ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής, Αριστερά κι όταν πονάει ο κ…ς μας!

Καλησπέρα Πιτσιρίκο,
Διάβασα πως ο νέος (αν και παλαιοΠασοκολαμόγιος) υπουργός Υγείας εισήχθη, για προγραμματισμένες εξετάσεις στο Ωνάσειο και αμέσως σκέφτηκα κάποια πραγματάκια (που δικαιώνουν το χαρακτηρισμό παλαιοΠασοκολαμόγιο).

Κατ’ αρχάς, του εύχομαι περαστικά.

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα είναι αργία, αλλά ο υπουργός υγείας είχε προγραμματισμένες εξετάσεις.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος άλλος, που δεν ανήκει στη νομενκλατούρα, με τον ένα (ολιγάρχης) ή τον άλλο (πολιτικός) τρόπο, να είναι προγραμματισμένος για εξετάσεις ημέρα αργίας;

Απαντώ αυθόρμητα πως δεν νομίζω.

Το πρόβλημα, φίλε πιτσιρίκο, δεν είναι πως εισήχθη για εξετάσεις, αλλά πως λίγες μόνο ημέρες μετά την ανεπανάληπτα ελαφρά εξαγγελία του εναντίον των ιδιωτικών κλινικών, εισήχθη σε ιδιωτική κλινική να κάνει εξετάσεις που θα μπορούσε να τις κάνει και σε δημόσιο νοσοκομείο.

Γενικά, ο νέος υπουργός υγείας, στις λίγες μέρες της θητείας του έχει, ήδη κάνει δύο τεράστια λάθη, που δεν δικαιολογούνται σε ένα τόσο έμπειρο πολιτικό, αν δεν εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Εγώ είμαι αναισθησιολόγος στο …., σε παράταση, σε μη πληρούμενη θέση ειδικευομένου. Τι σημαίνει αυτό;

Κάθε γιατρός πρέπει να κάνει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάποια χρόνια ανάλογα με την ειδικότητα, σε δημόσιο νοσοκομείο.

Μετά το πέρας αυτών των ετών, δίνει εξετάσεις στην ορισθείσα, από το υπουργείο, επιτροπή για την απόκτηση του τίτλου της συγκεκριμένης ειδικότητας. Αν περάσει τις εξετάσεις είναι ειδικός παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός κτλ.

Βάσει νόμου, όταν κάποιος τελειώσει το χρόνο ειδίκευσης, είχε το δικαίωμα να ζητήσει να παραμείνει στη θέση που κατείχε ως ειδικευόμενος, μέχρι να έρθει ο επόμενος στη λίστα ή μέχρι να συμπληρώσει δύο εξάμηνα παράτασης.

Π.χ. εγώ ξεκίνησα ειδικότητα 1/10/2.009 και τελείωσα 30/9/2.014. Από την 1/10/2.014 ξεκίνησα το πρώτο εξάμηνο της παράτασης. Δεκέμβρη έδωσα εξετάσεις, πέρασα και πλέον ήμουν στο τμήμα μου σαν ειδικός, με τις υποχρεώσεις (αριθμό εφημεριών) και το μισθό ειδικευόμενου, καλύπτοντας τρύπες του Ε.Σ.Υ.

Είχα δικαίωμα να μείνω στη θέση μέχρι να έρθει ο επόμενος στη λίστα (που δεν υπάρχει αφού η θέση μου είναι η πέμπτη κενή σε έντεκα θέσεις ειδικευομένων στο νοσοκομείο) ή μέχρι να κλείσω δύο εξάμηνα παράτασης.

Στις 14/1/2.015 με υπουργική απόφαση του Τσεκούρα, συγγνώμη του Βορίδη, που πήρε Φ.Ε.Κ. στις 15/1/2.015, όσοι παρατασιακοί γιατροί είχαν τίτλο ειδικότητας διαγράφονταν από τα νοσοκομεία (μάλλον ανήκαμε στο mail Χαρδούβελη).

Αυτό κοινοποιήθηκε μετά τις εκλογές κι η νέα ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε πως δεν θα ισχύσει διότι το πρόβλημα που εδημιουργείτο σε πολλά, μεγάλα νοσοκομεία ήταν τεράστιο.

Υπάρχουν κλινικές στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία που είναι μόνο οι διευθυντές και οι παρατασιακοί. Αυτές θα έκλειναν σε μία νύχτα. Είναι γνωστό το πόσο γερασμένο είναι το Ε.Σ.Υ.

