Στα χωράφια της Φλάνδρας

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, την τελευταία βδομάδα ειλικρινά δεν αντέχω να πιστέψω εκείνα που καταγράφουν οι αισθήσεις μου. Μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας όλης, διεξάγεται μια αληθινή σφαγή. Το πιο απάνθρωπο και ρατσιστικό καθεστώς του 21ου αιώνα, ένας κράτος τρομοκράτης που δεν διστάζει να επιτεθεί σε πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια, που δεν διστάζει να επιτίθεται προληπτικά ενάντια στους αληθινούς ή φανταστικούς του εχθρούς τα τελευταία 50 χρόνια, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στην σκάλα της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Προχώρησε σε μια γενοκτονία, κτυπώντας με τα υπερόπλα του μια στενή λωρίδα γης, την Γάζα.

Όλοι κοιτούν αδιάφορα. Πιο αδιάφοροι από όλους, οι «αδερφοί» των Παλαιστινίων, οι Άραβες.

Όποιος, πάντως, αναρωτιέται γιατί οι «πολιτισμένοι» κι «ευαίσθητοι» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία «δυτικοί» δεν σταματούν την γενοκτονία που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ στην Γάζα, είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος.

Στην Γάζα οι Ισραηλινοί δοκιμάζουν οπλικά συστήματα και τακτικές πολέμου που χρηματοδοτούνται από τις «δυτικές» πολεμικές βιομηχανίες και φυσικά της κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.

Βαδίζουμε σε μια φάση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όπου οι χωρίς ελπίδα εξεγέρσεις των καταραμένων θα είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σε μια εποχή όπου ο εχθρός θα είναι κυρίως εσωτερικός και η αντιμετώπιση θα απαιτεί άλλες προσεγγίσεις όλο και περισσότερο αυταρχικές.

Στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ, εδώ και μια δεκαετία, εφαρμόζει ενεργά την πολιτική των Bantustan που ξεκίνησε το ΝοτιοΑφρικανικό Apartheid την δεκαετία του 1980.

Ούτε συναυλίες όμως είδα, ούτε μποϊκοτάζ στο Ισραήλ αντιλήφθηκα, ούτε κανέναν Παλαιστίνιο αγωνιστή τύπου Μαντέλα ανακάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Μονάχα για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ κάνουν λόγο, καθώς και την τρομοκρατική δράση της Χαμάς.

Τα πιο «αντικειμενικά» ΜΜΕ απλά κρατούν «ίσες» αποστάσεις από τον θύτη και το θύμα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών για την επίτευξη κάποιας βιώσιμης λύσης, κλπ, κλπ, κλπ.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι Παλαιστίνιοι αμάχους, γυναίκες και παιδιά.

Την ίδια στιγμή, το Ισραηλινό κράτος, στην Λευκή Βίβλο για την άμυνα που εκδίδει κάθε χρόνο, αφιερώνει ονομαστικά χώρο στους καινούργιους στρατηγικούς συμμάχους του στην περιοχή. Την Ελλάδα και την Κύπρο. Δυο αποικίες χρέους της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο που διοικούνται από κοινοβουλευτικές δικτατορίες προδοτών Quisling.

Όποιος αλήθεια γνωρίζει τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η χώρα μας με την στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει με το κράτος του Ισραήλ, ας το γράψει.

Εγώ πάντως δεν τις γνωρίζω. Ξέρω για τις κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο, για τους πανηγυρισμούς από τις πτήσεις ισραηλινών F-15 και F-16 πάνω από τα οικόπεδα των Κυπρίων, ξέρω επίσης για την διάλυση της Συρίας και του Ιράκ καθώς και την επικείμενη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Ο χάρτης έχει ήδη αρχίζει να αλλάξει. Και ο μεγάλος χαμένος μοιάζει να είναι η Τουρκία που φαίνεται να χάνει εδάφη προς όφελος του νέου «Ισραήλ» των Αμερικανών στην περιοχή, του Κουρδιστάν.

Η Τουρκία όμως δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα. Θα πρέπει είτε να της δοθούν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή (έναντι ποιου άραγε;), είτε θα πρέπει να κτυπηθεί (από ποιους άραγε;) στην περίπτωση που δεν συμβιβαστεί με το καινούργιο status quo.

