Βόμβα στη γειτονιά (Ακρόπολη)

Δεν σκάει κάθε μέρα βόμβα στη γειτονιά μου, οπότε, χτες το βράδυ, μόλις άκουσα το μπαμ, το έγραψα στο twitter και βγήκα στο δρόμο για να δω ποιος είναι ο μισητός γείτονας που θέλουν να τον ανατινάξουν. Βγαίνοντας από το σπίτι, διαπίστωσα πως η περιοχή ήταν γεμάτη μπάτσους και όλοι οι γείτονες ήταν στον δρόμο.

Αν και έχω επιβάλει κοινωνικό αποκλεισμό στους μπάτσους, τους πλησίασα και ρώτησα πού είχε μπει η βόμβα. “Πηγαίνετε κύριε, θα το μάθετε από την τηλεόραση” μου κάνει αυστηρά ένας καραφλός μπάτσος αλλά σιγά μην το μάθω από την τηλεόραση ανόητε μπάτσε, αφού πέντε μέτρα πιο κει είναι η κυρία Ευτέρπη που την ξέρω από παιδί και μου λέει “πιτσιρίκο, έβαλαν βόμβα στο σπίτι του Τσάκου του εφοπλιστή”. Στη συνέχεια, η κυρία Ευτέρπη μου λέει όλη την ιστορία της οικογένειας Τσάκου που έχτισε μια βίλα εκεί που ήταν το σπίτι του Παρθένη και έφαγε κι ένα κομμάτι από το πάρκο -έτσι τουλάχιστον λέει η κυρία Ευτέρπη- αλλά εμένα μου αρέσει ο Τσάκος γιατί έχει καναρίνια έξω από τη βίλα του, που σιγά μην είναι δικά του τα καναρίνια, αφού δεν μπορώ να φανταστώ έναν εφοπλιστή να ταΐζει κανναβούρι τα καναρίνια και να καθαρίζει τις κουτσουλιές, οπότε μάλλον τα καναρίνια θα είναι του κηπουρού. Πάντως, μετά την έκρηξη της βόμβας, εγώ ήθελα να πάω να ρωτήσω τους μπάτσους αν ζουν τα καναρίνια αλλά μάλλον θα με έπαιρναν για τρελό, οπότε δεν πήγα. Θα πάω σήμερα να ρωτήσω την υπηρέτρια. Βέβαια, κι αυτοί που βάζουν βόμβες, να μην βάζουν βόμβες εκεί που έχει καναρίνια.

Οι μπάτσοι προσπαθούν να τους απομακρύνουν όλους αλλά μόνο οι τουρίστες φεύγουν τρέχοντας από τις ταβέρνες, αφού οι Έλληνες είναι πολύ χαρούμενοι που συνέβη και κάτι άλλο στη ζωή τους -εκτός από το τούρκικο σίριαλ-, και κάνουν πηγαδάκια, όπου “θάβουν” χωρίς κανέναν ενδοιασμό την οικογένεια Τσάκου και μαθαίνω όλη την ιστορία της οικογένειας τα τελευταία 50 χρόνια αλλά, αν όλα αυτά που άκουσα είναι αλήθεια, αυτό δεν είναι οικογένεια αλλά οι Βοργίες. Βέβαια, εγώ δεν τα πιστεύω όλα αυτά, αφού οι γείτονες ζηλεύουν την οικογένεια Τσάκου επειδή είναι ζάπλουτη, και ελπίζω οι Τσάκοι να με καλέσουν για καφέ στο σπίτι τους μια μέρα που δεν θα τους βάλουν βόμβα. Πολύ θέλω να πάω μια φορά σε ένα σπίτι που είναι τριακόσιες φορές μεγαλύτερο από το δικό μου.

