Η Ιστορία είναι επιστήμη

Αγαπητέ φίλε καλησπέρα,

Σου γράφω και πάλι, με αφορμή το άρθρο του κ. Δήμου για το ΄21 και τον ντόρο που ακολούθησε . Καταρχήν συνυπογράφω την άποψη σου για τον κ. Δήμου, πώς έχει δίκιο για τους εθνικούς μύθους. Η ιστορική αλήθεια είναι συγκεκριμένη. Η ιστορία είναι επιστήμη. Δεν είναι η ιστορία, ταινία σαν τη «Μαντώ Μαυρογένους» του ΄71.

Στην χώρα μας, όλοι οι στοιχειωδώς νοήμονες γνωρίζουμε ότι η σχολική ιστορία είναι για τα μπάζα. Μετά τον εμφύλιο και με την ανάπτυξη του κινηματογράφου, η χούντα φρόντισε να καλύψει κάποια μαθησιακά κενά με τις εθνικιστικές ελληνικές ταινίες. Ο Πρέκας ακόμη εξαργυρώνει την συμμετοχή του.

Η επιστήμη όμως λέει άλλα. Και δουλειά της ιστορίας είναι η καταγραφή της αλήθειας χωρίς σχολιασμό και κριτική άποψη. Προφανώς στον κ. Δήμου αρέσει η ιστορική αλήθεια. Όπως και μένα.

Άλλα αυτό δεν αφορά τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Προτιμούν να πιστεύουν π.χ ότι οι Κρητικοί το ΄40 πολεμούσαν μόνο τους Γερμανούς και ότι οι ήρωες του ΄21 μόνο τους Τούρκους. Με περίσσια ανδρεία και ηρωισμό.

Ναι σωστά, αλλά πολεμούσαν και αναμεταξύ τους οι Έλληνες . Παντού και πάντα.

Και πριν από αυτό συνήθως υπηρετούσαν τον μετέπειτα αντίπαλο. Όπως ο Καραϊσκάκης τον Αλή Πασά, και ο Μπότσαρης πρώτα το Σουλτάνο εναντίον του Αλή Πασά άρα και εναντίον του Καραϊσκάκη, και μετά τον Αλή Πασά εναντίον του Σουλτάνου.

Απλά οι αρματωλοί και οι κλέφτες , ήξεραν ότι στην πραγματικότητα είχαν μια κοινή ταυτότητα. Ελληνική ταυτότητα, και πολέμησαν και τον κατακτητή όταν ήρθε ο καιρός.

Καμία επανάσταση δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Καμία νίκη μετά από μάχη δεν αφήνει χέρια χωρίς αίμα. Κανένας πόλεμος δεν τελειώνει χωρίς να έχουν προηγηθεί βαρβαρότητες και λεηλασίες. Από όλους τους εμπλεκομένους.

Αν γνωρίζαμε την ιστορία μας σύγχρονη και παλαιότερη, τη πραγματική μας ιστορία, και αν την είχαμε αποδεχτεί, ίσως η χώρα μας σήμερα να ήταν διαφορετική.

Οι επιλογές μας σήμερα θα ήταν πιθανότατα πιο ουσιαστικές . Είτε σε προσωπικό είτε σε πολιτικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.

Γιατί μπορεί να θέλαμε να αποκηρύξουμε τα λάθη των προγόνων μας και να κρατήσουμε τα σωστά. Γιατί μπορεί να είχαμε καταλάβει ότι πάντα έρμαιο μιας τρόϊκας ήμασταν.

Γιατί μπορεί να είχαμε καταλάβει χιλιάδες άλλες πικρές αλήθειες , σε αντίθεση με τα όμορφα ψέματα που μας πουλάνε ως και τα σήμερα.

Το ωραίο είναι ότι τότε η ιστορία μας θα ήταν ακόμη πιο ένδοξη. Γιατί πολύ πιθανόν να είχαμε πετύχει να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. ’Ίσως και ευτυχισμένοι.

Προς το παρόν θα παραμείνουμε σύγχρονοι ραγιάδες και γιουσουφάκια της Ε.Ε και των τραπεζών. Και θα χαιρόμαστε που το ντέφι κρατούν δικοί μας, όπως ο Άδωνις . Το ρυθμό όμως το δίνουν άλλοι….

Σημείωση: Antony Beevor/ Creta : The battle and the resistance . Κυκλοφορεί και στα Ελληνικά . Όλη η τρέλλα μας και ο ηρωισμός μας , αλλά και ο παραλογισμός μας . Και δε μιλάμε για 200 χρόνια πριν… και συγγνώμη σε όσους πιστεύουν ότι για την ιστορία μας πρέπει να γράφουν μόνο Έλληνες. Την αλήθεια την γράφουν συνήθως οι «ξένοι».

Καλό ΣΚ

(Αγαπητέ φίλε, οι Έλληνες είναι σαν την Μπλανς Ντιμπουά: “Δεν θέλω αλήθεια, θέλω μαγεία”. Κι έτσι μαθαίνουμε πως ΟΛΟΙ οι πρόγονοί μας -με εξαίρεση τον Εφιάλτη- ήταν ήρωες, έξυπνοι και ακέραιοι, οπότε είναι να απορείς ποιοι είναι όλοι αυτοί οι καθυστερημένοι ρουφιάνοι που κυκλοφορούν γύρω σου. Να είσαι καλά. Φιλιά στη γυναίκα και τα παιδιά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.