Η χρεοκοπία είναι το μέσο για την πλήρη κατάλυση της όποιας ανεξαρτησίας είχε πάλαι ποτέ η χώρα.

Τώρα πια, δεν είναι παρά ένα πιόνι στα χέρια του αδίστακτου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και θα χρησιμοποιηθεί κατά πώς τους βολεύει. Είτε σαν σπαθί, είτε σαν στυμμένη λεμονόκουπα, είτε σαν τα δύο μαζί.

Σε πολλούς το σκηνικό αυτό φαντάζει απίθανο, ίσως γιατί τους διαφεύγει η πρόσφατη ιστορία του τόπου, το 1922 και πώς οι «Σύμμαχοι» χρησιμοποίησαν την Ελλάδα κατά το δοκούν. Σύντομα πάντως θα δείξει.

Εδώ στην Μεγάλη Βρετανία δεν νοιάζεται κανείς και οι ειδήσεις για την Γάζα «λίγες» – με την εξαίρεση του English Al Jajeera.

Αντίθετα, τα αφιερώματα για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα ματωμένα χωράφια της Φλάνδρας δίνουν και παίρνουν.

Άλλωστε, τα κόκκαλα όσων πεθαίνανε 100 χρόνια πίσω σε κάποια πεδιάδα της Ευρώπης αναφέρονται σε ένα παλιό κι ένδοξο παρελθόν, είναι λευκά και δεν μιλάνε.

Αντίθετα, το αίμα από τα παιδιά στην Γάζα είναι ακόμα ζεστό, σε κάνει να ανατριχιάζεις και φέρνεις στο μυαλό ιστορίες από το Νταχάου, το Άουσβιτς και την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας.

Ίσως πάλι κάποιοι να υποπτευθούν ότι τα Bantustan σύντομα θα λειτουργήσουν (αν δεν λειτουργούν ήδη) στις προηγμένες «δυτικές δημοκρατίες».

Κι αυτή η στιγμή ιστορικά μπορεί να σηματοδοτεί την ανάγκη για τον νυν υπέρ πάντων αγώνα μπας και σωθεί κάτι από την ανθρώπινη ψυχή κι αξιοπρέπεια.

Φιλιά πολλά, από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Σκέφτομαι πως δεν είναι τυχαίο ότι στις ερήμους της Μέσης Ανατολής ξεφύτρωσαν τρεις καταραμένες θρησκείες που αιματοκύλησαν και συνεχίζουν να ποτίζουν με αίμα την ανθρωπότητα. Μονοθεϊστικές και οι τρεις, χωρίς ίχνος ανοχής προς τον άλλον. Ίσως γιατί ο θεός τους κατέχει την μοναδική αλήθεια, είναι στοργικός για τον πιστό και τιμωρός για τον άπιστο. Τις εποχές που οι άνθρωποι λάτρευαν πολλές θεότητες, υπήρχαν ίσως και κάποια όρια όταν ο φόβος για τον θεό του άλλου λειτουργούσε ανασταλτικά. Τώρα τα όπλα ευλογούνται από τον έναν και μοναδικό θεό και τα εγκλήματα που γίνονται στο όνομα του συγχωρούνται αυτόματα.

(Αγαπητέ Ηλία, αυτές τις ημέρες στη Γάζα οι Ισραηλινοί κάνουν ζωντανή επίδειξη των νέων τους όπλων και τα διαφημίζουν δωρεάν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του πλανήτη. Καπιταλιστικά, η κίνησή τους είναι τέλεια. Ήδη, οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, ενώ και οι πολίτες όλου του κόσμου βλέπουν την αποτελεσματικότητα των νέων όπλων του Ισραήλ και συμφωνούν στην αγορά τους. Ξέρεις πως κανένας πόλεμος δεν γίνεται για την θρησκεία και, κακώς, τους ονομάζουμε “θρησκευτικούς πολέμους”. Όλοι οι πόλεμοι έχουν να κάνουν με τα χρήματα, τα πετρέλαια, τις ζώνες επιρροής και το εκάστοτε συμφέρον. Απλώς, επειδή δεν θα πήγαιναν εύκολα οι άνθρωποι να σκοτωθούν μόνο για τα χρήματα, έρχεται η θρησκεία να τους τάξει τον παράδεισο, οπότε πάνε και σκοτώνονται πιο άνετα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.