Γιατί ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ

Φίλε πιτσιρίκο, να ξέρεις ότι ένα blog είναι απόλυτα πετυχημένο εκτός από πολιτικούς σχολιασμούς έχει και τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων, για αυτό σου στέλνω και εγώ μια σκέψη μου. Είμαι στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση της, συχνή ερώτηση από σσυντρόφους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί παραμένουμε “άνθρωποι κομμουνιστές σαν και εμένα” στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού “είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πολιτικές συμφιλίωσης με το κεφάλαιο και πιθανότατα θα αφομοιωθεί”.

Του απάντησα ως εξής:

Παραμένουμε στον ΣΥΡΙΖΑ “άνθρωποι κομμουνιστές όπως εγώ” γιατί εκτιμούμε ότι το (όχι και τόσο συνηθισμένο πρέπει να παραδεχτείς…) γεγονός της εκλογικής νίκης ενός κόμματος της Αριστεράς και ο σχηματισμός κυβέρνησης

α) εκφράζει ένα μαζικό ρεύμα λαϊκών διαθέσεων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να σηματοδοτήσει ένα ρεύμα αντεπίθεσης με γενικό σύνθημα “να τα πάρουμε όλα πίσω”

β) γιατί εκτιμούμε ότι -ανεξαρτήτως των σχεδιασμών της ηγεσίας- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ταξική πάλη που ο επίλογός του θα εξαρτηθεί όχι από τις διαθέσεις της ηγεσίας αλλά από την είσοδο στο προσκήνιο της ταξικής πάλης των “από κάτω” και από την ικανότητα δυνάμεων της Αριστεράς μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν αποτελεσματική ηγεσία και σχέδιο στο κίνημά τους,

γ) γιατί τίποτε από όλα αυτά (α και β) δεν μπορεί να γίνει αν παραμείνουν στην εξουσία οι Σαμαράς – Βενιζέλος,

δ) γιατί τίποτε από όλα αυτά (α και β και γ) δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το να κάνουμε αφαίρεση όλων αυτών, είναι σαν να κάνουμε αφαίρεση της πολιτικής και να θέτουμε το ζήτημα με όρους πολιτικού πρωτογονισμού: είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πιο αριστερό ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Είναι σαν να λέμε ότι η ταξική πάλη καθορίζεται από το ποιοι θα βάλουν σε ένα χαρτί το πιο ριζοσπαστικό “πλαίσιο” και όχι από τις πραγματικές διακυβεύσεις.

Γιώργος

Υ.Γ. 1 Να είσαι σίγουρος, σύντροφε, ότι όσα ξέρεις εσύ για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κι ακόμα περισσότερα, ξέρουν και οι εκπρόσωποι του συστήματος. Κι όμως, αγαπούν να το μισούν και να του επιτίθενται με πρωτοφανές μίσος σε όλη την Ευρώπη και πολύ πέρα από αυτήν, ακριβώς γιατί δεν κάνουν το λάθος να ταυτίζουν τη δυναμική που μπορεί να προκύψει στην ταξική πάλη με τους σχεδιασμούς της όποιας ηγεσίας. Κάτι “βλέπουν” και θεωρούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τους οποίους δεν ασχολούνται καθόλου. Και το δυστυχώς (για μας, για την Αριστερά) είναι ότι δεν τους θεωρούν κίνδυνο ούτε με την έννοια ότι θα αξιοποιήσουν παραγωγικά για την Αριστερά το “δημιουργικό χάος” που θα προκαλέσει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ…

Υ.Γ. 2 Τουλάχιστον μετεκλογικά, ας δράσουμε μαζί και όσο πιο συντονισμένα γίνεται στην κατεύθυνση “Να τα πάρουμε όλα πίσω”, με απόλυτη έμφαση στο κίνημα και στην ενεργοποίηση των “από κάτω”, με αλληλεγγύη και με τη λογική του ενιαίου μετώπου, κι όχι με τη λογική να βάζει ο καθένας τον πήχη στο ύψος που εκτιμάει ότι ο άλλος δεν θα μπορέσει να τον περάσει.

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω πότε ένα μπλογκ είναι απόλυτα πετυχημένο αλλά, αν κοιτάξετε το μπλογκ μου, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν εκατοντάδες κείμενα από αναγνώστες που είναι καθημερινοί άνθρωποι -όπως είμαι κι εγώ- και γράφουν τις ανησυχίες τους. Οπότε, μάλλον δεν το διαβάζετε το μπλογκ. Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, το μόνο σχόλιό μου -σε όσα γράψατε- είναι να ευχηθώ καλή επιτυχία στα κόμματα της Αριστεράς.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.