Έχει ευθύνη και η Αριστερά

Με αφορμή τα όσα διάβασα στο «Δεν θα γίνω σαν αυτούς»: Στο ό,τι πολλοί συμπολίτες μας κατάληξαν να γίνουν Χρυσαυγίτες ή απλά να ψηφίζουν ΧΑ μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν ΚΑΙ όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και δη τα δήθεν «Αριστερά» που ΠΟΤΕ δεν προώθησαν με τη δράση τους την πραγματική Δημοκρατία, φρενάροντας έστω την κατρακύλα προς το φασισμό.

Αν οι πολίτες, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός άλλου φορέα, μπορούσαμε να προκαλέσουμε δημοψηφίσματα για οτιδήποτε μας αφορά (πρώτα απ’ όλα για το Πολίτευμα και τη λειτουργία του), κανένας δεν θα είχε λόγο να οργανωθεί σε ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, οργάνωση, λόμπι, (ακόμη κι αν πουλημένοι βουλευτές ψήφιζαν κάποιον νόμο εναντίον των ευρύτερων συμφερόντων των πολιτών, θα μπορούσαμε –πάντα μέσω δημοψηφισμάτων- να τον καταργήσουμε).

Όποιος είχε ανάγκη να πείσει την πλειοψηφία, θα έπρεπε να απευθύνεται προτάσσοντας επιχειρήματα πάνω σε κάτι εντελώς συγκεκριμένο και να αντιμετωπίζει τα αντεπιχειρήματα των αντιπολιτευόμενων.

Με τον προβληματισμό που θα προκαλούσε αυτός ο «πόλεμος», θα προέκυπτε και το τι πρέπει να γίνει.

Οποιοσδήποτε άλλος «πόλεμος» θα ήταν περιττός.

Κι επειδή ο κίνδυνος του λαϊκισμού και της δημαγωγίας θα ήταν αυξημένος, η ανάγκη ουσιαστικής Παιδείας και Ενημέρωσης, θα ανάγκαζε αργά ή γρήγορα, αν μη τι άλλο, να ενημερώνονται και να μορφώνονται –ό,τι κι αν περιλαμβάνουν αυτά τα ρήματα- όλο και περισσότεροι.

Δεν θα ‘ταν ο παράδεισος επί της Γης, αλλά είμαι βέβαιος πως θα ήμασταν σε σωστή πορεία.

Δεν θυμάμαι κανένα «Αριστερό» κόμμα να προωθεί κάποιο δημοψήφισμα για πράγματα που είναι βέβαιο πως θα είχαν τη συντριπτική στήριξη των πολιτών (π.χ. την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή την κατάργηση οποιασδήποτε φορολογίας στην πρώτη κατοικία) ακόμη και με σκοπό μόνο και μόνο το να συνειδητοποιήσει ο πολίτης πως υπάρχει τρόπος να αποφασίζει ο ίδιος για πράγματα που τον αφορούν.

Αυτή τη στιγμή η Βία είναι απόλυτα δικαιολογημένη από όπου κι αν προέρχεται· δυστυχώς.

Μακάρι να γλιτώσουμε, όσοι περισσότεροι γίνεται, απ’ τις συνέπειές της.

Αλλά… δεν το βλέπω.

(Αγαπητέ φίλε, τα αριστερά κόμματα δεν είχαν και μεγάλο σουξέ πριν την χρεοκοπία. Τώρα τα ανακάλυψαν οι περισσότεροι Έλληνες. Από ανάγκη και απελπισία, όχι από ιδεολογία· και δεν τα θέλουν αριστερά, θέλουν μόνο χρήματα. Και να προωθούσαν δημοψήφισμα τα αριστερά κόμματα, θα περνούσε; Πώς; Αφήστε που έχω πια την βεβαιότητα πως οι Έλληνες -και όχι μόνο οι Έλληνες- θέλουν πάντα κάποιον άλλον να αποφασίζει γι’ αυτούς. Θέλουν πατερούλη. Αν ήταν λαϊκό αίτημα το δημοψήφισμα, θα εκφραζόταν. Και θα εκφραζόταν και πολιτικά. Επίσης, έχω την εντύπωση πως αυτό που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες είναι το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην δημοκρατία και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Αυτά δεν πάνε μαζί. Η βία δεν είναι δικαιολογημένη απ’ όπου κι αν προέρχεται, όπως δεν είναι και καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία δείχνει έλλειψη δύναμης. Και απουσία σκέψης. Και, κάποιες φορές, απόγνωση. Και υπάρχει, βέβαια, και η κρατική βία – καθημερινή και σε κάθε επίπεδο-, για την οποία δεν μιλάει κανείς. Είναι αόρατη. Ή μάλλον την έχουμε συνηθίσει και την θεωρούμε δεδομένη. Λάθος μας. Καλή τύχη.)

(Μια διευκρίνιση: όταν ανεβάζω κείμενα αναγνωστών, γράφω πως είναι κείμενα αναγνωστών. Το γεγονός ότι ανεβάζω τα κείμενα κάποιων αναγνωστών στο μπλογκ δεν σημαίνει πως συμφωνώ με όλα όσα γράφουν. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.