Μια θλιβερή ιστορία με μεγάλες κρυφές ελπίδες

Η1Πιτσιρίκο, τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν – μέσα στο τελευταίο 9μηνο του 2015 – περίπου 137 εκατομμύρια ευρώ για τα κουπόνια σίτισης που αφορούν 300.000 φυσικά πρόσωπα που ​ζ​ουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επιπλέον 22 εκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν για να καλύψουν δαπάνες ​για την ​δωρεάν ​παροχή ​ηλεκτρικού ​ρεύματος ​ σε φτωχά νοικοκυριά.

Τις προηγούμενες ημέρες υπό την αιγίδα του υπουργού Λαφαζάνη το σωματείο των 18.000 εργαζομένων στην ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει την χορήγηση επιδόματος – «τροφείου» το είπαν- 6 ευρώ την ημέρα για το κολατσιό του κάθε εργαζόμενου, συνολικού κόστους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Πανηγύρια και χαρές από πολλούς για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ξεχνούν, όμως, και ίσως​ εσκεμμένα, ότι της συμφωνίας δεν προηγήθηκαν ούτε αγώνες, ούτε κινητοποιήσεις παρά μόνο διαβουλεύσεις με τον υπουργό ​”μας” ​ και τίποτα άλλο.

Παραβλέπουν επίσης το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι μία κρατική επιχείρηση που ακόμα ​καταβάλ​λει πολύ ικανοποιητικές αμοιβές στους εργαζομένους της.

Ξεχνούν επίσης να αναφερθούν στις εξωφρενικές – επί σειρά ετών – παροχές με διαφόρων ειδών επιδόματα, δωρεάν κιλοβατώρες -αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό το δωράκι​;-, συντάξεις των 2500 και 3000 ευρώ και εφάπαξ 2 και 3 φορές πάνω από το σύνολο των σχετικών κρατήσεων σε ολόκληρο τον εργασιακό τους βίου.

Ξέρω, ξέρω θα αρχίσουν τα μπινελίκια και οι αφορισμοί σχετικά με την διασπαστική πολιτική του εργατικού κινήματος, κλπ, κλπ.

Όπως όμως είπε θρασύτητα κι ο διαβόητος Φωτόπουλος, για όσους διαμαρτύρονται –εμού συμπεριλαμβανομένου– υπάρχει στην χώρα αυτή αρκετό «ξύδι».

Για όσους όμως παραδοσιακά χαμουρεύονται με την εκάστοτε κρατική εξουσία, προσφέρεται κρασί Α ποιότητας, λευκό, ροζέ ή κόκκινο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δεν αλλάζουν. Για 300.000 συνανθρώπους που διαβιούν κάτω από τα κατώτατα όρια της φτώχειας, 137 εκατομμύρια. Για 18.000 εργαζομένους της ΔΕΗ με μέσο όρο μηνιαίας αμοιβής μεταξύ 1500 και 1600 ευρώ, 30 εκατομμύρια.

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε η γνωστή λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυτού από το περιοδικού Forbes.

Το 2008 υπήρχαν 793 κροίσοι με συνολική περιουσία 2,4 τρις δολάρια. Το 2014 αυξήθηκαν στους 1826 και οι περιούσια τους εκτοξεύτηκε στα 7,1 τρις δολάρια. Καταραμένη οικονομική κρίση.

Κι έτσι θα κλείσουμε πάλι το φως και θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι – οι πιο τυχεροί αγκαλιασμένοι με τον/την σύντροφο τους. Κλείνουμε μάτια, μετράμε χαριτωμένα λευκά προβατάκια, αποκοιμόμαστε.

Στα όνειρα μας όλα αλλάζουν. Στα όνειρα μας ελπίζουμε. Στα όνειρα μας νικάμε.

Απέξω στη σκιά του δρόμου ένας τύπος γρατζουνάει την κιθάρα του απαλά. Σκόρπιες νότες τρυπούν το όνειρο. Κι ύστερα μια πρωινή μελαγχολία, μια κατήφεια. Χωρίς να ξέρεις γιατί. Ή μάλλον χωρίς να ομολογείς το γιατί.

«Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια, πως μπαίνει μέσα σε παλιές φωτογραφίες, ξέρει αν μπορούσε θα έκανε μια από τα ίδια, αλλά τι νόημα έχει το όνειρο χωρίς μικρές νοθείες».

Όπως όμως λες και συ συχνά, θα νικήσουμε. Στο τέλος θα νικήσουμε και όλα θα γίνουν πιο όμορφα. Εμείς όμως δεν θα είμαστε εκεί για να το δούμε. Ούτε κάπου αλλού βέβαια. Θα είμαστε …πουθενά!

Ευτυχώς, όμως έρχεται σιγά-σιγά το καλοκαίρι. Και το πιο πιθανό είναι να μας βρει στην Μήλο.

Φιλιά ​πολλά ​από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Απολαυστικό το video με την γάτα. Τις γάτες δεν τις διαφημίζουν σαν τους σκύλους. Ίσως γιατί οι γάτες είναι κατοικίδια που διατηρούν την προσωπικότητα τους και δεν υιοθετούν ποτέ χαρακτηριστικά του αφεντικού τους. Το μοναδικό κατοικίδιο που είχα ποτέ στην ζωή μου ήταν ένας πανέξυπνος και πανέμορφος σιαμαίος γάτος. Αρρώστησε κι αναγκάστηκα να του κάνω ευθανασία. Δεν πήρα ξανά γατί. Για κάποιο φεγγάρι είχα το alter ago του. Ένα καναρίνι τραγουδιστή. Πάει κι αυτός όμως. Τους τελευταίους μήνες σκεφτόμουνα ξανά για μια γατούλα. Αγαπάει και η μικρή μου κόρη τις γάτες. Όμως, εδώ δεν υπάρχει ο φίλος που θα φροντίσει το ζωντανό όταν θα λείπεις, οπότε το βλέπω κομματάκι δύσκολο. Θυμήθηκα και μια ακόμα όμορφη ιστορία που είχες γράψει για την γάτα σου. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να την βρω στο blog.

Υ.Γ.2 Η φωτογραφία που σου έστειλα δείχνει ανάγλυφα την αξία του ενός που είναι γνωστός και την απαξίωση χιλιάδων άλλων που είναι άγνωστοι. Κι ας είναι όλοι νεκροί.

(Αγαπητέ Ηλία, τα έγραψες πολύ όμορφα. Ηλία, αποφάσισα να τα δω ξανά όλα χαρωπά γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάμε και τον εαυτό μας. Όχι ατομιστικά, αλλά όταν δεν γίνεται αλλιώς. Για παράδειγμα, εγώ νόμιζα πως αρρώστησα από το κρύο αλλά, τελικά, έχω πάθει υπερκόπωση. Σέρνομαι ένα μήνα τώρα, και προσπαθώ να ικανοποιήσω όλα όσα μου ζητάνε φίλοι, γνωστοί και σύντροφοι. Πιτσιρίκο γράψε αυτό σε παρακαλώ, πιτσιρίκο έλα εκεί σε παρακαλώ, πιτσιρίκο στήριξε εδώ σε παρακαλώ, πιτσιρίκο διόρθωσε αυτό σε παρακαλώ, ξερός εγώ και καθόλου χρήσιμος για κανέναν. Οπότε, αποφασίζω πάλι πως είμαι μόνο ένα μυρμήγκι και πως θα χαρώ σαν τζιτζίκι. Δυστυχώς, δεν θα σώσω εγώ τον κόσμο. Αλλά θα κάνω το χρέος μου να χαρώ το καλοκαίρι, χωρίς να γίνομαι βάρος σε κανέναν. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, δεν πήρα αύξηση, ούτε επιβαρύνω κάποιον. Ηλία, το κείμενο για την γάτα μου που δεν ζει πια -τώρα έχω μόνο μια γάτα- είναι αυτό: Μελίνα. Να κάνουμε κάποτε και το δικό μας, όπως οι γάτες. Χωρίς ενοχές. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.