Όλα του γάμου δύσκολα

Πιτσιρίκο, όλα του γάμου δύσκολα ή “το προσκλητήριο μου έπεσε από τα χέρια” και άλλα φαλλοκεντρικοαντιφεμινιστικά. Αν και οι γυναίκες στην οικογένεια και τον περίγυρο μου είπαν ότι το θέμα είναι τυπικό και να μην μένω στο φαίνεσθαι, εντύπωση έντονη και προβλήματα μου προκάλεσε το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα προσκλητήρια γάμου οι κυρίες δεν προηγούνται των κυρίων.

Δεν ξέρω τι γίνεται με τα αρμένικα και τα ελληνικά προσκλητήρια γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεσαι αλλά στις δικές μας τις Ελλαδικές Πολιτείες, σε επαρχίες και πρωτεύουσα, θα το έχεις παρατηρήσει, οι κυρίες παραχωρούν τη θέση τους στους κυρίους.

Δεν είχα καταλάβει την έκταση του θέματος, αλλά πήγα σε διάφορα μαγαζιά γάμου και σε άλλα που πουλάνε προσκλητήρια. Βρήκα αρκετά άλμπουμ με κάρτες και, δεν θέλει και πολλή φαντασία, πουθενά μα πουθενά δεν βρήκα το όνομα της κυρίας να βρίσκεται πριν από το όνομα του κυρίου.

Φυσικά, οι μηχανές αναζήτησης του google επιβεβαιώνουν τα περί προτεραιότητας και του “συνηθίζεται” στη χώρα μας, αν και φαντάζομαι κάπου θα υπάρχει κάποια εξαίρεση.

Πρώτα λοιπόν το όνομα του γαμπρού μετά της νύφης, πρώτα η οικογένεια του αγοριού μετά της κοπέλας, πρώτα ο μπαμπάς μετά ή μαμά κτλ, για να μην μιλήσουμε για το ποιο επίθετο θα πάρουν οι απόγονοι.

Αν το 2014 σε αυτό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη ακόμα οι κυρίες δεν προηγούνται ούτε καν στα προσκλητήρια, φαντάσου πότε θα δούμε γάμο ομοφυλόφιλων ή πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για ουδέτερο φύλο, την ανάγκη να σταματήσουν οι «διαιρέσεις» μεταξύ φύλων κτλ.

Να σημειώσουμε σε όλα αυτά πως, από ότι φαίνεται, με το γάμο η φορολογική δήλωση δεν είναι πια ατομική. Οι παντρεμένοι, όσο διαρκεί ο γάμος τους, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους χωρίς δυνατότητα επιλογής.

Έχουμε βέβαια και σημαντικές εξελίξεις στο θέμα. Η δήλωση γάμου στην εφορία τώρα πια γίνεται αυτόματα, ενώ σε περίπτωση που ο ή η σύζυγος βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή σε δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση τότε η φορολογική δήλωση υποβάλλεται ξεχωριστά.

Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα για την ατομική μας ανεξαρτησία τώρα που χρεοκοπήσαμε ή αν δεν διαλέξουμε τον “κατάλληλο” σύζυγο και αυτός χρεοκοπήσει.

Κατά τα άλλα, ο κόσμος συνεχίζει να παντρεύεται σαν να μην τρέχει τίποτα και πιθανότατα καλά κάνει.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, ενώ αυτή την φοβερή ευχή για την υπέρτατη ευτυχία “και στα δικά σου” θα την αφήσω για άλλο κειμενάκι.

Καλά να περνάς και keep writing!

Α.

(Αγαπητή φίλη, κάποιου το όνομα θα μπει πρώτο στο προσκλητήριο. Σε πατριαρχικές κοινωνίες ζούμε, οπότε μπαίνει του άνδρα. Άλλωστε, ο άνδρας πεθαίνει συνήθως πρώτος, οπότε ας έχει τη χαρά να δει πρώτο το όνομά του στο προσκλητήριο. Τώρα, γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι στις εκκλησίες δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Βέβαια, δεν έχω καταλάβει και γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι γενικότερα. Πάντως, εξαιτίας του σεξισμού που αντιμετωπίζει τις γυναίκες η Εκκλησία, αν ήμουν γυναίκα, δεν θα περνούσα ούτε έξω από εκκλησία· βέβαια, ούτε ως άνδρας, συχνάζω εκεί. Αλλά οι γυναίκες γοητεύονται από τον Χριστό γιατί είναι ο άνδρας όπως πραγματικά τον θέλουν: νεκρός. Αν περιμένετε λίγο να αλλάξει ο νόμος και παντρευτείτε μια γυναίκα, μπορεί να μπει το όνομά σας πρώτο. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπει πρώτο το δικό σας όνομα στο προσκλητήριο, θα μπει πρώτο το δικό της, οπότε αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη για το γυναικείο κίνημα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ανεξάρτητοι. Γιατί νομίζετε πως παντρεύονται; Πάντως, σε ό,τι αφορά την Εφορία, σήμερα δεν συμφέρει να είσαι παντρεμένος. Βέβαια, υπάρχουν διάφορα κόλπα αλλά να μην καρφωθώ κιόλας. Πάντως, να σας ενημερώσω, αν δεν το ξέρετε, πως πολλά ζευγάρια δηλώνουν πως είναι σε διάσταση -αν και δεν είναι- για φορολογικούς λόγους. Οπότε, μπορεί μετά τον γάμο να σας συμφέρει να πάτε κατευθείαν από την εκκλησία σε ένα συμβολαιογράφο και να δηλώσετε πως είστε σε διάσταση. Τέλος πάντων, να ζήσετε και να ευτυχήσετε. Και να περάσετε υπέροχα στο τραπέζι του γάμου. Μετά, θα κάνετε πολύ καιρό να περάσετε τόσο όμορφα. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ο κακός χαμός στο γαμήλιο τραπέζι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.