24 Υπουργοί Οικονομικών σε 35 χρόνια

Jo Di Υπουργοί Οικονομικών

Η λίστα με τους Υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων 35 χρόνων

(Αγαπητέ Jo Di, πολύ ωραία η λίστα σου με τους υπουργούς Οικονομικών.

Θα σταθώ στον Μανόλη Δρετάκη και τον Δημήτρη Κουλουριάνο, τους δυο πρώτους υπουργούς Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Ο Δρετάκης και ο Κουλουριάνος παραιτήθηκαν. Ο Δρετάκης πέρασε το 1982 νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέτρεψε το νομοσχέδιο -λόγω της αντίδρασης ισχυρών συμφερόντων- αν και ήδη ο νόμος είχε εφαρμοστεί με επιτυχία και φορολογούσε, επιτέλους, τον πλούτο μέσω της ακίνητης περιουσίας.

Ο Μανόλης Δρετάκης -παρά τις αντιρρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου- παραιτήθηκε από υπουργός, και μετά από δυο χρόνια παραιτήθηκε και από βουλευτής.

Ο Δημήτρης Κουλουριάνος αντικατέστησε -παρά την θέλησή του- τον Μανόλη Δρετάκη στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά παραιτήθηκε μετά από 13 μήνες γιατί ήταν αντίθετος στις ατελείωτες παροχές των πρασινοφρουρών υπουργών.

Έχει σημασία ότι οι δυο πρώτοι υπουργοί Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν, γιατί όλοι εστιάζουν στους διεφθαρμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αλλά ξεχνούν πάντα αυτούς που διαχώρισαν την θέση τους και παραιτήθηκαν. Υπήρξαν κι αυτοί, όμως. Βέβαια, ο Κουλουριάνος, σε αντίθεση με τον Δρετάκη, δεν ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, και οι δυο ήταν έντιμοι.

Μια ακόμα παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ ήταν λίγο πολύ διακοσμητικοί -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν ευθύνες ή πως δε έκαναν εγκλήματα-, αφού μια χώρα χωρίς δικό της νόμισμα δεν μπορεί να έχει δική της οικονομική πολιτική.

Το παιχνίδι για την Ελλάδα χάθηκε πιο πριν.

Φυσικά, οι υπουργοί Οικονομικών, μετά την χρεοκοπία της χώρας, είναι ανύπαρκτοι. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι ανύπαρκτος, αν δεν υπάρξουν ανατροπές. Μπορεί να μιλάει πολύ αλλά τα χέρια του είναι δεμένα.

Jo Di, θα περίμενα να προβλέψεις και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών. Εκτός απροόπτου, δεν θα αργήσει.

Α, και να μην ξεχάσω πως η Ελλάδα είναι η χώρα που έγινε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Γελάνε ακόμα στις Βρυξέλλες.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.