Σάτιρα

Πιτσιρίκο, καλημέρα. Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθώ αντιδράσεις. Αντιδράσεις και γνώμες. Και απόψεις. Πολύς κόσμος είναι χεσμένος από τον φόβο του. Φόβο για το αύριο. Θα έρθει λέει ο ΣΥΡΙΖΑΣ και θα μας πάρει τις καταθέσεις. Ενώ τώρα τουλάχιστον έχουμε αυτούς που ξέρουμε 40 χρόνια τώρα. Ξέρουμε πάνω κάτω τι έρχεται αύριο. Αυτοί (του ΣΥΡΙΖΑ), θα μας κάνουν Βόρεια Κορέα…

Μη γράφω κι άλλα. Τα ξέρεις. Τα ακούς. Απλά ήθελα να γεμίσω γραμμές, για να σου γράψω αυτό που παρατήρησα και μου άρεσε. Που, νομίζω, μόνο στην Ελλάδα έχουμε αυτήν την “πολυτέλεια” να συμβαίνει…

Είδα, που λες, τα εκατοντάδες βίντεο και εικόνες από βίντεο, του περίφημου και εμπνευσμένου (!!) προεκλογικού σποτ της Νέας(;) Δημοκρατίας…

Εκτός του ότι το ίδιο το βίντεο, είναι αρκετό για να γελάσει το χειλάκι μας, έχει και κάτι άλλο, που ασυνείδητα βγάζει στον κόσμο που το παρακολουθεί:

Σάτιρα. Πολλή, πολλή σάτιρα και δημιουργικότητα. Και χιούμορ.

Κοίτα πόσοι έκατσαν και έφτιαξαν κάποιο βίντεο-παρωδία αυτού, και πόσοι έφτιαξαν εικόνες με λεζάντες υποτιθέμενου διαλόγου.

Είναι εκπληκτικό, πόση δημιουργικότητα βγάζει ένα απλό, προεκλογικό σποτάκι. Σποτάκι ενός από τους πλέον μισητούς πρωθυπουργούς της χώρας.

Νομίζω πως, τελικά, σαν λαός, μπορεί να είμαστε σκατάδες, χάπατα, ραγιάδες και ό,τι άλλο έχεις χρησιμοποιήσει για να χαρακτηρίσεις την ράτσα μας, αλλά, ρε Πιτσιρίκο, το γέλιο και το χιούμορ δεν μας λείπει ποτέ.

Η σάτιρα είναι μάλλον στο αίμα μας. Είναι κάπως παρήγορο αυτό. Μέχρι να ξανακούσω κάποιον να λέει για την “αποσταθεροποίηση” που θα φέρει ο συριζας. Ενώ τώρα είμαστε βράχοι σταθερότητας.

Αυτά. Ευχαριστώ.

Νίκος

(Αγαπητέ Νίκο, σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε η σάτιρα. Βέβαια, όταν οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν σήμερα μια παράσταση του Αριστοφάνη, παθαίνουν σοκ, γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν άφηναν τίποτα όρθιο. Τα σατίριζαν όλα. Σατίριζαν και τους νεκρούς. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν χριστιανοί, όπως οι σύγχρονοι Έλληνες, και δεν ήταν γεμάτοι ενοχές για όλα. Οι αρχαίοι θεοί γαμούσαν αβέρτα. Οι χριστιανοί θέλουν τον Χριστό τους παρθένο. Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Βέβαια, σήμερα έχουμε γίνει όλοι χιουμορίστες γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντέξεις την κατάσταση. Αν είσαι δέκα μήνες απλήρωτος και δεν έχεις μία, αναγκαστικά θα γίνεις χιουμορίστας. Διαφορετικά, θα κάνεις μπαμ. Οι Έλληνες, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν χιούμορ αλλά δεν έχουν αυτοσαρκασμό. Για να σατιρίσεις τους άλλους, πρέπει πρώτα να σατιρίσεις τον εαυτό σου και την δημόσια εικόνα σου. Ξέρουμε περιπτώσεις στο θέατρο στην αρχαία Αθήνα, που, όταν αυτός που γινόταν αντικείμενο της σάτιρας θεωρούσε πως η μάσκα που φορούσε ο ηθοποιός δεν τον απέδιδε καλά, σηκωνόταν όρθιος και έδειχνε τον εαυτό του, ώστε να καταλάβουν οι υπόλοιποι θεατές πως αυτόν σατιρίζει εκείνη την ώρα και να μη νομίζουν πως σατιρίζει κάποιον άλλον. Σκέψου, όμως, πως οι σύγχρονοι Έλληνες θεωρούν σοβαρό κάποιον που φοράει κουστούμι, έχει μια ξινίλα στη φάτσα -όπως ο Σαμαράς- και δεν μιλάει πολύ. Έρχονται οι Γάλλοι και λένε τον Σαμαρά “μαλάκα”, και τότε συνειδητοποιούν οι Έλληνες πως ο Σαμαράς είναι μαλάκας. Φυσικά, ο Σαμαράς είναι ο μαλάκας που τους αξίζει. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.