Εξάγουμε μυαλά

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Μετανάστης και εγώ στον …εξωτικό Παναμά.
Εδώ και δυο χρόνια περίπου, μαζί με την σύζυγό μου πήραμε, όπως 350.000 άλλοι Έλληνες, τον δρόμο της μετανάστευσης.

Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα στην Ελλάδα και ζούμε με την ελπίδα της σύντομης επιστροφής.

Βλέποντας την ασφυξία που προσπαθούν ως κύκνειο άσμα να επιβάλουν οι δανειστές στην Ελλάδα -και μέσω αυτής και στην υπόλοιπη Ευρώπη-, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες ώστε να καταφέρουν να ζουν καλύτερα.

Είναι πλέον σαφές ότι ο Τσίπρας, ό,τι και να κάνει όσο και να συμβιβαστεί, η ελίτ της λιτότητας με στόχο την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση ένα ελληνικό -πόσω μάλιστα αριστερό- success story, που θα μπει εμπόδιο στα οράματα τους για την Ευρώπη των ισχυρών πολυεθνικών και ελιτιστών που θα αναδυθεί μέσα από την κατάργηση της μεσαίας τάξης.

Οπότε, μονόδρομος είναι να καταφέρει η Ελλάδα με δικές τις δυνάμεις να ορθοποδήσει.

Και πώς; Αφού χρόνια τώρα λέμε ότι ο παραγωγικός ιστός μας δεν διαθέτει καμία εξαγωγική δύναμη.

Αν εξαιρέσεις τον τουρισμό, σχεδόν καμία άλλη μορφή εμπορίου και παραγωγής δεν έχει ισχυρό έρεισμα στην εξαγωγική δραστηριότητα. Εκτός…

Η νεομετανάστευση έφερε στον προσκήνιο τις ικανότητες των νεοελλήνων να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Από τα σουβλατζίδικα πολυτελείας στο Λονδίνο ως το mastermind του Elon Musk στην Tesla Motors και τις απίστευτες ελληνικές startup όπως η oDesk, το Daily Secret και άλλες οι νεοέλληνες μετανάστες δείχνουν την δύναμη του αιώνιου τελικά ελληνικού δαιμονίου.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν το καταλάβει αυτό, αν δεν δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο που όλα αυτά τα μυαλά δεν ξανανιώσουν Έλληνες, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να τρώει τα παιδιά της, δουλειά δεν γίνεται σύντροφοι.

Ένα φιλικό οικονομικό περιβάλλον -και δεν εννοώ κατσαπλιάδικο ρουσφετολόι όπως έκαναν με τους εφοπλιστές- για όλους αυτούς τους νεομετανάστες, ώστε να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως έδρα για τις επιχειρήσεις τους και τα startup τους θα ήταν σίγουρα μια καλή αρχή

Από τον εξωτικό Παναμά με αδελφικούς χαιρετισμούς

Άκης

(Αγαπητέ Άκη, όταν κοιτάω τα στατιστικά του μπλογκ στο Google Analytics, βλέπω επισκέψεις από τον Παναμά, την Παραγουάη, το Κατάρ, το Βιετνάμ, την Σιγκαπούρη -και άλλες μακρινές χώρες- και αναρωτιέμαι πώς να είναι οι Έλληνες που ζουν εκεί, και τι κάνουν εκεί πέρα. Ορίστε, εσύ μου έγραψες. Άκη, η Ελλάδα παράγει. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως πρέπει να είσαι σε κόμμα, στο δημόσιο ή να δουλεύεις για τους ολιγάρχες. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Όποιος δεν θέλει να είναι μέσα σε αυτά, θα πολεμηθεί άγρια. Μέχρι εξοντώσεως. Γιατί χαλάει την πιάτσα της συνωμοσίας των ηλιθίων. Ναι, η Ελλάδα εξάγει μυαλά αλλά δεν βλέπω κάποιος να μπαίνει στον κόπο να φέρει μερικά μυαλά πίσω. Με την ΕΡΤ είχαν μια χρυσή ευκαιρία να το κάνουν, έστω και συμβολικά, αλλά προτίμησαν -ή τους επέβαλαν- τον Λάμπη Ταγματάρχη. Η κυβέρνηση σχεδόν δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτούς που έφυγαν. Κι αυτή η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- ενδιαφέρεται μόνο για τους πελάτες της στο δημόσιο. Οι υπόλοιποι δεν υπάρχουμε για την κυβέρνηση. Χώρια που αυτή η κυβέρνηση είναι συνέχεια σε άμυνα. Δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία. Κοιτάει κι αυτή, όπως κοιτάμε κι εμείς. Κάντε, ρε ζώα, ένα συνέδριο με επιτυχημένους Έλληνες του εξωτερικού, να ακουστούν ιδέες, να γίνουν προτάσεις, να ανοίξουν δουλειές. Φωνάξτε και κάποιους από τους χιλιάδες επιτυχημένους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν τις ωραίες προτάσεις τους. Να αλλάξει αυτή η αίσθηση θανάτου που έχει πλημμυρίσει τη χώρα, πέντε χρόνια τώρα. Να έρθει κύμα αισιοδοξίας και αλλαγής. Αλλά πού να προλάβουν; Τώρα κάνουν καριέρα στα κανάλια των ολιγαρχών που θα τους διέλυαν. Άκη, να βγάλετε πολλά χρήματα και να έρχεστε μόνο για διακοπές. Η Ελλάδα, για την ώρα, είναι μόνο για διακοπές. Τους χαιρετισμούς στη σύζυγο. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.