Σύγκριση Ελλάδας-Καναδά

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, διάβασα το κείμενο του κ. Χρήστου Μαγγούτα από το Τορόντο, το οποίο θα έπρεπε να φέρει τον τίτλο “Δεν ξέρω αλλά μου είπαν”. Αν και η απάντησή σου μου φάνηκε ευστοχότατη, θα ήθελα να πω δυό λόγια, επειδή α) Είμαι εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και β) Έχω ζήσει δεκατρία χρόνια στον Καναδά (ευτυχώς στο Μόντρεαλ και όχι στο Τορόντο) και έχω και καναδική υπηκοότητα.

Το πρώτο που θα πρέπει να σημειώσω είναι βέβαια ότι η παρούσα απεργία δεν έχει ούτε ένα οικονομικό αίτημα. Αν δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Μαγγούτας, τότε προφανώς αποτελεί τυπικό δείγμα “δημοσιογράφου” παροικιακής εφημερίδας που οι μετανάστες γνωρίζουν καλά: διαφημίσεις ελληνικών μαγαζιών, φωτογραφίες παραγόντων από τις χοροεσπερίδες των εθνικοτοπικών συλλόγων και μερικά περισπούδαστα άρθρα “δεν ξέρω αλλά έτσι άκουσα”.

Είχα σχολιάσει πολλές τέτοιες εφημερίδες από ραδιοφώνου όταν ζούσα εκεί.

Τώρα, η σύγκριση των απολαβών του καναδού και του έλληνα εκπαιδευτικού είναι φυσικά παραπλανητική.
Αρκεί να αναφέρω τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη που έχει κάθε μόνιμος κάτοικος κάθε καναδικής επαρχίας (η υγεία δεν είναι ομοσπονδιακής αρμοδιότητας) για να φανεί η διαφορά.

Επιπλέον στο Μόντρεαλ (υποθέτω και στο Τορόντο) δεν πληρώνουμε το νερό, το ρεύμα είναι πάμφθηνο και δεν το κόβουν χειμώνα ακόμη κι αν δεν πληρώσεις. Όσο για την κατοικία, είναι αλήθεια ότι όποιος θέλει να μένει στο δήμο του Τορόντο πληρώνει πολύ ακριβά.

Ως προς τις συντάξεις, μπορεί η Ελλάδα να δίνει καλύτερες και νωρίτερα σε πολύτεκνους, αλλά ο Καναδάς προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες για τα παιδιά που στην Ελλάδα οι γονείς πρέπει να πληρώνουν για να τις έχουν.

Μια ακόμη παρατήρηση: Ο κ. Μαγγούτας παραδέχεται ότι εκπαιδευτικός με δέκα χρόνια προϋπηρεσίας δύσκολα απολύεται στον Καναδά. Ας γνωρίζει ότι εδώ απεργούμε γιατί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (δηλαδή βαίνουν προς απόλυση) συνάδελφοί μας ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας, προσόντων, πείρας κλπ. Καταργούνται ειδικότητες και μαζί τους όλοι οι εκπαιδευτικοί που τις δίδασκαν.

Τελειώνω με το αν γίνονται απεργίες στον Καναδά. Είναι όντως πολύ σπανιότερες, αλλά όταν γίνονται παραλύουν τα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση απεργοσπασίας και τα συνδικάτα είναι ισχυρά.

Δε θα κουράσω άλλο, τελειώνω με μια σύσταση: Ας ακολουθήσει ο πανεπιστήμων κ. Μαγγούτας το δικό σου παράδειγμα (Αγαπητέ κύριε, καλύτερα να σας απαντήσει ένας εκπαιδευτικός). Δεν είναι οι αναγνώστες σου “βασμπόι” της Ντάνφορθ.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.