Το νέο Μνημόνιο είναι δώρο

Αγαπητέ φίλε Πιτσιρίκο,
ακούω όλους γύρω μου τους ψηφισάντες ΟΧΙ να γκρινιάζουν και να επιχειρηματολογούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα που έκλεισε αυτή τη συμφωνία και πρόδωσε το δημοψήφισμα και τον κόσμο.

Νομίζω πως, αν εξετάσει κανείς την κατάσταση συνολικά, αυτή η συμφωνία μόνο ως θετική τελικά μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι ούτε τον ψήφισα, αναγνωρίζω όμως πως αυτούς τους 5 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά, προσπάθησε -για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια- να κάνει πράξη αυτό το οποίο υποσχέθηκε στους πολίτες και για το οποίο ψηφίσθηκε.

Και δεν μιλάω για τα αποτελέσματα τα οποία φυσικά είναι παντελώς αποτυχημένα (σκίσιμο Μνημονίου, διαγραφή του χρέους κ.τ.λ) αλλά για την επιδίωξη του να διαπραγματευτεί όσο πιο σκληρά μπορεί εντός ευρώ.

Από αυτή την διαπραγμάτευση, άμεσα αποτελέσματα δεν είδαμε.

Όμως, είδαμε πολλά έμμεσα όπως το ότι τέθηκε το θέμα της δραχμής στο τραπέζι, το θέμα της λειτουργίας της ΕΕ και της ΟΝΕ.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα του κατά πόσο η Γερμανία είναι μια χώρα την οποία μπορεί κανείς να συμμαχήσει μαζί της. Και όλα αυτά τέθηκαν πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς.

Έρχεται λοιπόν μια κάκιστη συμφωνία-μνημόνιο ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Την θεωρώ δώρο, γιατί ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο προς τη συζήτηση για δραχμή, έξοδο από ΕΕ και άλλα τέτοια θέματα ταμπού για το μέσο Έλληνα.

Σκέψου, αν είχαν κλείσει μια “καλή” συμφωνία μετά το δημοψήφισμα!

Οι ψηφοφόροι θα ήταν ευχαριστημένοι και όλοι τη Δευτέρα θα πήγαιναν στις δουλειές τους με ανοιχτές τράπεζες και μια αίσθηση ψεύτικης νίκης.

Μετά από λίγους μήνες θα ξαναέσκαγε το θέμα του χρέους/ανάπτυξης/νομίσματος, αφού και με μια καλή συμφωνία κατά τη γνώμη μου μέσα στην Ευρωζώνη (πιθανότατα και στην ΕΕ) και με μια Γερμανία αυτής της ποιότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει προκοπή.

Άρα, η κακή αυτή συμφωνία αποτελεί την τέλεια πάσα για να ξεκινήσει μια συζήτηση σοβαρή για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ίσως και έξοδο από ΕΕ.

Επίσης, αυτή η κακή συμφωνία θα φέρει σίγουρα εκλογές σύντομα, το οποίο σημαίνει πως ανοίγεται ένας δρόμος εφαρμογής ίσως των εναλλακτικών προτάσεων που θα καταγραφούν στη συζήτηση που ανοίγει.

Η κακή συμφωνία θα κάνει τους Έλληνες να στραφούν σε πιο ριζοσπαστικές και δραστικές ιδέες, ενώ η καλή συμφωνία απλά θα μας αποχαύνωνε.

Φιλικά,

Θάνος

Υ.Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, όμως, αν τελικά τα πράγματα πάνε προς εκλογές -και θα πάνε λόγω του πλουραλισμου του ΣΥΡΙΖΑ, εθνικό νόμισμα κ.τ.λ.- ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο μετάβασης μας από υποχείρια της ΕΕ/ευρώ σε ευρωχειραφετημένους, δημιουργώντας μια αισιόδοξη προοπτική για αυτή την έρμη χώρα.

(Αγαπητέ Θάνο, ευτυχώς που δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ. Γράφεις “Από αυτή την διαπραγμάτευση, άμεσα αποτελέσματα δεν είδαμε”. Και μετά από δυο προτάσεις γράφεις “Έρχεται λοιπόν μια κάκιστη συμφωνία-μνημόνιο ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης”. Θάνο, δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ αυτά που γράφεις. Δεν είχα καταλάβει σε πόσο πλεονεκτική θέση μας φέρνει το νέο Μνημόνιο. Θα τα πω και σε κάτι φίλους μου που ετοιμάζονται να φύγουν μετανάστες, για να τους κρατήσω εδώ. Πάντως, θα συμφωνήσω μαζί σου πως το νέο αριστερό Μνημόνιο είναι ευλογία. Όπως ήταν και τα δυο προηγούμενα. Εγώ πιστεύω πως έκανε πολύ καλά ο Τσίπρας που δεν κατάργησε το Μνημόνιο -όπως έλεγε σε κάθε ομιλία του επί τρία χρόνια-, και έκανε ακόμα καλύτερα που έφερε νέο Μνημόνιο. Πιστεύω πως με 10-15 Μνημόνια ακόμα θα ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις στην Ελλάδα για πολλά θέματα. Θα συζητάμε και για ποίηση, θα κάνουμε λογοτεχνικές βραδιές. Θάνο, εγώ ανησυχώ για την εποχή μετά τα Μνημόνια. Δεν θα αντέξω να ζήσω χωρίς Μνημόνια. Θα φαρμακωθώ. Ελπίζω να πεθάνω πριν τελειώσουν τα Μνημόνια. Ακόμα ένα θετικό της συμφωνίας που έκανε ο Τσίπρας: μου έδωσε ζωή. Να είσαι καλά, Θάνο. Και δώσε μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Μην είσαι τόσο κακός απέναντί του.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.