Madre coraggio – Madre Coraje – Μάνα κουράγιο

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Ένα μήνυμα σε όλες τις μαμάδες που γκρινιάζουν για τα «ξενιτεμένα» τους παιδιά.

Για μια ακόμη φορά, προσπαθώ να μάθω αγγλικά. Να μάθω; Να καταφέρω να χρησιμοποιήσω αυτά που όλοι μάθαμε, όταν χάναμε άπειρες ώρες σε φροντιστήρια και αρκετούς Ιούλιους σε εντατικά, για να πάρουμε το Lower και ύστερα το Proficiency.

Όταν ανακοίνωσα σε φίλους και γνωστούς ότι θα κάνω μαθήματα αγγλικών στο Λονδίνο, μια και η μοίρα με έριξε για ένα- δύο χρονάκια εδώ, άρχισαν να με δουλεύουν, μιας και σκέφτηκαν εμένα μέσα σε μια τάξη με ανθρώπους από μακρινές πατρίδες κάπου στην Ασία ή την Αφρική. Και εγώ εκεί η μόνη Ευρωπαία, τρομάρα μου. Πλάκα θα είχε…

Πάω λοιπόν την πρώτη μέρα, και, αντί για μακρινούς ξένους, βρέθηκα με κοντινούς γείτονες. Γεμάτο το «μαγαζί» με Ιταλούς και Ισπανούς. Πού και πού, να σου και κανένας Ρώσος.

Και όλοι για τους ίδιους λόγους εδώ: βρήκε ο άντρας της εδώ δουλειά καλή και είπαν να το δοκιμάσουν, δάνειο στην Βαλένθια στεγαστικό που πρέπει να αποπληρωθεί, και δουλειές ούτε για δείγμα, τελειώνει σε λίγο μηχανικός και είπε να έρθει να εξασκήσει τα αγγλικά του μπας και βρει εδώ δουλειά, γιατί στην πατρίδα ανεργία και χαμηλοί μισθοί, γιατρός που χρειάζεται 10 χρόνια για ειδικότητα στην Ιταλία και είπε να δει μήπως τα πράγματα εδώ είναι καλύτερα.

Και το ντύσιμο πάνω κάτω το ίδιο. Πιο ψαγμένο, πιο ενδιαφέρον σίγουρα από των Άγγλων. Και οι περισσότεροι έχουν περάσει για διακοπές ή λίγο περισσότερο και από το Βερολίνο και τη Βαρκελώνη. Ωραίο το Βερολίνο αλλά αυτά τα Γερμανικά. Κούκλα η Βαρκελώνη, αλλά από δουλειά…

Τι έγινε ρε παιδιά, βρήκα τους γνωστούς μου που πίναμε καφέ στο Floral και το Ginger Ale σε μια γωνιά του Λονδίνου.

Αυτοί είναι οι μετανάστες στην Βρετανία;

Όχι αυτοί είμαστε εμείς, οι Νότιοι της Ευρώπης, που ψάχνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που υπάρχει τώρα στις χώρες μας και παράλληλα καλοπερνάμε, αλλά, αν όλα πάνε στραβά, αυτές είναι εκεί και μας περιμένουν.

Αληθινοί μετανάστες είναι αυτοί που περίμενα να βρω στα μαθήματα αλλά δεν τους βρήκα, γιατί αυτοί με ή χωρίς Αγγλικά πρέπει να δουλέψουν γιατί κανείς δεν τους στηρίζει στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί δεν έχουν τίποτα πίσω να γυρίσουν, αν όλα πάνε στραβά.

Οπότε, μαμάδες του Νότου μην μας στεναχωρήσετε, ο ήλιος της Μεσογείου μας έμαθε να περνάμε παντού καλά και να αναζητάμε πάντα το κάτι καλύτερο, όπως δεν κάνουν οι Εγγλέζοι.

Baci… Besos… Φιλιά…

Ε.

(Αγαπητή φίλη, χρόνια πολλά στις μάνες όλου του κόσμου. Οι μάνες είναι οι μόνες που έχουν τη λύση για όλα τα προβλήματα του πλανήτη. Αλλά δεν συνασπίζονται. Να χαίρεστε τη μητέρα σας και να επιστρέψετε σύντομα στην Ελλάδα. Είναι πολύ όμορφα αυτή την εποχή και χιλιάδες Έλληνες κάνουν εντατικά μαθήματα αγγλικών με τις τουρίστριες. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.