60 χρόνια από την εκτέλεση Πλουμπίδη

Η Υπόθεση Πλουμπίδη θα μείνει στην ιστορία, και θα συζητηθεί όσο λίγες. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης θα γράψει για αυτόν:

“Σήμερα, ο Νίκος Πλουμπίδης κατέχει μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων του ΚΚΕ.

Στο θαυμάσιο πολυτελές λεύκωμα που εξέδωσε το ΚΚΕ το 1976 οι φωτογραφίες του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη έχουν τοποθετηθεί αντικριστά σε δυο σελίδες.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν δίδυμο, δε χωρεί καμία αμφιβολία. Είναι τα δύο σκέλη της ίδιας τραγικής ιστορίας.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα το φωτοστέφανο του Μπελογιάννη είναι περισσότερο λαμπερό. Τότε τον τραγούδησαν οι ποιητές και τον έκαναν σύμβολο ζωγράφοι σαν τον Πικάσο.

Τον Πλουμπίδη εκτός απ’ το κόμμα τον αγνόησε τότε και η στρατευμένη τέχνη. Ας ελπίσουμε πως τώρα που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει πια στρατευμένη τέχνη, κάποιος ταλαντούχος αστράτευτος δημιουργός θα τον κάνει ήρωα τραγωδίας.

Σας βεβαιώ, το μαρτύριο του ουδόλως υπολείπεται εκείνου του Οιδίποδα Τύραννου. Θα βρεθεί κάποτε ένας Σοφοκλής για τον Νίκο Πλουμπίδη; Μια τραγωδία με ήρωα τον Πλουμπίδη, θα ήταν η τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας.”

(Σχόλιο του πιτσιρίκου: Ο ρόλος των δεξιών κυβερνήσεων -μετά την γερμανική κατοχή- είναι γνωστός. Προδότες και άθλιοι. Αλλά άθλια ήταν και η συμπεριφορά της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ -ξαναγράφω, της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, όχι των κομουνιστών ούτε της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ- απέναντι στον Νίκο Μπελογιάννη και τον Νίκο Πλουμπίδη. Έχω διαβάσει και έχω ακούσει διάφορες εξηγήσεις για τους λόγους που η τότε ηγεσία του ΚΚΕ έσπευσε να ακυρώσει την προσφορά του Πλουμπίδη να αναλάβει την ευθύνη και να παραδοθεί, για να δικαστεί στην θέση του Μπελογιάννη, υποστηρίζοντας πως ο Πλουμπίδης δεν βρισκόταν στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, και πως η επιστολή Πλουμπίδη ήταν ένα κατασκεύασμα της Ασφάλειας. Πολλές εξηγήσεις έχω ακούσει και για την ενέργεια της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ να χαρακτηρίσει χαφιέ τον Πλουμπίδη, να του φορτώσει πράγματα για τα οποία δεν είχε καμία ευθύνη και -μετά την εκτέλεσή του- να υποστηρίξει πως ο Πλουμπίδης δεν εκτελέστηκε αλλά μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, για να ζήσει ζωή χαρισάμενη με τα χρήματα που κέρδισε από την προδοσία. Δεν με πείθει καμία από αυτές τις εξηγήσεις. Η συμπεριφορά της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον Νίκο Μπελογιάννη και τον Νίκο Πλουμπίδη ήταν απάνθρωπη και κτηνώδης.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.