Κατά της ανεξαρτησίας η Σκοτία

Η Σκοτία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού, στο χτεσινό δημοψήφισμα, το “όχι” επικράτησε με 54%. Φυσικά, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στις σχέσεις της Σκοτίας με την Αγγλία, μετά το χτεσινό δημοψήφισμα.

Πέρα από τις αναλύσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκοτία -υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα για να τις κάνουν-, θέλω για μια ακόμα φορά να σταθώ στο θέμα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Έχω γράψει και παλαιότερα για το τι κάνουν τα πουλιά, όταν ανοίγει η πόρτα του κλουβιού.

Τα περισσότερα πουλιά δεν παρατηρούν καν πως η πόρτα είναι ανοιχτή, κάποια περνούν την πόρτα και πετούν μακριά, και κάποια άλλα βγαίνουν από το κλουβί και μετά από λίγο επιστρέφουν πάλι στο κλουβί.

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι.

Μπορεί να γκρινιάζουν, μπορεί να λένε διάφορα επικά, μπορεί να αποθεώνουν στις ταινίες αυτούς που πολεμούν για την ελευθερία τους αλλά οι ίδιοι δεν θέλουν πραγματικά να είναι ελεύθεροι.

Και αυτό αφορά και τις προσωπικές τους σχέσεις αλλά και τις εργασιακές.

“Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”, όπως έγραψε ο συμπατριώτης μου. Οι περισσότεροι από αυτούς που επικαλούνται αυτή τη φράση δεν έχουν κάνει τον κόπο να σκεφτούν τι πραγματικά σημαίνει.

Έχει μοναξιά η ελευθερία.

Αλλά η σκλαβιά έχει θάνατο. Κάθε μέρα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.