Η νέα απόφαση του υπουργού (δοξάστε τον!!!) είναι πως το πρώτο εξάμηνο της παράτασης θα τον πάρουν όλοι (λογικά αφού δεν έχουν προλάβει να δώσουν εξετάσεις για τον τίτλο της ειδικότητας) και για το δεύτερο θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση πως δεν έχουν πάρει το τίτλο της ειδικότητας (δηλαδή ή φεύγουν ή καθυστερούν τη ζωή τους).

Ουσιαστικά, αντί να φύγουν οι παρατασιακοί τέλος Γενάρη, θα φύγουν ως το τέλος Απρίλη, σταδιακά, αφήνοντας τις κλινικές άδειες (δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι σε αναμονή, οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό μόλις τελειώσουν τη σχολή).

Αυτή είναι η λύση του υπουργού, με το πρόσχημα πως δεν του επιτρέπει να κάνει κάτι άλλο το ελεγκτικό συμβούλιο, το οποίο ως την 14η Γενάρη 2015 δεν είχε καμία γνώμη (έξυπνος χειρισμός, αλλά από παλαιοΠασοκολαμόγιο τι άλλο να περιμένεις;).

Πάμε στο δεύτερο, την εξαγγελία πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει νοσήλια και ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά κέντρα, αν αυτές μπορούν να γίνουν σε δημόσια νοσοκομεία.

Ακούγοντάς το αυτό ο μέσος πολίτης σκέφτεται πόσο καλή είναι αυτή εξαγγελία. Ακούγοντάς το κάποιος που ξέρει, τραβάει τα μαλλιά του. Το θέμα είναι τόσο μεγάλο που θα το αναφέρω επιγραμματικά, διότι το mail είναι ήδη πολύ μεγάλο.

1) Κάνει πανίσχυρο το φακελάκι. Ναι ξέρω, θα το πατάξει (μπουχαχαχα-χμ-συγγνώμη ήταν αυθόρμητο!). Αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να πάει κάποιος σε ιδιωτική κλινική, οι λίστες αναμονής θα γεμίσουν, οπότε το γρηγορόσημο (δώσε τόσα να μπεις στην εφημερία αλλιώς,,,περίμενε!) θα γίνει το σήμα κατατεθέν της νέας(;) κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βαθύ κράτος ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει αυτό.

2) Αναγάγει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές σε απόλυτους άρχοντες του παιχνιδιού, αφού, βλέποντας την ανάγκη του κόσμου για ιατρική περίθαλψη, θα εκτοξεύσουν τα ασφάλιστρα. Αλλιώς ας περιμένουν με τον ΕΟΠΥΥ.

3) Καταρρακώνει τις ιδιωτικές κλινικές, που τους χρωστάει δισ. και δουλεύουν, ήδη, με άπειρο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναγκάζοντάς τες σε περαιτέρω μείωση προσωπικού ή/και μισθών, επίσης με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

4) Διαλύει το Ε.Σ.Υ., αφού δεν υπάρχουν υποδομές, υλικά και προσωπικό, ιδίως με την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό και το “γερασμένο” μόνιμο προσωπικό.

Πιτσιρίκο, η υγεία πρέπει να είναι καθόλα δωρεάν. Από τη στιγμή που εισάγεσαι σε ένα νοσοκομείο ως την γλυκιά ώρα που φεύγεις δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τίποτα δικό σου, ούτε καν οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα, πόσο μάλλον γρηγορόσημα.

Δυστυχώς η βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι Πασοκο-Νεοδημοκρατική βαθύτατα.

(Αγαπητέ φίλε, δεν έχω γνώσεις για τον τομέα της Υγείας. Ναι, η υγεία να είναι δωρεάν. Αλλά η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Και δεν χρεοκόπησε χτες ή την περασμένη εβδομάδα. Αν η χώρα δεν ξεφύγει από την χρεοκοπία, δεν θα αποκτήσει ποτέ σωστό σύστημα Υγείας. Βέβαια, και πριν την χρεοκοπία, η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν κάπως τραγική. Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Να είστε καλά. )

(Και το σχόλιο ενός φίλου αναγνώστη: Πιτσιρίκο καλημέρα, σου γράφω απλά για να αποκαταστήσω μια ανακρίβεια στο μήνυμα του φίλου που αναφέρεται στον Κουρουμπλή. Το Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό είναι Δημόσιο. Δεν είναι ιδιωτική κλινική και μάλιστα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Και κάτι ακόμα, δεν θεωρώ τόσο κακό να πηγαίνει ο υπουργός για εξετάσεις στην αργία, γεγονός που του επιτρέπει να είναι σήμερα, που είναι εργάσιμη, κανονικά στα καθήκοντα του. Να είσαι καλά, Γιώργος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.