Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης


Γιάννης Ρίτσος: Γιατί η καλή ποίηση μπορεί να ψάλει τον Επιτάφιο κάθε χούντας.

Μπορεί να κάηκαν βιβλία του, μπορεί να πέρασε χρόνια σε ξερονήσια και φυλακές, όμως τα ποιήματά του τραγουδήθηκαν από τις εργαζόμενες τάξεις, όσο κανενός άλλου.

ΕΠΟΝίτης στα Δεκεμβριανά, εξεγερμένος στο Πολυτεχνείο και πάντοτε «ζωγράφισε» με τους στίχους του ένα κίνημα που έφτασε τόσο κοντά και όμως ήταν τόσο μακριά, στο να αλλάξει τον κόσμο.

Και με αυτές τις δημιουργίες απεικόνιζε ταυτόχρονα τον κόσμο.

Αντί επιλόγου, θα κλείσουμε με ένα σύνθημα που έγραψαν οι εξεγερμένοι φοιτητές στους τοίχους του Πολυτεχνείου: «Η Ρωμιοσύνη ψάλει τον Επιτάφιο της Χούντας».

Ένα σύνθημα για την επίδραση που είχε στην Ελληνική ιστορία η ποίηση του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου, και γιατί τελικά η ποίηση (του) θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη για κάθε αυταρχικό καθεστώς, για κάθε χούντα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.