“Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου” (Δέκα διπλές προσκλήσεις)

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρω δέκα διπλές προσκλήσεις για την πρώτη επίσημη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ “Παλληκάρι, ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου” -του Νίκου Βεντούρα και της Λαμπρινής Θωμά- την Κυριακή 4 Μαΐου στις 19:30 στο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Για να αποκτήσετε μια διπλή πρόσκληση, στείλτε μου ένα email στο pitsiriko@gmail.com με θέμα “Παλληκάρι” και γράψτε το ονοματεπώνυμό σας (update: οι δέκα διπλές προσκλήσεις δόθηκαν, σας ευχαριστώ).

Πριν ακριβώς 100 χρόνια, το 1914, οι έμμισθοι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν τον έλληνα μετανάστη, συνδικαλιστή ηγέτη των ανθρακωρύχων Λούη Τίκα – τον ρεθυμνιώτη Ηλία Σπαντιδάκη.

Η άνανδρη δολοφονία του Τίκα, την Δευτέρα του Ελληνικού Πάσχα, και μαζί δεκάδων γυναικόπαιδων, οδήγησε στην εξέγερση των ανθρακωρύχων που έμεινε στην ιστορία ως “ο πόλεμος του κάρβουνου”.

Στο “Παλληκάρι”, που γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στις ΗΠΑ, καταγράφεται η πορεία και η ιστορία του Λούη αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη ελλήνων μεταναστών στα κολαστήρια της Αμερικής, η ένταξή του στο εργατικό κίνημα και τα γεγονότα της δολοφονίας του.

Μιλούν διακεκριμένοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Zeese Papanikolas, ο άνθρωπος που πρώτος έφερε στο φως την ιστορία του Λούη, και o Elliott Gorn, του πανεπιστημίου Λογιόλα του Σικάγο.

Και οι δύο θα βρίσκονται στην Αθήνα για την πρεμιέρα και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μετά την προβολή. Το βραβευμένο folk τραγούδι του για το Λούη Τίκα θα τραγουδήσει ζωντανά ο Frank Manning, που επίσης έρχεται ειδικά για την εκδήλωση.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.