#FreeTheArctic30

Φίλε πιτσιρίκο, καλησπέρα από την παγωμένη Μινεάπολις. Με λένε Γιάννη και είμαι ακτιβιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, πριν από ένα μήνα και κάτι, 30 φίλοι ακτιβιστές επιχείρησαν από το καράβι της οργάνωσης Arctic Sunrise μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατφόρμα εξόρυξης της Gazprom -ξέρεις, αυτή που μας πουλάει φυσικό αέριο- στην Αρκτική.

Ο λόγος απλός: η προστασία του τελευταίου καταφυγίου ζωής στον πλανήτη και του μοναδικού “κλιματιστικού” που μας έχει απομείνει.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο με πυροβολισμούς,κανόνια, ελικόπτερα, πάνοπλους Ρώσους κομάντο και κατάληψη του πλοίου με τους 30 ακτιβιστές επάνω σε διεθνή ύδατα. Σχετικό video: http://photo.greenpeace.org/image/GP04VK6

Ρυμουλκήθηκαν 4 μέρες μετά στο Μούρμανσκ, όπου οδηγήθηκαν αλυσοδεμένοι στο δικαστήριο και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για, άκουσον άκουσον, “πειρατεία” που φέρει ποινή μέχρι και 15 χρόνια στις Ρωσικές φυλακές.

Εν τω μεταξύ, κρατούνται προφυλακισμένοι μέχρι τις 24 Νοεμβρίου σε άθλιες συνθήκες σε παγωμένα ρωσικά κελιά με προβλήματα υγείας, και χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα απελευθέρωσής τους, αφού όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης μέχρι τη δίκη έχουν απορριφθεί.

Τους ανθρώπους αυτούς τους γνωρίζω και είναι όλοι τους αφοσιωμένοι στην ανιδιοτελή προστασία του πλανήτη από εταιρίες-κολοσσούς όπως η Gazprom.

Έχουν εγκαταλείψει οικογένειες, φανταχτερές δουλειές, παχυλούς μισθούς και φιλοδοξίες για να τριγυρνούν τις θάλασσες ανά τον κόσμο και να αντιμετωπίζουν θαρραλέα πλην ειρηνικά όλους αυτούς που ξεσκίζουν τον πλανήτη και τη μαμά φύση για μερικά ψωρο-πετροδολλάρια.

Έχω βρεθεί κι εγώ σ’ αυτή τη θέση, σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα του να κοιμάσαι στο πάτωμα της φυλακής και να μην ξέρεις πότε και αν θα βγεις απλά επειδή διεκδίκησες ειρηνικά την προστασία του περιβάλλοντος από κάποιον που έχει τη δύναμη να σε χώσει σ’ αυτό το κελί και να σε τραμπουκίζει διαρκώς.

Για το λόγο αυτό, σου ζητώ να βάλεις στην άκρη ό,τι ιδεολογικές διαφορές μπορεί να έχεις με την Greenpeace -αν θέλεις μπορούμε να τις αναλύσουμε σε άλλο χρόνο- και να αφιερώσεις μερικά KB από τον ιστοχώρο σου, για να γίνει ακόμα πιο γνωστό το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους φίλους μας να γυρίσουν σπίτια τους πριν παγώσουν στο Μούρμανσκ.

Στέλνουμε γράμμα διαμαρτυρίας στη ρωσική πρεσβεία εδώ: www.greenpeace.org/freethearctic30

και η Avaaz συμμετέχει εδώ http://www.avaaz.org/en/free_the_arctic_30_loc/

Ευχαριστώ

(Αγαπητέ φίλε, από την ηλιόλουστη Αθήνα καλημέρα. Καλή επιτυχία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.