Θα μιλήσει η πείνα, θα μιλήσει η οργή

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Το θέμα δεν είναι απλά ρήξη συμβιβασμός, αλλά αν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα και οι δανειστές θα παραμένουν στον αφρό.

Φυσικά, αν έρθουν και νέα απάνθρωπα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Όντως, ζούμε ιστορικές στιγμές που θα διαμορφώσουν όχι μόνο το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό αλλά θα καθορίσουν την ίδια την ύπαρξη και τη συνέχειά μας ως χώρα. Γιατί, εκτός από την οικονομική κρίση, υπάρχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που -σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό- δημιουργεί πληθυσμιακό μαρασμό.

Πολύ συχνά λες ότι θα μιλήσει η ανάγκη. Πολύ σωστά. Όμως, όχι μόνο η ανάγκη.

Δυστυχώς, θα μιλήσει και η πείνα. Ακόμα δεν υπάρχει πολλή πείνα γιατί είμαστε στην αρχή της κρίσης. Ακόμα δεν έχει πεινάσει πολύς κόσμος γιατί υπάρχουν τα έτοιμα. Όμως, δεν θα κρατήσουν για πάντα.

Δυστυχώς, θα μιλήσει και η οργή. Ακόμα δεν υπάρχει πολλή οργή. Γιατί είμαστε στην αρχή της κρίσης. Ακόμα υπάρχει κάποιος τρόπος για πολύ κόσμο να επιβιώνει.

Όμως, η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα θα χειροτερέψει πολύ τα επόμενα χρόνια. Και τότε δεν θα υπάρχει τρόπος αυτό να μαζευτεί. Γιατί όλοι αυτοί οι οργισμένοι δεν θα λογαριάζουν τίποτα και κανένα.

Δεν θα υπάρξει άλλη εκτόνωση του συστήματος, γι’ αυτό να είσαι βέβαιος. Γιατί όλοι αυτοί οι πεινασμένοι θα ψάχνουν για επιβίωση.

Γιατί, εκτός των άλλων, αυτό που κυριαρχεί είναι το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Σπάνια υπάρχει το “ο σώζων διπλανόν σωθήτω”.

Πολλά φιλιά

Σπύρος

(Αγαπημένε Σπύρο, όταν λέω πως θα μιλήσει η ανάγκη, την πείνα εννοώ. Πολύ ωραία τα λες, αλλά τώρα θα σου την πω. Θυμάσαι εκείνο το Πάσχα που ήμασταν στη Ζάκυνθο, τότε που εσύ ψήφιζες Νέα Δημοκρατία, και με πειράζατε συνέχεια με τον Δημήτρη επειδή όλοι οι τοίχοι στη Ζάκυνθο έγραφαν “ΚΚΕ”; Εγώ το θυμάμαι, και θυμάμαι κάποια στιγμή που με ρώτησες στο αυτοκίνητο “μα καλά, πώς έφτασε ο κομμουνισμός στην Ζάκυνθο;” και εγώ -που είχα πάρει ανάποδες πια- σου είπα “Πέρασε με το φέρι μπόουτ”, και πήγαμε να τρακάρουμε από τα γέλια. Σπύρο, κομμουνιστές πρέπει να είμαστε. Όχι ΚΚΕ, κομμουνιστές. Κομμουνιστές σαν ξέρεις ποιον. Αν ήμασταν όλοι σαν αυτόν, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα μια σπουδαία χώρα. Φιλιά. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.