Εθνικές και λοιπές εορτές

Καλησπέρα πιτσιρίκο. Με αφορμή την παρέλαση προηγούμενης εθνικής εορτής (δεν θυμάμαι ακριβώς πότε) άρχισα να αναρωτιέμαι περί αυτών. Αξίζει να συνεχίσουμε να εορτάζουμε τις εθνικές εορτές; Ωφελεί κάπου; Μπορούμε να διδαχθούμε από αυτές ως ένα ιστορικό (πολιτικό-κοινωνικό) γεγονός;

Η απάντηση που μπόρεσα να δώσω είναι ότι μάλλον ΟΧΙ, δεν μπορούμε να διδαχθούμε από αυτές.

Καθώς ως άτομα αλλά και ως σύνολο είμαστε κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να πηδήξουμε στο καράβι οποιουδήποτε πανηγυριού απλά και μόνο για να “συμμετάσχουμε στην γιορτή”.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που χάνουμε την ωφέλεια της αναπόλησης και επανεξέτασης του ιστορικού γεγονότος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η Ιστορία για να διδάξει απαιτεί από τον δέκτη να έχει αφήσει στην άκρη και τον φόβο και το πάθος.

Μάλλον εμείς δεν ζούμε χωρίς αυτά και επομένως απομακρυνόμαστε από τα θρεπτικά ιστορικά διδάγματα.

Πολλοί λένε δεν σεβόμαστε την ιστορία μας.

Πιτσιρίκο αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταλαβαίνω, καθώς πιστεύω ότι, πολύ απλά, δεν την διαβάζουμε.

Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος που δεν έχει δίπλωμα δεν είναι καλός οδηγός. Το δεύτερο είναι συνέπεια του πρώτου όχι και το αντίστροφο.

Θα προτιμούσα τις αργίες να τις καταναλώναμε για εθνικές τραγωδίες (έχουμε αρκετές). Η ήττα είναι αποκρουστική, δυσκολοχώνευτη σε αναγκάζει από μόνη της να ψάξεις να βρεις τι πήγε στραβά.

Σε αντίθεση με την νίκη που αμβλύνει-εξαγνίζει συμπεριφορές και καταστάσεις. Η ήττα δεν συγχωρεί γιατί εκτός των άλλων φανερώνει την αδυναμία και την ανικανότητα του ηττημένου (ακούγεται κάπως νεοφιλελεύθερο αυτό). Ευχαριστώ

Υ.Γ.: Την λέξη εθνική στο κείμενο ο καθένας μπορεί να την μεταφράσει κατά το δοκούν.

(Αγαπητέ φίλε, ποια νίκη; Δεν νίκησαν οι Έλληνες τις δυνάμεις του άξονα. Πάνω στην γιορτή, τις σημαίες και τις παρελάσεις, την ξεχνάμε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια. Πάντως, πολλοί από τους Έλληνες συνεργάστηκαν μια χαρά με τους κατακτητές. Και μετά την απελευθέρωση, οι συνεργάτες των Γερμανών έπιασαν και τα πόστα. Στις εθνικές μας εορτές δεν υπάρχουν θρίαμβοι. Ακόμα και η 25η Μαρτίου θα έπρεπε να μας κάνει να σκεφτόμαστε πως η Επανάσταση του ’21 είχε ηττηθεί. Οι Έλληνες είχαν ηττηθεί από τον Κιουταχή και τον Ιμπραήμ, και έκαναν εμφύλιο μεταξύ τους, για να κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα. Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία συγκρούστηκαν με τον στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο και οδηγηθήκαμε στην δημιουργία ελληνικού κράτους. Που είναι ένα κράτος που έχει πολύ μεγάλη πλάκα. Και έχει και δυο εθνικές εορτές. Για δυο θριάμβους που ήταν μάλλον ήττες. Πάλι καλά, οι Έλληνες θα ήταν ικανοί να γιορτάζουν ως εθνική εορτή και την Μικρασιατική Καταστροφή. Γιατί στο πρώτο …ημίχρονο νικούσαν. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.