Σχολικά βιβλία – γυμναστείτε άφοβα

AAAAAAAAA!! Αγαπητέ Πιτσιρίκο, νομίζω ότι θα εκραγώ! Ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο! Έναρξη σχολικής χρονιάς, παπάδες, αντιδήμαρχοι, λιβανιστήρια και τα σχετικά. Ομιλία της διευθύντριας του σχολείου, όπου εκτός των άλλων κάνει σύσταση στους γονείς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος της σχολικής τσάντας. Αποδεκτό και λογικό.

Με τη λήξη της πρώτης πανηγυρικής, καταφθάνουν οι άμοιροι μαθητές με τα βιβλία τους, πιθανά όχι όλα, αγνοώ και αρνούμαι να μάθω.

Η πέμπτη δημοτικού φέτος, δεν ξέρω αν ίσχυε το ίδιο και πέρσι, έφτασε αισίως τα 26 βιβλία! Βιβλίο γραμματικής, βιβλίο λογοτεχνίας, αριθμητικής, γεωγραφίας, θρησκευτικών, μπλα μπλα, μπλα μπλα, βιβλίο φυσικής αγωγής!!! (δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουμε γενικότερα γυμναστική, αλλά έχουμε βιβλίο)!

Σαν τα Jumbo ένα πράγμα, τα βιβλία αυξάνονται, είναι παντού, αλλά η ποιότητα της μάθησης, της γνώσης, υπολείπεται.

Φαντάζομαι ότι, όταν η κυρά-διευθύντρια αναφερόταν στο βάρος της τσάντας, εννοούσε να μην ξεπερνάει το βάρος του Βενιζέλου, δεν εξηγείται αλλιώς.

Και έρχομαι και αναρωτιέμαι, είμαστε στο 2013, διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις κατά τη γνώμη μου, αυτή της κυριαρχίας του internet, των υπολογιστών, της διάχυσης της γνώσης και της πληροφόρησης, δεν υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να έχουν ένα – δύο βιβλία, ένα τετράδιο για να μη χαθεί η επαφή με τη γραφή και την αίσθηση του βιβλίου και τα υπόλοιπα να είναι ηλεκτρονικά;

Δεν ξέρω το κόστος που αναλογεί σε κάθε παιδί ώστε να έχουν όλα αυτά τα βιβλία, ένα δέντρο στην σχολική θητεία – καθισιά τους φαντάζομαι ότι το καταβροχθίζουν όμως. Αν αυτά τα χρήματα δινόντουσαν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και οι υπόλοιποι, μετά από συμφωνία κράτους – προμηθευτών αγοράζαμε με “χψ δόσεις” ένα φορητό υπολογιστή, δεν θα ήταν καλύτερα;

Παραλογίζομαι, το ξέρω, όμως έχω την αίσθηση ότι όταν παρακμάζει μια κοινωνία, ένα κράτος, τότε το φαίνεσθαι υπερτερεί του είναι.

Έτσι και στο σχολικό πρόγραμμα της E΄δημοτικού υπάρχει η θεατρική αγωγή, η μουσική, δύο ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή, γεωγραφία, κλπ κλπ, αλλά, από παιδεία τζίφος, μόνο βιβλία.

Αυτά προς το παρόν, φαντάζομαι ότι όταν εντρυφήσω και στο περιεχόμενο των εγχειριδίων θα επανέλθω.

Άννα

Υ.Γ. Ιδέα! μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά όλα αυτά τα βιβλία και για έλξεις, ασκήσεις μπράτσων, δικέφαλους, τρικέφαλους και να καλυφθεί και το μάθημα της φυσικής αγωγής, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει γυμναστής. Το βιβλίο μπορεί κάλλιστα να καθοδηγεί το δάσκαλο της τάξης!

(Αγαπητή φίλη, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά στην Ελλάδα το Internet, γιατί -χώρια που το Internet είναι πολύ επικίνδυνο γιατί δεν σε αποβλακώνει όσο η τηλεόραση- το Internet θέλει τηλέφωνο και ρεύμα, οπότε τα παιδιά που ζουν σε σπίτι με κομμένο το ρεύμα και το τηλέφωνο θα έχουν μειονέκτημα έναντι των άλλων παιδιών. Εγώ νομίζω πως πρέπει να βγει στην Ελλάδα ένας υπολογιστής που να καίει κάρβουνο, για να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες. Το Internet δεν είναι και τόσο μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, όσο νομίζετε. Το ηλεκτρικό πλυντήριο ήταν μεγαλύτερη επανάσταση από το Internet, γιατί, αν δεν υπήρχε ηλεκτρικό πλυντήριο, θα είχατε να πλύνετε τόνους ρούχα, σώβρακα και φανέλες, και δεν θα προλαβαίνατε να ανησυχείτε για την ποιότητα της σχολικής παιδείας του τέκνου σας. Βέβαια, εμένα το Intenet μου φάνηκε κάπως πιο χρήσιμο από το πλυντήριο γιατί, αν δεν υπήρχε το Internet, θα δούλευα ακόμα στην οικοδομή και θα είχα σακατευτεί εντελώς. Εύχομαι καλή χρονιά στο παιδί σας και κρατήστε το μακριά από τα σχολικά βιβλία. Δεν υπάρχει ένα σχολικό βιβλίο που να θυμάμαι αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα εξωσχολικό βιβλίο που να μην θυμάμαι. Θυμάμαι όλα τα Playboy ένα προς ένα. Με λεπτομέρειες. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.