Μετά τα ασθενοφόρα, έρχονται και τα πυροσβεστικά, ενώ στη γειτονιά γίνεται της πουτάνας. Όλοι οι κάτοικοι είναι έξω και συζητάνε και γελάνε, λες και γίνεται πάρτι. “Πού είσαι ρε μαλάκα τόσο καιρό;”, “πότε χώρισες, ρε μαλάκα;”, “χαθήκαμε ρε ψυχή” και τέτοια. Συμφωνούμε όλοι πως η γειτονιά πήρε την κάτω βόλτα από τότε που ο Άκης Τσοχατζόπουλος μπήκε στη φυλακή και αρχίζουν τα κουτσομπολιά, όπου μαθαίνω -εκτός από τα των Τσάκων- πως η κόρη του περιπτερά τα έφτιαξε με μεγαλοστέλεχος της ΔΗΜΑΡ αλλά αυτός μάλλον την κοροϊδεύει γιατί έχει σχέση και με τη γυναίκα του χασάπη που την φιστικώνει και ο γκόμενος ενός ζωγράφου. Σε δέκα λεπτά έχω μάθει όλα τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, ενώ πληροφορούμαι πως στη γειτονιά μένει και ο Σίμος Κεδίκογλου -σε αυτόν νόμιζαν, αρχικά, οι περισσότεροι γείτονες πως είχαν βάλει τη βόμβα- και βεβαιώνομαι οριστικά πια πως η γειτονιά έχει χαλάσει εντελώς, ενώ τότε θυμάμαι πως το απόγευμα είδα τον Κεδίκογλου είκοσι μέτρα από τη βίλα του Τσάκου και σκέφτομαι πως δεν αποκλείεται να έβαλε την βόμβα ο Κεδίκογλου επειδή είναι φανερό πως η κυβέρνηση Σαμαρά χτυπάει ανελέητα τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Αφήνω τους γείτονες να κουτσομπολεύουν, σπάω τα μπλόκα των αστυνομικών και περικυκλώνω τη βίλα Τσάκου, προσποιούμενος τον Αμερικανό τουρίστα. Φτάνω στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανεβαίνω τα σκαλιά μπροστά στο Ηρώδειο μαζί με μια φίλη μου, και φωτογραφίζω τη βίλα. Η φίλη μου επί χρόνια μου λέει κάθε μέρα πως θα ήθελε πολύ αυτό να είναι το σπίτι μας αλλά εγώ της λέω πως, αν αυτό ήταν το σπίτι μας, θα το καθάριζε μόνη της γιατί εγώ δεν μπορώ να σκουπίζω και να σφουγγαρίζω τρεις χιλιάδες τετραγωνικά.

Ο λόγος που έγινε χαμός στα διεθνή ΜΜΕ με τη χτεσινή βόμβα είναι πως η βίλα του Τσάκου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ηρώδειο. Εκατό μέτρα από την Ακρόπολη. Η τέλεια διαφήμιση για τη χώρα ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Μετά από αυτή τη βομβιστική ενέργεια, η κυβέρνηση, για να προστατέψει τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, θα πρέπει να πετάξει έξω από τα σπίτια τους όλους αυτούς τους βαθύπλουτους που κατοικούν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου -και έχουν πάρα πολλούς ταξικούς εχθρούς αλλά και έχθρες μεταξύ τους- και να παραχωρήσει τα σπίτια σε απλούς, λαϊκούς ανθρώπους, σαν εμένα, που δεν κινδυνεύουμε από βόμβες αλλά μόνο από την αγάπη του κόσμου.

Κατεβαίνοντας ξανά στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θαυμάζουμε το υπέροχο μπατσοκουβαλητικό, κάτω από την Ακρόπολη. Αφήνουμε πίσω μας μπάτσους, βομβιστές και άπειρους ασφαλίτες -που ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα- και πάμε προς το Θησείο.

Στην οδό Αδριανού, βλέπω την Ακρόπολη να γέρνει για να φιλήσει το φεγγάρι, και καταλαβαίνω πως ήρθε πια ο καιρός να φύγω από δω.

Η φωτογραφία -από το αρχείο Γεωργίου Μπακούρου- είναι από το 1965. Είναι η οδός Ροβέρτου Γκάλι. Στο βάθος του δρόμου, δεξιά εκεί που διακρίνεται το σπίτι-εργαστήριο του Παρθένη, βρίσκεται σήμερα η βίλα του Τσάκου. Από το κτίριο που διακρίνεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου μέχρι το σπίτι του Παρθένη, το σχέδιο προέβλεπε πως θα γινόταν πάρκο. Βέβαια, ο αδερφός ενός βουλευτή της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διάφοροι άλλοι κατάφεραν να χτίσουν ασχημότατες πολυκατοικίες. Το σπίτι του Παρθένη -που το είχε σχεδιάσει ο ίδιος μαζί με τον Πικιώνη- κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενώ θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί διατηρητέο και να είναι χώρος μνήμης και δημιουργίας. Αλλά οι “βόμβες” που έσκασαν στην Αθήνα τα τελευταία 60 χρόνια ήταν πάρα πολλές. Και δεν τις άκουγε κανείς.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.