Γιάνης Βαρουφάκης

varoufakis1Παρακολουθώντας την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, διαπιστώνω πως δεν πια έχει καθόλου λάμψη. Τι συνέβη αμέσως μετά το δημοψήφισμα; Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συμφωνία για Μνημόνιο.

Τελικά, όλη η κυβέρνηση ήταν ο Βαρουφάκης.

Είτε συμπαθείς, είτε αντιπαθείς τον Γιάνη Βαρουφάκη, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς πως έχει λάμψη. Και γνώση. Η λάμψη του έρχεται από τις γνώσεις του.

Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του, ο Βαρουφάκης είναι αστέρι.

Παραδέχομαι πως, μόλις έμαθα την επόμενη του δημοψηφίσματος ότι ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε, σκέφτηκα πως ήταν ένα τρικ που αποφάσισαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι να σκεφτώ, όταν την επόμενη του δημοψηφίσματος που το ΟΧΙ παίρνει 61,3%, ο πρωθυπουργός ζητάει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών;

Πού να πάει το μυαλό μου πως ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα για να βγει το ΝΑΙ και την πάτησε πολύ άγρια;

xaikalisΟ Γιάνης Βαρουφάκης έκρυβε με το άστρο του την υπόλοιπη κυβέρνηση.

Τώρα την βλέπουμε ξεκάθαρα. Αμακιγιάριστη. Και ανύπαρκτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μειώσει τον Βαρουφάκη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ -μετά τη συμφωνία για το νέο Μνημόνιο- πως όποιος είναι καλός οικονομολόγος δεν είναι απαραίτητα και καλός πολιτικός.

Δηλαδή, ο Τσίπρας που θα έσκιζε και θα καταργούσε το Μνημόνιο και έκανε δημοψήφισμα όπου οι πολίτες έδωσαν στην πρόταση για το ΟΧΙ 61,3%, και αυτός πήγε μετά και υπέγραψε συμφωνία για το πιο άγριο Μνημόνιο, είναι καλός πολιτικός.

Προσκυνημένος πολιτικός είναι, όχι καλός πολιτικός.

Βέβαια, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε, άθελά του, και ένα κακό:

Κρύβοντας με την παρουσία του αυτούς τους απίθανους και κακομούτσουνους τύπους, δημιούργησε στους πολίτες την ψευδαίσθηση πως αυτή η κυβέρνηση ήταν κάτι άλλο -πολύ καλύτερο- από αυτό που έβλεπαν.

Τώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχεται μια απίστευτης σφοδρότητας επίθεση από τα ΜΜΕ των ολιγαρχών που έχουν πάρει πια όμηρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βαρουφάκης παρουσιάζεται ως δραχμολάγνος και προδότης, αν και όλοι ξέρουν πως η θέση του Βαρουφάκη ήταν παραμονή στο ευρώ.

Παράλληλα, ο Βαρουφάκης απειλείται με δικαστήρια για εσχάτη προδοσία, επειδή εξέταζε, ως υπουργός Οικονομικών, το ενδεχόμενο εναλλακτικού σχεδίου.

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια και κανένας πολιτικός δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη.

Φυσικά, οι κατηγορίες εναντίον του Βαρουφάκη δεν στέκουν.

Προσπαθούν να τον ενοχοποιήσουν αφενός για να συμψηφίσουν τις ευθύνες με τους πολιτικούς που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία -οπότε να τους αθωώσουν- και αφετέρου, για να εκφοβίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξέρει καλύτερα από όλους πως ο Βαρουφάκης δεν δρούσε μόνος του αλλά σε απόλυτη συνεργασία μαζί του.

Βέβαια, υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος για την κατασυκοφάντηση του Βαρουφάκη:

Ο Βαρουφάκης μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τα προσόντα τα έχει. Με το παραπάνω.

Οπότε, πρέπει να τον εξοντώσουν τώρα.

Από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, καταλαβαίνουμε πως δεν ελέγχεται από τους ολιγάρχες.

Ανάλογη επίθεση δέχεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου και όσοι δεν ψήφισαν τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο, και μοιάζουν απειλητικοί για την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι τώρα στα χέρια τους. Πρέπει να προστατεύσουν τον δικό τους πια Αλέξη Τσίπρα, για να δουλεύει με άνεση για αυτούς.

Στην Ελλάδα, μας είναι δύσκολο να παραδεχτούμε πως κάποιος είναι καλύτερος ή πιο έξυπνος από εμάς.

Εγώ ποτέ δεν είχα τέτοια θέματα.

Ο Βαρουφάκης είναι μερικά κλικ πιο πάνω από τους άλλους Έλληνες πολιτικούς και από τους περισσότερους Έλληνες.

Θα μπορέσουμε να του το συγχωρήσουμε;

(Και να φανταστείτε πως εγώ διαφωνώ με τις περισσότερες ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.