ελεύθερος χρόνος θα μετατραπεί σε αυτό που θα έπρεπε πάντα να είναι: χρόνος απολαύσεων, γνώσης και ηδονών.”)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.